Edirne Yolu üzeri Paşayiğit Mahallesi Kocayarma Mevkii GÜNEKAB Tesisi karşısındaki alanda gerçekleştirilen temel atma töreni saat 16.00’da sıralarında başladı ve törene; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Edirne Milli Parklar İl Müdürü Cüneyt Emrah Salt, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Zafer Akcan, Keşan Belediye Başkan Yardımcıları Salim Şevik, Cengizhan Aktan, Feyzi Engin, Mücahit Erdoğan, Murat Kabcuk, Edirne İl Genel Meclisi üyeleri, belediye meclisi üyeleri, çevre ilçe ve belde belediye başkanları, oda ve borsa temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, mahalle muhtarları, hayvanseverler ile vatandaşlar katıldı. 

Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Veteriner Teknikeri Figen Koz’un sunumunda gerçekleştirilen törende ilk olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehitler ve Uzunköprü-Halkalı Seferi’ni yaparken kaza yapan trende bulunan ve hayatlarını kaybedenler vatandaşlar için saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı söylendi. 

Törende ilk konuşmayı Müteahhit Firma Yetkilisi Çağlayan Ceylan yaptı ve Keşan’a Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan’ın önderliğinde yürütülen proje sayesinde çok güzel bir tesisi kazandırılacağını ifade ederek projede emeği olan herkese teşekkür etti.

Tören, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan’ın konuşmasıyla sürdü.

Son dönemde ülkede meydana gelen hayvanlara yönelik işkencelerin çocuk istismarları kadar ön plana çıktığını belirterek konuşmasına başlayan Özcan, “Yaşadığımız bu dünyada yaşama hakkı sadece insanoğlunun değil. Yaşam hakkı bütün canlıların ve bunu unutmamamız gerekiyor. Her insanın içerisinde bir zerre de olsa hayat, insan ve yaşam sevgisi varsa onda Allah sevgisi de vardır. Yaradılanı yaradandan ötürü sevme kültürüne tam manasıyla sahip olsak hayvanlara yapılan işkenceleri herhalde en aza indirmiş oluruz. Keşan Belediyesi olarak 2004 yılından beri gezici bir konteynerle başladığımız süreçte hayvanlarımıza kısırlaştırma dahil çeşitli faaliyet ve operasyonlarda bulunduk. Şu ana kadar Keşan Mezbaha İşletmemizin yanında pek ideal olmayan şartlarda hayvanlarımıza hizmet veriyorduk. Bu durumdan hep rahatsız oldum ancak yenisini yapmak bugüne kısmetmiş. Kısırlaştırma operasyonlarının ilk 4’üne cerrah olmam sebebiyle ben girdim. 2 yıl önce Orman Genel Müdürlüğü’nden 72 dönüm alanı tahsis aldık. Bu zamana kadar da proje üzerine çeşitli çalışmalarda bulunduk. Bu anlamda Milli Parklar Görevlisi Nazan Hanım’a çok teşekkür ederim. Çok güzel önerileri oldu. Proje bedelimizin %50’si hibe olarak onaylandı. Yaklaşık 1 milyon 400 bin TL bedelli bir iş oldu. 6-7 ay gibi kısa bir sürede burayı müteahhit firmamızla bitirmeyi hedefliyoruz. Keşan’daki ve bölgedeki hayvanseverlerimize de bize gösterdikleri ilgiden dolayı çok teşekkür ediyorum. Kendi ceplerinden paralar harcayarak hayvanlara sahip çıkmaya çalışıyorlar. Biz de Keşan Belediyesi olarak kendilerine Mehmet Gemici Cennet Bahçesi yanında korunaklı uygun bir yer hazırladık. Yeni projemizde yine kendileriyle daha güzel şartlarda sahipsiz hayvanlara bakıp iyileştirip sahiplendireceğiz.” dedi.

Yeni projede sokak hayvanlarının kalıcı olarak bakılmayacağını altını bir kez daha çizen Başkan Özcan, nedenini şunları dile getirerek açıkladı: “Yasalara göre kısırlaştırma operasyonu yapılıp küpelenen hayvanların yeniden doğal ortamına bırakılması zorunlu. Bazen sahipsiz sokak hayvanlarının şehir içinde gezmelerinden dolayı eleştiriliyoruz ama bu durum yasa gereğidir. Bence ciddi ve bir o kadar da çevreci bir projenin temelini atıyoruz. İnşallah bittiğinde işlettiğimiz günleri de görürüz. Burayı düzgün çalıştırmak da bizim ve bizden sonrakilerin görevi olması lazım. Bütün hayvanseverlerden de yerimiz açıldığı günden itibaren pozitif katkılarını bekliyorum. Eleştiriye her zaman açığız. Projede emeği geçen tüm ekibime ve çalışanlarıma teşekkür ediyorum. Sıcak bir günde davetimize icabet eden tüm dostlarımıza da teşekkür ediyorum. Temelini atacağımız tesisin bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Törende son olarak CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan mikrofona geldi. 

Srebrenitsa katliamında ölenler ile Uzunköprü-Halkalı Tren Seferi’nin kaza yapması sonrası vefat edenlere başsağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Bircan şunları söyledi: “Keşan her zaman olduğu gibi sosyal demokrat belediyeciliğinin bölge adına ilk örneğini yine yapıyor. Bu nedenle Keşan Belediye Başkanımızı ve tüm ekibini kutluyorum. Burada hayvan dostlarımız için çok güzel bir proje hayata geçiyor. Çevre il ve ilçelerimiz için örnek bir proje olacak.”

Konuşmaların ardından protokol mikserle beton dökülecek alana geldi ve burada projenin temeli İmam Emin Ertekin’in dualarından sonra atıldı.