HABER MERKEZİ

Türkiye’deki işsizlik sayısının 4 milyon 668 bin kişiye ulaştığını belirten Tekin, şunları söyledi: “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 259 bin kişi artarak 4 milyon 668 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 3,9 puanlık artış ile %14,7 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 4,1 puanlık artış ile %16,8 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 6,8 puanlık artış ile %26,7 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 3,9 puanlık artış ile %15,0 olarak gerçekleşti.”

İSTİHDAM ORANI % 44,5 OLDU

İstihdam edilenlerin sayısı 2019 yılı Ocak döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 872 bin kişi azalarak 27 milyon 157 bin kişi, istihdam oranı ise 1,9 puanlık azalış ile % 44,5 olduğunu söyleyen Tekin, şöyle devam etti: “Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 345 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 526 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin %17,0'si tarım, %19,9'u sanayi, %5,4'ü inşaat, %57,7'si ise hizmet sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,7 puan, inşaat sektörünün payı 1,6 puan azalırken, hizmet sektörünün payı 2,3 puan arttı. Sanayi sektörünün payı ise değişim göstermedi. Tüm bu rakamlar gösteriyor ki Saadet Partisi olarak yıllardır söylememize rağmen hükümetimiz gelir getirmeyen yatırımlara, israflara ve plansız harcamalara devam etmektedir. Şimdi de bu olumsuz politikaların neticeleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Son 10 yıllık döneme bakıldığında %10 seviyelerinde olan işsizlik oranı 2019 yılı Ocak ayında % 14,7 olarak gerçekleşmiştir. Enflasyonda yaşanan artış, döviz kurlarında yaşanan oynaklık ve yüksek faiz oranları ülke ekonomisinin durumunu göstermesi açısından S.O.S. vermektedir. Orta ve uzun vade kalkınma programları yapılması gerekirken, iktidarın kısa vadeli çözümler arayışı ekonomimizi bozmakta ve vatandaşa ise zam ve vergi yükü olarak yansımaktadır. Olumsuz havanın ortadan kalkması için bir an önce piyasanın önünü açacak tedbirlerin alınması ve yaygın kalkınma hamlelerinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Aksi halde ekonomi alarm vermekte, borç-faiz-borç sarmalı Türkiye ekonomisini çökertmektedir.”

“BİZ, ‘TÜRKİYENİN BÜTÜNÜYLE KALKINMASINI’ ESAS ALIYORUZ”

Saadet Partisi olarak Reel Ekonomiyi ele aldıklarını vurgulayan Tekin son olarak şunları söyledi: “Saadet Partisi olarak biz, ‘Reel Ekonomi’ yi esas alıyoruz, onlar ‘Rant Ekonomisi’nde ısrar ediyorlar. Biz, ‘Türkiyenin Bütünüyle Kalkınmasını’ esas alıyoruz, onlar çoğunlukla, küçük bir azınlık olan, ‘Rantiye Gurubunun kalkınmasını’ destekliyorlar; biz, ‘Adil Bölüşüm’ ve ‘Herkese Refah’ı esas alıyoruz, onlar çoğunlukla ‘Rantiyenin Refahı’nı esas alıyorlar.”