AYŞİN SEÇİL GEZER

Erikli’de ve Yayla’da geçtiğimiz yıl kimlik bildirim sisteminin yoğun şekilde uygulanmaya başladığının altını çizen Uybaş, şunları söyledi: “Kimlik bildirim sistemi girişleri otel ve pansiyonlarda olduğu gibi evlerde de zorunlu hale getirildi. Erikli’deki ev sahipleri, emlak firmaları olmak üzere günlük kiralama yapan herkes jandarmadan kimlik bildirim giriş kodu aldı. Bununla birlikte kiralama yaptıkları kişilerin kimlik bildirimlerini girmeye başladılar. Böylece herkes görevini yerine getirmiş oldu.”

ŞAHISLARIN KENDİ KENDİNE EVLERİNİ KİRAYA VERMELERİ ZORLAŞIYOR

Kudret Uybaş, sözlerine şöyle devam etti: “Biz emlak firmaları olarak daha önce aldığımız evleri ‘kiralık ev’ şeklinde kayıt ettiriyorduk. Ancak Edirne Vergi Dairesi yetkilileri bu yıl hepsinin işyeri olarak kayıt ettirileceğini söylediler. Eğer bu evleri, işyeri olarak kayıt ettirilmesi durumunda yüzde 20 stopaj çıkacak. Ayrıca stopajı ödenmiş bu işyerleri satılması durumunda yüzde 18 KDV ödemek zorunda kalınacak. Bunun yanı sıra; doğacak gelirden de yüzde 15 oranında gelir vergisi ödemek zorunda kalınacak. Emlak sektöründe vergilendirme yaklaşık yüzde 55’i bulmuş olacak. Yeni yasada evlerin işyeri olacağı yönündeki bilgilendirmeyi ev sahiplerimize ilettik. Bizlerde anlaşmalarımızı yeniden düzenledik. Ayrıca, vergi dairesine beyanname vermeye giden bazı ev sahiplerine, ‘siz kimlik bildirimi yapmışsınız, evinizin belediyeden emlak beyan değerini alın.’ deniyor. 90 bin liranın altındaki evler, basit usulle vergilendirileceği ifade ediliyor ancak oradaki evlerin değeri 90 bin liranın üzerindedir. Şahıs şirketi olarak vergiye tabi olunacağını, muhasebeci tutularak, defter kaydına başlanacağı ve fatura bastırılacağı ifade ediliyor. Bunların maliyeti de yüksek düzeydedir. Emlak firmasıyla 1 ev kiraya verecek kişi aynı muameleyi görüyor. Kısacası şahısların kendi kendine evlerini kiraya vermeleri zorlaşıyor.”

EMLAKÇILAR İÇİN GÜNLÜK KİRALAMA KÂRLI OLMAKTAN UZAKLAŞMAYA BAŞLADI

Emlakçılık sektöründe işlerin her geçen gün zorlaştığına kayıt düşen Uybaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Erikli ve Yayla’daki benzer uygulamaların Enez’de aynı ciddiyetle yapılmadığını görmekteyiz. Çeşme’de ya da Kuşadası gibi tatil bölgelerinde de günlük kiralamadaki uygulamaların buradaki gibi olmadığını görüyoruz. Emlakçılar olarak günlük, haftalık ya da aylık şekilde evleri kiraya verebilirim. Ama emlakçılığın tanımından günlük kiralamada çıkarıldı. Garip bir durum söz konusudur. Bizler çok yüksek oranda stopaj ve KDV ödedik. Emlakçılar için günlük kiralama kârlı olmaktan uzaklaşmaya başladı. Bu gidişle Erikli’deki ev sahiplerinin ve bölgenin gelirleri önemli ölçüde düşecektir.”