Edirne İl Genel Meclisi’nin Keşanlı üyeleri Abdüllaziz Çıkıkçı, Sebahattin Karaman, Fethi Dayan ve Enezli üyesi Erol Açık dün saat 10.00 sıralarında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Keşan Ajans Amirliğini ziyaret ederek alım çalışmaları hakkında TMO Keşan Ajans Amiri Ali Gücüyeter’den bilgi aldılar.

ÇIKIKÇI: FİYATLAR DÜŞÜK, ÜRETİCİ ÇOK ZOR DURUMDA

Ziyarette konuşan Abdüllaziz Çıkıkçı hasat mevsimin başlaması ile birlikte Ofislerin 21 Haziran itibariyle alımlara başlaması nedeniyle hayırlı olsun ziyareti için geldiklerini belirterek   İşlerimizin yoğunluğu nedeniyle daha önce yapmaya çalıştığımız ziyaretimizi ancak bugün gerçekleştirebildik. TMO Keşan Ajans Amirliği personeline başarılı bir alım sezonu diliyoruz. Bu ziyaretimizde üreticilerimiz ile de görüşüp bir sıkıntıları olup olmadığını soracağız. Bu yıl alım fiyatları hava muhalefeti nedeniyle pek uygun olmayabilir. Ancak Ofisin alım fiyatlarına göre pek bir sıkıntı varmış gibi gözükmese de piyasa fiyatları çok sıkıntılıdır. 5 yıl öncesine kadar gerileyen fiyat politikaları bu yıl üreticimizi üzecektir. Ofis dışında alım yapan tüccar ve sanayicilerimizi de fiyatlarda fırsatçı zihniyet uygulamamalarını istiyoruz. Üreticimizin durumu çok kötüdür” diye konuştu.

DESTEKLEME BEDELLERİ ARTTIRILMALI

Bu yıl fiyatlara bakıldığında üreticinin dönümünden 400 kilogram aldığında ürünün ancak masraflarını karşıladığını ve sadece 400 kilogramdan yukarı aldığı mahsulde cebine para kalabileceğine dikkat çeken  Çıkıkçı, Bu yıl hava muhalefeti nedeniyle 400 kilogramın üzerine ürün alan üretici sayısı da çok azdır. Ofislerin alım fiyatları her ne kadar yüksekmiş gibi görünse de üretici para kazanamıyor. Destekleme politikalarında da bir değişiklik yapılarak mazot ve gübrede teşviklerin uygulanması gerekmektedir.” dedi.

 GÜCÜYETER: 3 BİN 500 TON ALIM YAPTIK

TMO Keşan Ajans Amiri Ali Gücüyeter de ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek şunları söyledi: 2013 yılı ürün alımlarımız seri bir şekilde devam etmektedir. Bugün itibariyle depo sıkıntımızdan dolayı ofislerin karşısında kiraladığımız açık alana ürün dökmeye başladık. TMO olarak üreticiden, 700  ton da tüccardan alım yapıyoruz. Bugün itibariyle emanete alım da başladı. Tüccardan da 150 ton emanete ürün almaya başladık. Şu an randevu sistemimiz ful olarak çalışmaktadır. Şu ana kadar 3500 ton ürün alımı gerçekleştirdik. Alım fiyatları da 670 ila 720 TL arasında seyretmektedir. İnşallah üreticilerimiz bu yılı kazançlı olarak geçirirler.” 

İl Genel Meclisi üyeleri daha sonra TMO’ya ürün vermek için kantar önünde sırada bekleyen üreticilerle sohbet ederek onların sıkıntılarını dinledi.