CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu 27 Ekim 2016 tarihinde çıkarılan 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2(ç) ve 7(k) maddeleri uyarınca ilgili bakanlık tarafından onaylanan "Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ve 1/25.000 ölçekli revizyon çevre düzeni planında" değişiklikler yapılarak Trakya’da bazı bölgelerin "enerji üretim alanları" olarak düzenlenmesini eleştirdi.

Gaytancıoğlu, bu planları yerel yönetimlerin yapması gerektiğini belirterek “Maalesef bu konuda belediyeler by pass edilmiştir. Böylece Çerkezköy ve Vize'de termik santrallerin kurulması önündeki engeller kaldırılmıştır. Daha önce Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli planlarda, bu bölgelerimiz enerji üretim alanı olarak gösterilmediği için termik santrallerin kurulması yasal olarak mümkün değildi. Ancak 644 sayılı kararname ile bazı bölgelerimiz ‘Enerji Üretim Alanı’ olarak düzenlendi.” dedi.

VATANDAŞ HİÇE SAYILMAKTADIR

Trakya’nın bu durum sonucunda çok ciddi tehdit altına girdiğini de belirten Gaytancıoğlu “Devlet vatandaşın sağlığını korumak zorundadır.  Ancak çıkarılan 644 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname Trakya’nın ölüm fermanıdır. Orada yaşayan halk ve yerel yönetimin fikri dahi alınmadan böyle bir karar alınmıştır. Maalesef vatandaş hiçe sayılmaktadır. Bu plan değişiklikleri yönetmelik gereği olarak 30 gün askıda kalacak ve itiraz edilmediği taktirde kesinleşecektir. Gerekli itirazlar yapılacak ve Trakya Halkı da bu duruma gereken tepkiyi verecektir. Bizler vatandaşımızın sağlığını, çıkarlarını korumak adına her türlü çalışmayı yapacağız.” dedi.