TMMOB Makine Mühendisler Odası Edirne Şubesi Keşan Temsilcisi Tanju Şapçı, dün yaptığı açıklamada, 23 Kasım 2013 Cumartesi günü Edirne'de gerçekleştirilen Oda’nın 59. Kuruluş Yılı Gecesi ve Edirne Şubesi hizmet binasının açılış töreni ile Keşan’ın hava kirliliğinden kurtulması için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Edirne’de yapılan şube binasının 2 milyon 700 bin TL'ye mal olduğunu ve görkemli bir yapı olduğunu ifade eden Şapçı, açılışla ilgili bilgi vererek, “Türkiye Makine Mühendisleri Odası'nın 17 şubesinden biri Edirne. Edirne'ye de Tekirdağ, Çerkezköy, Çorlu, Uzunköprü, Lüleburgaz, Babaeski ve Keşan olmak üzere hepimiz bu şubeye bağlıyız. Açılışa MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar ile diğer illerdeki şube başkanlarının da büyük bir çoğunluğu katıldı” dedi.

DOĞALGAZDAN

KÖMÜRE DÖNEN VAR

Makine Mühendisler Odası Keşan Temsilciliği olarak Keşan'ın birinci sorunu olan hava kirliliği konusunu Edirne'de dile getirdiklerini ifade eden Şapçı, “Eski Ticaret İl Müdürümüz Oğuzhan Elçin’in de bu konuda çalışması vardı. O da bunun kâbus olmadığını, gayet kolay bir şekilde çözüleceğini ve bu sorunun kalorifer yakıcılarının bilinçlendirilmesi ve sıkı denetlenmesiyle ortadan kalkabileceğini söyledi. Normalde kurallara uyulduktan sonra hava kirliliğinin kâbus olmaktan çıkacağını, çok rahat bir şekilde kömürün yakılabileceğini belirtti. Kömürdeki kükürdün kireçle rahat bir şekilde azaltılabileceğini dile getirdi. Kömürün doğalgazla kıyaslanamayacak kadar ucuz bir yakıt olduğunu ve hatta şu anda Çorlu, Babaeski, Lüleburgaz’da doğalgaza geçen bazı firmaların, maliyeti düşürmek amacıyla, gerekli önlemlerini alıp tekrar kömüre döndüğünü açık açık söyledi” diye konuştu.

KAZANLAR KONTROL ALTINDA TUTULMALI

Bilinçli yakım ve sıkı denetimle Keşan’da havanın kâbus olmaktan çıkabileceğinin altını bir kez daha çizen Tanju Şapçı, “Kazanı kontrol altına tutmak çok önemli. Kireç birinci derecede zararı indirgiyor. Bunun yanında, çıkan baca gazını enjektör bazında suyla yıkadığımızda tamamen zararsız bir şekilde bunu çözebiliyoruz.” dedi.

ISI YALITIMI ÖNEMLİ

Isı yalıtım zorunluluğuyla birlikte binalardaki ısı kaybının %30-40 azaldığını da aktaran Şapçı, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu ısı kaybına dikkat edildikten sonra zaten dışarı sıcaklık kaçmıyor. Burada önemli olan evleri ısıtmaktan çok ısınan evi soğutmamaktır. Temel prensibin bu olması lazım. Isı yalıtımı yaptıran binalarla yaptırmayan binalar arasındaki yakıtta en az %40 fark var. Hava kirliğini en aza indirmek için kaloriferleri bilinçli yakmak ve yaktırmak gerekir.”