Temiz Keşan Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Mercan, İl Mahalli Çevre Kurulunun aldığı kömür kararını değerlendirdi. Kararın Keşan halkına büyük zararı dokunacağını belirten Mercan’ın açıklaması şöyle:

“İl Mahalli Çevre Kurulunca 12.04.2016 tarihinde alınan karar ile en az 5800 kalori,  en çok %1,6 kükürt oranına sahip kömürlerin kullanılması konusunda alınan karara rağmen işini doğru yapmayan İl Çevre Müdürü yüzünden sosyal yardımlaşma tarafından dağıtılacak olan kömürlerin ağustos ayında yapılan ihalesi eski şartlar ve oranlara göre yapılmış ve ihaleyi Malkara da açık kömür işletmesi yapan bir şirket kazanmıştır.

Yapılan ihalenin ardından olayın vahametinin farkına varılarak apar topar bir Mahalli Çevre Kurulukararı daha alınmıştır. Söz konusu il çevre müdürü yüzünden 80.000 kişi geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu kış da kötü kömürü ve ortaya çıkan zararlı partikülleri solumak ve hasta olmak zorunda kalacaklar.

Bu kararın ardından Keşan’a tüm oluşumunu tamamlamamış kömürler, posalar, atıklar resmi yollarla dilediği şekilde girebilecek ve simsiyah dumanlar bacalardan çıkarak burada yaşayan bizlerin ciğerlerine dolduğunda olan sadece Keşan halkına olacak.

Bu kararın altına imza atan devlet görevlilerinin bunun sonucunun Keşan halkına nasıl yansıyacağı konusunda yeterince bilgilendirilmeyerek bunu imzaladıkları kanısındayız. Bu kararı imzalayan yetkililer şayet Keşan’da yaşasalardı kararın altına imza atmazlardı. Bu sebepledir ki söz konusu Mahalli Çevre Kurulu kararında imzası olan yetkililerin yeniden değerlendirme yaparak Keşan için iyi olan kararı almalarını istiyoruz.

KANSER OLACAĞIZ

Nisan ayında yerli kömür kriterleri Bakanlık görüşü ile karara bağlanmışken söz konusu kararı 26 Ekim 2016 tarihinde erteleyen ikinci kararın Bakanlığın bilgisi dahilinde olmadığı düşüncesindeyiz.

Amacımız ilk gün de Temiz Keşan’ken bugün de Temiz Keşan’dır. Alınan bu ikinci Mahalli Çevre Kurulukararı ile Duman Altında kalıp zehirlenerek, kanser olacağız.

Konu sağlık ise; İl Sağlık Müdürü’nün de bu karara imza atmasını kınıyoruz.

Bu kararın altına imza atan devlet görevlilerinden de Mahalli Çevre Kurulukararlarını tekrar değerlendirmeleri ve Halk Sağlığını korumak adına tekrar eski değerler olan en az 5800 kalori ve 1.6% kükürt içeren kömürlere geri dönülmesini, gelen kömürleri köylerde değerlendirip şehir içine girecek kömürler için düşük kükürtlü yüksek kalorili kömür getirmesini istiyoruz.

       Ayrıca 5800 kalori kriterini tutan kömür Trakya da olmadığı için bu kriterleri indiriyoruz demek,  tüm Trakya da bu kriterler tutmuyorsa İl Çevre Müdürlüğünün şehir içine giriş izni verdiği kömür şirketleri demek ki bu kriterleri sağlamadan giriş izni aldı ya da ihale neden bu şirketlere verilmedi? Madem İl Çevre Müdürlüğü’nün onay verdiği şirketler 5800 kaloriden fazla kalorili kömür çıkarıyorsa, neden bu şirketlerden kömür alınıp dağıtılmadığını merak etmekteyiz? Ve bu bağlamda İl Çevre Müdürlüğü’nün görevini yapmadığını görüşündeyiz.

Ayrıca Keşan Halk Sağlığı demişken; Keşan – İpsala bölgesinde Türkiye ortalamasının kat ve kat üstünde Kanser hastalığı görülmesinin sebebi acaba nedir?  Bunu il ve ilçe Sağlık Müdürleri ivedilikle açıklamalıdırlar.

       Temiz Keşan Derneği’miz çatısı altında konuyu bilen çok değerli doktor abilerimiz var ve onların ifadeleri ile Hava Kirliliği ile Kanser arasında 1’e 1 bağ kurulmaktadır.

Temiz Keşan Derneği olarak, Keşan’ın kirli havası ile olan haklı mücadelemizde her zaman yanımızda olan Adalet ve Kalkınma Partisinin Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe ve yönetim kurulu ileilk yeni Mahalli Çevre Kurulukararından son Mahalli Çevre Kurulukararına gösterdiği tepkiye kadar her zaman Keşan Halkının yanında duran Keşan Ak Parti İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık ve yönetim kuruluna da Keşan Halkını koruyan, doğrunun yanında olan cesaretli duruşundan dolayı teşekkür ederiz.

Mak. Müh. Odası Edirne Y.K. Üyesi Tanju Şapçı, CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP Milletvekili Erdin Bircan’a da konu ile ilgili açıklamalarından ve değerlendirmelerinden dolayı teşekkür ederiz.

ÖZCAN’I KUTLUYORUZ   

Ve tabii ki böyle anlamsız bir kararın altına ret yazarak karşı çıkan Keşan Belediye Başkanımız Op.Dr. Mehmet Özcan’ı Keşan halkı adına kutluyoruz. Öncelikle kendisine yakışanı yaparak bir idarecinin yapması gerekeni yaparak halkına sahip çıkmıştır. Bu ret kararı çok kıymetli olup daima kendisinin yanındayız.  Keşan’ın yetiştirdiği bir değer olarak bu tavrından dolayı kendisine müteşekkiriz.

Son olarak da Halkımızı da buradan uyarıyoruz; Yüksek kükürtlü kömürleri kullanarak, çocuklarımızı ve ailelerimizi kendi ellerimizle zehirlemeyelim!!!Ucuz kömürler hepimizi zehirleyerek, kanser hastalığını hanemizin içinesokmaktadır. Gelin geleceğimiz olan çocuklarımızı ve ailelerimizi düşünelim. En az 5800 kalori ve 1.6% altındaki kükürtlü kömürleri kullanalım.

Temiz bir Keşan ve sağlıklı günler dileriz.”