Cingöz: “Bırakın açılmayı daha da kısıtlamalar gelir gibi gözüküyor”

SONGÜL KONAR

Durumun vahim olduğuna dikkat çeken Cingöz, 15 Mart tarihinde de açılmanın zor olduğunu söyledi. Açıklamalarının başında, esnafa yönelik yardımların artırılmasını vurgulayan Kemal Cingöz, vatandaşlara da kurallara uymaları konusunda uyarıda bulundu.

“ESNAFIN BÜTÜN ÜMİTLERİ BOŞA ÇIKTI”

Artan vakalardan sonra, Keşan’da İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nun çay ocaklarının kapanması ve köyler arası taşımacılık yapan minibüslerin % 50 kapasite ile çalışmasına karar verdiğini belirten Cingöz, “Edirne merkezde henüz böyle bir karar yok. Keşan’da vaka sayısı daha fazla. Bekliyoruz ama açılma herhalde15 Mart’ta olmayacak. Kontrollü normalleşmeye geçildiğinde bizde rakamlar yün binde 107 idi. Geçtiğimiz gün açıklanan rakamlarda yüz binde 180. Türkiye’de vaka sayıları en fazla artan 5 ilden biriyiz. Esnafın bütün ümitleri boşa çıktı. Esnaflar 1 Mart’ta açılacağını düşünüyordu ama vaka sayıları yüksek olunca dördüncü kategoride kaldığımız için açılma olmadı. Bırakın açılmayı daha da kısıtlamalar gelir gibi gözüküyor. Çünkü kararlar şu an yerinde alınacak. İllerde il hıfzıssıhha ilçelerde ilçehıfzıssıhha kurulları valinin takdiriyle dilediği gibi karar alabilecek”  ifadelerine yer verdi.

“PERİŞAN OLACAK MİLLET”

Esnafa yapılan yardımları da değerlendiren Kemal Cingöz, devamında, “Verilen yardımlar zaten yeterli değil. Açılma olsa bile daha fazla verilmesi gerekir. En azından sigorta primlerini pandeminin bitiminin sonuna ertelemeleri gerekiyor. Ertelemeyi de bir kenara bırakın devletin karşılaması lazım. Ama öyle bir niyet yok gördüğümüz kadarıyla.  Mart ayında kısa çalışma ödeneği de bitiyor. Hiç olmazsa hizmet sektöründe çalışanların bir kısmı kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyordu. Yarın faydalanamayacak. Yani perişan olacak millet. Durum vahim ama devletin burada devreye girmesi lazım. Sağlık her şeyin önünde. Buna hiç kimsenin itirazı yok ama vatandaşın hem dükkanını kapatıyorsun, hem yardım yapmıyorsun. Yardım yapılması lazım. Bu faizsiz kredi şeklinde olabilir. Hibe şeklinde olabilir ama mutlaka bir destek yapılmalı. Göreceksiniz Türkiye genelinde turuncu kategoride olan illerin %80’ni kapanır. Çünkü yapılan ölçümlerde hepsinde vaka sayısı fazla. Zaten yüz binde 100’ün üzerinde olan yerler kırmızı kategoriye giriyor ve kapanıyor. Açılma olan yerlerde de muhtemelen baya kapanma olacak gibi gözüküyor. Tabi önümüzdeki bir hafta da seyir aşağıya doğru eğilim gösterirse sıkıntı olmaz ama yukarı doğru devam ederse sıkıntı olacak. Şu anki konjonktür geçen yaza göre bu yazın daha sıkıntılı geçeceğini gösteriyor. Daha açılalı bir hafta oldu. Turuncu kategoride olanlar kırmızıya geçmiş. Şimdi güncellemeler 15 günde bir olacak. Bir dahaki hafta güncelleme olduğunda turuncu katogaride olan illerin %80’ni kapanır. Bu artışı hep beraber patlattık. Hep beraber kurallara uymak suretiyle de düşürmek için her birey elinden gelen gayreti göstermesi lazım” şeklinde konuştu.