HABER MERKEZİ

657 Devlet Memurları Kanunu’na bağlı çalışan belediye personeli 3 ay boyunca 1240 TL Sosyal Denge Tazminatı alacak; sözleşme 31 Mart seçimlerinden sonra yenilenecek.

  1. Belediye Başkanı Recep Gürkan, Sosyal Denge Sözleşmesi için Tüm Yerel-Sen Şube Temsilcileri ve belediye personeli ile Eski Nikâh Salonu’nda bir araya geldi.

Başkan Gürkan’a her zaman emeğin ve emekçinin yanında olduğu için teşekkür eden Tüm Yerel-Sen Edirne Şube Başkanı Savaş Çerkez, 2018 yılının emekçiler için iyi bir yıl olmadığını söyledi.

Türkiye’de meydana gelen döviz artışı, zamlar ve hayat pahalılığının tüm emekçi kesimi etkilediğini belirten Çerkez: “Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, göreve seçildiği günden bu yana imzaladığımız toplu sözleşmelerle bizlere bir nebze olsun rahat nefes aldırmıştır. Bizlere katkıları büyük olmuştur. Bu anlamda kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Biliyoruz ki inanıyoruz ki; bir sonraki dönemde Başkanımızın destekleri devam edecektir. 31 Mart yerel seçimlerinde Değerli Başkanımıza başarılar diliyoruz” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise “Elbette çalışma yaşamı; çalışma barışı olursa anlamlıdır. Eğer bir yerde çalışma barışı yoksa huzur yoksa belki çok maaş alabilirsiniz ama bazen tek başına anlamlı değildir. 2018 yılında içinde çıkamadığımız bir kriz yaşadık. Bu tür krizler en çok çalışanları etkiler. Sadece maaşıyla çalışan, sadece maaşıyla kendi yaşamını kurmaya çalışan insanların, çocuklarını okutmaya çalışanların başka bir maaşı olmadığı için en küçük bir kriz çalışanı vurur. Hep olumsuz etkiler. Uzun yıllarca ben de kendi maaşıyla geçinmeye çalışan bir kamu görevlisiydim, öğretmendim” diye konuştu.

SENDİKA KURMAK İÇİN VERDİKLERİ MÜCADELEYİ ANLATTI

1986 yılında sendika kurmak adına verilen mücadeleye katıldığını ifade eden Gürkan: “Bir grup arkadaşla 1986 yılında sendika kurma çalışmalarına başladık. Ama sendika kurmadan önce bu insanları bir araya getirmeyi planladık. Emekli Eğitimciler Derneği adı altında bir dernek kurduk. ABC diye bir dergi çıkartmaya başladık. Bu dergiyle beraber çevremizi genişlettik ve ülke geneline yaydık. 1989 yılında sendika kurma aşamasına geçtik. Tabi Türkiye’deki en özgürlükçü anayasa 1961 anayasasıdır. 1961 anayasası Türkiye’nin en özgürlükçü anayasasıdır. Ve memurlara sendika hakkı verilmiştir. Birçok memur grubu kendi alanlarında çeşitli sendikalar da kurmuşlardır. Daha sonra yönetime gelenler askerlerin de telkiniyle hemen anayasayı değiştirirler. Anayasada ilk değiştirilen maddelerden biri de kamu görevlilerin sendika kurmasının yasaklanmasıdır. 1971’de sendika kurma hakkı memurların elinden alınınca; memurlar Cumhuriyet’in kurulduğundan beri bu toplumun en okumuş, en aydın kesimidir. Memurlar yeni bir çözüm bulurlar ve derneklerin etrafında toplanmaya başlarlar. Ama 1970’li yıllarda sağ-sol tartışması başlar. 12 Eylül 1980’de yapılan darbeyle hepsi kapatılır, yöneticileri zulümlere, işkencelere maruz kalırlar ve 1971’den sonra Türkiye’de ne bir sendika ne de bir dernek kurulabilir. İşte bir grup arkadaşımızla birlikte 1986’da başlattığımız çaba bunun çabalarından biriydi. Çünkü insanlar bir araya gelmezse bir hak almak çok mümkün değildir. 28 Mayıs 1990 Türkiye’nin ilk kamu sendikasını kurduk. Onun adı Eğitim-İş’ti, Ben Eğitim-İş’in ilk kurucu başkanıyım. Bunu niçin söylüyorum; mutlaka örgütlü olmanız gerekiyor. Bu bir siyasi parti değildir. Sendikalarda siyaset yoktur. Örgütlü olduğu iş yerinde tüm çalışanları üye yapmayı hedefler. Ama sadece almak değil, bir sendikacı aynı zamanda en örnek çalışan da olmalıdır, en başarılı çalışan da olmalıdır. Ben sadece özlük haklarımı alayım ama işimi de layıkıyla yapmayayım dediğinizde o sendika başka bir sendika olur” dedi.

“TAKDİR EDİYORUM”

Tüm Yerel-Sen yöneticilerine ve çalışma arkadaşlarını gerçekten takdir ettiğini ifade eden Gürkan: “Onlar belki takip etmediğimi düşünüyor ama ben her şeyi takip ederim. Herkes ne yapıyor, bilirim. Bunu hepiniz için söylüyorum. Hepinizin ne yaptığından da ne yapmadığından da mutlaka haberim olur. Sadece ekonomik haklar için mücadele etmiyorlar, üyelerinin özlük ve sosyal hakları için de mücadele ediyorlar ama bunu da yaparken toplumun temel değerlerini korumak için de mücadele ediyorlar. Bunu çok takdir ediyorum” diye konuştu.

EN ÜST LİMİTTEN İMZALADI

Kanun gereği 3 aylık, 31 Mart akşamına kadar geçerli bir sözleşme imzalanacağını belirten Gürkan: “Ben biliyorum ki, 1 Nisan’da kalan süreyi de tekrar imzalayacağız. Biliyorsunuz Aralık ayında asgari ücret 2 bin 20 TL olarak açıklandı. Ama biz Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun almış olduğu bir kararla asgari ücretle çalışanlarımıza asgari ücret ve diğer tazminatlarla birlikte vereceğiz. Dolayısıyla sigortalı olarak çalışan arkadaşlarımıza tavanı verirken 657’ye tabi arkadaşlarımıza da bunun altında vermemiz çalışma barışına uygun düşmez, adaletli de olmaz. Bu nedenle sizlerle sözleşmemizi tavan ücretten imzalayacağız; 1240 TL bunun üstü yok. Devletin belirlediği tavan ücret bu. Hepinize hayırlı olsun. Yolunuz açık, yolunuz aydınlık olsun” dedi.