60 TL olarak belirlenen çeltik sulama bedeli tartışmalara neden oldu 

7 Nisan 2013 Pazar günü yapılan ilk genel kurul toplantısında Seçkin Şimşek başkanlığında oluşturulan Hamzadere Sulama Birliği yönetimi, ilk meclis toplantısını geçen cumartesi günü İpsala Devlet Su İşleri 114. Şube Müdürlüğü Tesislerinde yaptı.

 DSİ İşletme Bakım Başmühendisi ve Genel Kurul Gözlemcisi Recep Çomak’ın da hazır bulunduğu ve saat 10.30 sıralarında saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan toplantıya, Hamzadere Sulama Birliği Başkanı Seçkin Şimşek,  Yönetim Kurulu üyeleri Ali Ercan, Kemal Gergin, Mehmet Yenice, Rıfat Mangır,  Denetim Kurulu üyeleri Ertan Savran, Ahmet Koç, Kubilay Engin ile delegeler katıldı.

BİRLİK İLK YIL 50 BİN DEKAR ALANA SU VERECEK

Gündemin 1. maddesi olarak Hamzadere Sulama Tesislerinin DSİ’den devir alınması konusu görüşüldü. İşletme Bakım Başmühendisi ve Genel Kurul Gözlemcisi Recep Çomak, Hamzadere Sulama Sahası hakkında meclise bilgi verdi. Hamzadere Barajı’nın şu an için belirli alanlarda sulamaya imkan sağladığını belirten Çomak, birliğin bu yıl 50 ile 70 bin dekar arasında bir alanda sulama yaptırabileceğini kaydetti. Daha sonra yapılan oylamada madde oy birliği ile kabul edildi.

ORHANİYE DE SU TALEBİNDE BULUNABİLECEK

Gündemin 2. maddesi olarak 2013 Yılı Sulama Alanları görüşüldü. Bu madde üzerine söz alan Birlik Başkanı Seçkin Şimşek, yeni göreve geldikleri için bu konuda kapsamlı bir bilgi sahibi olmadıklarını belirterek Recep Çomak’tan meclisi bilgilendirmesini istedi. Bunun üzerine söz alan Çomak, Hamzadere Barajı’nın şu an için sulamaya açılan sahasının Yenikarpuzlu’da bulunan Cimra bölgesinden başladığını,Telmata sulama alanını ve Koyuntepe köyünde ölü saha olarak bilinen kesimi kapsadığını ifade etti. Recep Çomak, şebeke dışında olmasına rağmen Orhaniye ve Kılıçköy’ün de sulama talebinde bulunabileceklerini de belirtti.

ÇELTİK SULAMASI 60 TL

Açıklamaların ardından oylamaya sunulan madde oybirliği ile kabul edildi. Meclis toplantısının 3. gündem maddesi olarak 2013 yılı sulama ücretlerinin ve cezaların belirlenmesi görüşüldü. Toplantıda üzerinde en çok görüş belirtilen madde bu oldu. Recep Çomak, bu konuda yaptığı açıklamada birliklerin sulama ücretlerinin Bakanlar Kurulu kararları ile belirlendiğini kaydetti. Hamzadere Barajı’nın Bakanlar Kurulu’nun belirlediği 7. Sınıf sulama grubuna girdiğini kaydeden Çomak, buna göre fiyatların yıllık dekar başına hububat için 17, fasulye 25, nohut 20, pancar, ayçiçeği ve çeltik için 60 TL olduğunu bildirdi. Özellikle 60 TL olarak belirtilen çeltik sulama fiyatı üzerine çeşitli tartışmalar yaşandı. Bu konuda söz alan meclis üyeleri bu fiyatı çok yüksek bulduklarını, Yeni Karpuzlu Sulama Kooperatifi’nde bu fiyatın 36 TL olarak belirlendiğini ifade ettiler. Konuyla ilgili olarak tekrar söz alan Çomak, açıklanan taban fiyatın Bakanlar Kurulu kararı olduğunu ve kabul edilecek fiyatın bu rakamdan aşağı olamayacağını belirtti. Çomak, çeltik sulamasında motopomp kullananlara % 20 indirim uygulanacağını söyledi. Birlik Başkanı Seçkin de bu konuda yaptığı konuşmada çeltik için 60 TL olarak belirlenen bu rakamın yüksek olduğunu söyledi ve yönetim olarak bu rakamı aşağılara çekmenin yollarını arayacaklarını belirtti. Yapılan oylama sonucu madde oy birliği ile kabul edildi. Ödemelerde meydana gelebilecek gecikmeler için de aylık %2 faiz uygulanması oy çokluğu ile kabul edildi. Ayrıca sözleşme başvurularının sona ermesinin ardından yapılacak su taleplerinden %50 fark alınması da meclisçe kabul edildi.

2013 YILI BÜTÇESİ 3 MİLYON TL

 Gündemim 4. maddesinde birlik yönetiminin hazırladığı 2013 yılı tahmini bütçesi ele alındı. Yönetimin sulama bedelleri, yeni üye kayıtları ve uygulanacak cezalardan gelecek paraları öngörerek 3 milyon TL olarak hazırladığı bütçe oy birliği ile kabul edildi. Gündemde bulunan diğer maddelerin de görüşülerek ayrı ayrı kabul edilmesinin ardından son olarak, huzur hakları görüşüldü. Bu konuda yapılan değerlendirmelerin ardından ilgili yasanın öngördüğü en üst seviyede huzur hakkı ödenmesi oy birliği ile kabul edildi. Buna göre başkana 3 asgari ücret karşılığı, yönetim kurulu üyelerine yarım asgari ücret karşılığı aylık huzur hakkı ödemesi yapılacak. Disiplin kurulu üyeleri ise yıllık bir asgari ücret karşılığı huzur hakkı alacak.

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan bazı meclis üyeleri, birlik yönetiminden çeltik ilaçlamasının uçak ile yapılması için çalışmalarda bulunmalarını istedi.

BİRLİK MERKEZİ KOYUNTEPE KÖYÜNDE OLACAK

Toplantının kapanış konuşması için tekrar söz alan Başkan Seçkin Şimşek, birliğin merkezinin  Koyuntepe köyünde olacağını, burada kendilerine kullanabilecekleri gibi bir yer tahsis edildiğini söyledi. Seçkin, birlik logosu oluşturmak için çalışma da başlattıklarını belirterek, bu konuda meclis üyelerinden ve kamuoyundan destek beklediklerini de ifade etti.

TESİSLERİN ANAHTARI 15 GÜN İÇİNDE BİRLİĞE VERİLECEK

DSİ İşletme Bakım Başmühendisi ve Genel Kurul Gözlemcisi Recep Çomak, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, devir sözleşmelerinin en kısa süre içinde imzalanarak onay için gönderileceğini ve en geç 15 gün içinde tesisilerin anahtarının birliğe teslim edileceğini belirtti.

Toplantının ardından birlik yönetimi tarafından meclis üyelerine öğle yemeği verildi.