HABER MERKEZİ

Lavanta çiçeğinin çok yönlü kullanımına dikkat çeken Alkın ve Sekülü, organik arıcılık için önemli bir bitki olduğunu kaydetti. Lavanta çiçeği hakkında bilgi veren Alkın ve Sekülü, şu ifadeleri kullandı: "Trakya bölgesinde tarımsal üretimde yoğun olarak yer alan buğday, ayçiçeği ve çeltik;  üretimlerinin her aşamasında mekanizasyon düzeyi yüksek olan, ülkemiz açısından son derece önemli ve stratejik ürünler olup, ülke ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaktadırlar. Buna karşın sürekli parçalanarak küçülen tarım alanları ve sulanamayan alanlardaki düşük verim gibi nedenler geleneksek ayçiçeği buğday üreticisini yeni arayışlara yönlendirmektedir. Bu noktada lavanta çiçekleri ve uçucu yağının çok yönlü kullanımı, eko-agro turizm kapsamında organik arıcılık için önemli bir bitki olması, görselliği, yurt içi talep yüksekliği gibi özellikleriyle bölge üretiminde yer alabilecek bitkilerdendir. Lavanta, toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir."

TOHUMLARIN DOĞRUDAN ARAZİYE EKİLMESİ MÜMKÜNDÜR

Lavanta bitkisinin kurak, sıcak ve soğuğa dayanıklı olduğunu belirten Tarım Danışmanları Büşra Sekülü ve Nagihan Alkın açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: "Kireççe zengin, süzek ve pH’sı 5,8-8,3 olan, kuru ve kalkerli topraklarda çok iyi gelişme göstermektedir. Kurağa, sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklıdır. Ancak kışı çok sert geçen bölgelerde bazen soğuk zararı görülmektedir. Tohumla üretimde tohumların doğrudan araziye ekilmesi mümkündür. Ancak lavanta tohumlarının küçük olması ve tarla koşullarında ilk çıkışta yabancı ot kontrolünün zorluğu nedeniyle fide ile üretim tercih edilmektedir. Fide ile üretimde tohumlar veya çelikler yastıklara ekilerek/dikilerek fideler elde edilir. 15 m2 fideliğe ekilecek 40-50 g tohumdan 1 da ‘a yetecek fide elde edilir. Daha sonra elde edilen bu fideler tüplenir ve bir süre sonra araziye aktarılır. Bölgelere göre mart-mayıs aylarında yapılan fide dikiminden sonra mutlaka can suyu verilmelidir. Hava sıcaklığı ve toprak durumuna göre belirli aralıklarla yılda6-8 defa sulama yapılmalıdır. 2 yılda bir ahır gübrelemesi toprak şartlarını iyileştireceği gibi, dekara yılda 8-10 kg N ve 3-5 kg P2O5 verilmelidir. Gübreleme toprak analizi sonuçlarına göre yapılmalıdır. Temmuz ayı içerisinde tam çiçeklenme devresine ulaşan lavanta, hasat edilir.
 Hasat edilen çiçekler ya doğrudan uçucu yağ eldesi için işlemeye alınır ya da gölge bir ortamda kızışma oluşmayacak karanlıkta serilerek kurumaya bırakılır. Kurutulmuş saplı lavanta çiçekleri elle veya farklı yöntemlerle saplarından ayrılır.  Dekara sapsız kuru çiçek verimi tür ve çeşitlere, iklim ve toprak koşullarına göre 180 kg ile 300 kg arasında değişir. Esas verim 3. Yıldan itibaren alınır. Ekonomik ömrü 10 yıl kadardır."

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ