Sonay CAN

Mehmet İLMAN

 

HDP (Halkların Demokrasi Partisi) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, partisinin seçim çalışmaları kapsamında, dün geldiği Keşan’da, yaklaşık 30 kişilik bir grup tarafından önce protesto edildi, ardından seçim otobüsü ve yaklaşık 10 araçlık HDP konvoyuna taşlı sopalı saldırıda bulunuldu.  

Tuncel’i, Türk Bayrağı açıp, sloganlar atarak protesto eden göstericiler, Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin yanısıra, Edirne’den getirilen Çevik Kuvvet Polisi tarafından engellenmeye çalışıldı.

Edirne’deki programının ardından, Uzunköprü’ye geçen, saat 16.00 sıralarında HDP Seçim Otobüsü ve yaklaşık 10 araçlık konvoyla Keşan’a gelen Sebahat Tuncel, Paşayiğit Caddesi üzerindeki Ali Paşa Çarşısı’nda hazırlanan seçim bürosunun açılışını yapmak üzere, düzenlenen törene katıldı.

Saros Hotel yakınına park edilen araçlar yüzünden, seçim otobüsü 5 dakika kadar konuşma yapılacak yere giremedi. Daha sonra ise ses sisteminin yetersiz olması nedeniyle Tuncel, konuşmasını otobüsün ön kapısında yapmak zorunda kaldı.










“DEMOKRATİK, KADIN-ERKEK VE EKOLOJİK EŞİTLİK”  

HDP olarak tüm Türkiye genelinde yerelden demokrasiyi geliştirmek için yola çıktıklarını kaydeden Sebahat Tuncel, Türkiye halklarının kardeşliğine köprü kurmak ve ülkenin temel sorunlarına çözüm bulmak için 57 ilde seçime katıldıklarını söyledi. Tuncel, şöyle dedi: “57 il ve 600’ü aşkın ilçedeki adaylarımızla, HDP’nin politikasını, yerel yönetimlere ilişkin yaklaşımını, kadın-erkek eşitliğini ve ekolojik eşitliği halkımızla paylaşıyoruz. Sabah Edirne’deydik, şimdi de Keşan’dayız. Biz HDP olarak, demokrasinin inşa edileceği asıl alanın yereller olduğunu belirtiyoruz. Ancak bu sayede demokratik bir yaklaşımı ve kültürü inşa edebilirsek, Ankara’nın da değişeceğine inanıyoruz. Çok ciddi toplumsal sorunlar yaşıyoruz. Bunu hak etmiyoruz. Türkiye halklarının çok kimlikli yapısıyla uluslararası alanda kendisini çok daha iyi tanıtacaktır. Bunun önündeki tek engel bu tekçi zihniyettir. Onlarca farklı kimlik, onlarca farklı kültür yaşıyoruz. Bu inancın ve kültürlerin birarada yaşaması binlerce yıl hiç sorun olmadı. Ama bizi yönetenlerin yaptığı yanlış politikalar bu ülkede ayrımcı, ırkçı politikalar, yaşanan çatışmaların tek nedenidir. Biz diyoruz ki bu ülkede Türk’ü Kürt’ü birarada yaşayabiliriz. Bu ülkede kadını erkeği, Alevisi Sünnisi birarada yaşayabilir. Bunların bir tek şartı var, o da hukuk önünde eşitlik, demokratik eşitlik, kadın erkek eşitliği ve ekolojik eşitlik. ”




PROTESTO EDİLDİ

Konuşma sırasında olay yerinde toplanan ve sayıları artan bir grup, çevredeki esnaf ve vatandaşlardan da destek alarak, slogan atmaya başladı. Türk Bayrağı açan bir kişi de polis tarafından uzaklaştırıldı. Sebahat Tuncel’in konuşma yaptığı araca yaklaştırılmayan grup, protestosunu sürdürdü. Emniyet güçleri de iki grup arasında etten duvar ördü. Konuşma sonunda protestolar arttı. Konvoya ve seçim otobüsüne saldırıya geçen protestocular, polise zor anlar yaşattı. 30 kişilik grup taş, şişe ve sopalarla HDP’lileri kovaladı. Konvoyun Keşan’dan ayrılmasıyla, ortalık yatıştı. Tuncel, Keşan’dan sonra Enez’e giderek, seçim çalışmalarını sürdürdü.