SONGÜL KONAR

Genel kurul saat 10.00’da saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı.

Toplantıya; Trakya Kent Konseyleri Birliği Başkanı Ziya Gökalp Küçük, Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Seyfi Meriç, Çorlu Kent Konseyi Başkanı İlhan Kurt, Keşan Kent Konseyi Başkanı Necmettin Baygül ile kent konseylerinin yürütme kurulları üyeleri, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, muhtarlar ile vatandaşlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Necmettin Baygül yaptı.

Necmettin Baygül…

DÜNYADA YÜKSELEN MODA KENTLEŞME

Baygül, “Bugün kent konseyi tarihi bir gün yaşıyor. 14 yıldır Keşan’da ilk defa böyle bir toplantı yapılıyor. Toplantının hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Daha sonra söz alan Küçük, şunları söyledi: “Amacımız yaşadığımız bölgeyi geliştirme ve savunabilmektir. Bunu başarabilmek için çalışıyoruz. Bunu başarabiliyor muyuz dersek tam olarak ‘evet’ diyemeyiz. Başarmak için kentlerimizde hemşerilerimizin katılımı zorunludur. Bugün ülkemiz kentleşmeye zorlanmakta. 1927 yılında nüfusun %26 kentlerde yaşarken, 1965 yılında %35, 80 sonrasında 2010 yılında %76’ya çıktı. 2016 yılında ise köy ve belde nüfusunun %8’e kadar gerilediği görüldü. Dünyada yükselen moda kentleşme. Sorunlardan kaçamayız. Büyük çoğunluğumuz kentlerde yaşamaya devam ediyoruz. Bilim insanlar yeni kentleşme uygulamalarına vahşi kentleşme diyor. Merkez tarafından zorda bırakılan yerel idarelere en büyük desteği kentliler verebilir. Kent konseyleri üretimin bir aracı ve ortak akıl yaratma görevini yüklenebilir. Bizler kentleri yaşam alanı olarak algılarken, kentleşmeye teşvik edenler; çok katlı binalar, otobanlar olarak düşünerek kaynak olarak algılıyorlar. İnşaatı sanayi olarak görenlere toprakları ranta çeviriyorlar. Bunu kabul ettirmek için ideoloji üretiyorlar.  Kent konseyleri; kentin mimari yapısından yeşil alanların kullanımına, ulaşım politikasından içme suyunun sağlıklı olmasına, kamusal alanların hizmete açılmasından sağlıklı kentlere kadar her alanda ortak aklı oluşturarak yönetimlere yardımcı olabilir, varsa yönetimin keyfi uygulamalarına dur diyebilir. Yerel seçim sürecine girdiğimiz bu dönemde ne yazık ki siyasi partilerimiz kişiler üzerine tartışarak toplumu yanıltmaktadırlar. Siyasi partilerin ilkelere göre davranması gerekmektedir. Yapılı ve doğal çevre tahribatının olumsuz etkileri bölgemizi de sardı. Doğal kaynakların korunması ve uzun vadeli çevre politikaları oluşturarak bu kaynakların tüm yurttaşlarca eşit kullanılması sağlanmalı. Yönetenler bizlerin katılımına bakarak karar verebilir. İyi idareciler zaten bu tür çalışmaların önünü açarak yararlanırlar.” dedi.

Toplantı Özcan’ın konuşmasıyla sürdü.

BÖLGEMİZ ÇEVRE SORUNLARIYLA HEDEF TAHTASINA DÖNMÜŞ BİR YER

Mehmet Özcan, “Kent konseylerinin noksanları var mı, var. Yine de iş yapmaya engel değil. 2004 döneminde kent konseyini topladık. Yılan hikayesine dönmüş üniversite işimiz var. Orada ele aldık ve çalışma sonuç verdi. Keşan’da Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimleri Yüksekokulu açıldı. Bölgemiz çevre sorunlarıyla hedef tahtasına dönmüş bir yer. 2004 yılında yeni başkan oldum ve Trans Trakya Petrol Boru Hattı önümüze düştü. Kıyıköy-İbrice petrol boru hattı. O zaman bütün bölgeyi topladık. Proje yapılmadı. Şimdi benzer bir proje gündemde. FRSU Gemi İskelesi. Saros Körfezi dünyada yaşayan her insanın faydalanacağı bir alan. Bölgemiz ciddi enerji nakil yolu haline geldi. Saros Körfezi birinci derece deprem kuşağında. Şu anda bir hareketlilik söz konusu. Doğal gaz depolama istasyonu yapılacağını duyduğumda kent konseyini davet ettim. Gerekli bütün desteği vereceğimi söyledim. Bilgilendirmeler yapıldı. Yine de mücadele edeceğiz. Şu anda pek bir şey elde edemedik ama bu kabul edeceğimiz anlamına gelmemeli. Keşan Kent Konseyi iyi mesafeler kat etti.” şeklinde konuştu.

Daha sonra; Nevcihan Durdu, 53 yaşındaki Fatma Altınbaş, 60 yaşındaki Sebahat Ceylan, 58 yaşındaki Sevim Ceylan ve 67 yaşındaki Sevim Tunca, Uzunköprü Kavacık köyünde karma OSN’nin kurulmasının önüne geçmek amacıyla destek istedi.

Konuşmaların ardından toplantının ilk oturumuna geçildi.

İlk oturumda; Keşan Sazlıdere ve Gökçetepe mevkine kurulması düşünülen FRSU Gemi İskelesi, sahillerin kirliliği sorunu ve çözümü, sahillerin kiralanması konuları tartışıldı. T.Ü. Fen Fakültesi’nden Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Kaya, Doç. Dr. Utku Güner ve Öğretim Üyesi Dr. Necmettin Güler ile T.Ü. Mimarlık Fakültesi’nden Öğretim Üyesi Dr. Sergun Dayan konuyla ilgili olarak görüşlerini dile getirdi.

İkinci oturumda da kentlerde yaşanan kirlilik ve çözüm önerileri 'Kent Kirliliği ve Yapılması Gerekenler' başlığı altında Edirne Mimarlar Odasının bir önceki başkanı Mimar Mehmet Emin Parlakçı tarafından sunuldu.

Üçüncü oturumda ise çocuklara kadar inen madde bağımlılığı konusunda ‘Madde Bağımlılığı, Kullanımı ve Mücadelesi’ başlığı altında katılımcılara T.Ü. TIP Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastanesi ABD Başkanı Öğretim Elemanı Prof. Dr. Mehmet Erdal Vardar ile Toplumsal Gelişim Derneği Başkanı Çiğdem Sönmez tarafından bilgi verildi.

Katılımcılardan gelen sorunların cevaplandırılmasının ardından genel kurul sona erdi.

Programın bir sonuç bildirisi önümüzdeki günlerde açıklanacak.