T.Ü. (Trakya Üniversitesi) Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu’nda akademik eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler, görüş ve düşüncelerini Medya Keşan Gazetesi’yle paylaştı.

Hangi ülkelerden geldiler? Neden Türkiye’yi ve Keşan’ı tercih ettiler? Keşan’da ne umdular ve ne buldular? Keşan halkı ve okul arkadaşları kendilerine hangi gözle bakıyor? Yabancı uyruklu öğrenciler, merak edilen bu soruların cevabını Medya Keşan Gazetesi’nin objektif ve mikrofonlarına şöyle değerlendirdi:


SEYLAN LATİFOVA (MAKEDONYA): OKULUN EDİRNE’DE OLDUĞUNU SANIYORDUM

Makedonya’nın Valandova şehrinde yaşayan ve Gotse Delçev Belediye Lisesi’nden geçen yıl mezun olan 18 yaşındaki Seylan Latifova, T.Ü .Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Gümrük ve İşletme Bölümü 1’inci sınıfında okuyor. Makedonya’nın Yunanistan’la sınır kapısı olan Gevgeli yakınlarındaki Gotse Delçev şehrinde, Türk asıllı Müslüman bir ailenin kızı olan Latifova, hem Türkçe’sini geliştirmek hem de üniversiteyi daha iyi olanaklarda okuyabilmek amacıyla ülkemize geldiğini belirterek şöyle dedi: “Yaşadığım şehir, gümrüğe yakın bir yer olduğu için burada gümrükle ilgili bölümü bitirdiğim anda, hemen iş bulabileceğim. Başka bir bölüm seçseydim, bu kadar kısa sürede iş bulabilme olanağım olmazdı. Ancak ben Trakya Üniversitesi’ni Edirne’de olduğu için tercih ettim. Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu’nun da Edirne’de olduğunu sanıyordum. Bölgemizden dört arkadaş da Edirne’yi yazdık. Onlar Edirne’de kaldı ben ise Keşan’a gelmek zorunda kaldım. Tek başıma Keşan’a geldim, okulu buldum ve özel bir yurda yerleştim. Keşan’da ilginç bulduğum ilk şey, minibüslerin dolu olması ve ayakta tıka basa yolcu almasıydı. Makedonya’da böyle bir manzarayla karşılaşamazsınız. Okulda öğretmenlerim ve arkadaşlarım bize yardımcı oluyor. Keşan’ın ve okulumun küçük bir yerde olmasının avantajını yaşıyoruz. Örneğin Edirne’de akademisyenler, öğrencilerle ilgilenmez, dersi anlatır geçer. Ama bizim yabancı öğrenci olduğumuzu anlayınca yardımcı oluyorlar. Türkçem çok iyi olmadığı için dersleri anlamakta zorluk çekiyorum. Keşan’da öğrencilerin kalacağı ve zaman geçireceği yerler çok az. Bu yüzden genellikle yurtta kalıyor, hafta sonları dışarıya çıkıyoruz. 3 aydan beri ülkeme gidemedim. Makedonya’yı çok özledim.”


ALBANA BALLA (ARNAVUTLUK): OKULUMU BİTİRİNCE, ÜLKEMDE DOĞRUDAN BİR BANKADA ÇALIŞABİLİRİM

Arnavutluk’un Elbasan şehrinde yaşayan 23 yaşındaki Albana Balla, 4 yıldan beri Türkiye’de olduğu için liseyi de İstanbul’da bitirmiş. Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Bankacılık ve Sigortacılık bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi olan Balla da okulu bitirdikten sonra Arnavutluk’ta doğrudan bankalarda çalışabileceği için Türkiye’de eğitimini devam ettirmeye karar vermiş. Albana Balla

“Keşan halkını sevdim. Edirne ve İstanbul halkı gibi cana yakın ve sevecen. Ancak İstanbul’da kötü insanlarla da karşılaştım. Buradaki insanlar çok yardımsever. Öğrenciler ise lisede bize daha çok tepki gösteriyorlardı. Hocalarımız da derslerde çok yardımcı oluyorlar. Ancak ben de okulumun Edirne’de olduğunu sanıyordum. Keşan’ı semt gibi bir yer sanıyordum.  Türkçem iyi ve dersleri anlayabiliyorum. Zaten bu yıl mezun olacağım. Özel yurtta kalıyorum. Keşan’da biz üniversite öğrencilerinin gidebileceğimiz yerler çok sınırlı. Keşke daha fazla mekan olsa. Balkanlar, birbirine benziyor. Bu yüzden kültürel farklar yok. Arnavutluk’a senede iki defa gidiyorum. Diğer zamanım Türkiye’de geçiyor.”


AMİD HUSEYINOV (AZERBAYCAN): KEŞAN’DA İLK GÖRDÜĞÜM ŞEY AT ARABALARI VE ROMANLAR’DI

Azerbaycanlı Amid Huseyinov da 23 yaşında ve Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Bankacılık ve Sigortacılık bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi.  Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de Yabancı Diller Lisesi’ni bitirdikten sonra, eğitimini Türkiye’de sürdürmek istemiş. Türk öğrencileri için Amerikan üniversiteleri nasılsa, Azeriler için de Türk üniversitelerinin aynı olduğunu ifade eden Huseyinov, okulu bitirdikten sonra, kolayca iş bulabileceğini belirterek, şöyle dedi: “Hele şükür ilk kez bir gazeteci, Keşan’da yabancı öğrencilerle ilgili bir araştırma yaptı. Keşan’ı isteyerek seçmedim. Bakü’nün merkezinden gelince Keşan çok sıkıcı geliyor. Keşan’da monoton bir hayat yaşıyoruz. Ben ilk önce Isparta’daki Süleyman Demirel Üniversitesi’ni kazandım. Sonra Keşan’a geçiş yaptım. Keşan’da bazı hocalar iyi davranıyor bazıları da ilgilenmiyor. İlk yıllarda dersleri anlamakta zorluk çekiyorduk. Ancak şimdi daha iyiyiz. Keşan’a ilk kez geldiğimde, Emniyet Müdürlüğü’nün orada at arabalarıyla Romanlar’ın çokluğu beni şaşırttı.”