Yeni Mahalle’de Bilişim Lisesi yakınlarında yapılacak olan Keşan Yeni Adliye binasında temel kazı çalışmalarının başladığı öğrenildi.

Konuyla ilgili olarak dün basına bilgi veren Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Tamer Ünüvar, Keşan’a yapılacak olan Yeni Adliye binası için açılan ihalenin sonuçlanmasının ardından yer tesliminin yapıldığını ve müteahhit firmanın hafta başında temel kazı çalışmalarına başladığını belirtti.

Mevcut adliye binasının her bakımdan yetersiz kaldığını ve adalet hizmetlerinin verilmesi ve vatandaşların bu hizmeti alması sırasında değişik sıkıntılara neden olduğunu ancak bu olumsuz durumun yeni binaya taşınılmasıyla ortadan kalkacağını kaydeden Tamer Ünüvar, “Yeni Adliye binası her bakımdan tüm ihtiyaçları karşılayacak bir büyüklükte olacak. Hakim ve savcıların odaları, duruşma salonları ve koridorları olabilecek en büyük fiziki alanlarda inşa edilecek. Arşiv için de yeteri kadar odalar mevcut olacak. Ayrıca hakim ve savcıların odalarının bulunduğu odalara geçiş dediğimiz şekilde olacak. Bu da her bakımdan faydalı bir durum” diye konuştu.

300 İŞ GÜNÜNDE TESLİM EDİLECEK

Temel atma töreninin önümüzdeki Mart ayının 2. haftasında yapılmasını beklediklerini ifade eden Ünüvar; “Şu anda adalet sarayımızın hafriyat çalışmaları sürüyor. 300 günlük bir teslim süresi var. İnşallah en kısa sürede bitirilip bir an önce içine geçmek bizlere nasip olur.” dedi

AĞIR CEZA MAHKEMESİ

 Daha sonra gazetecilerin “Ağır Ceza Mahkemesi ile ilgili bir gelişme var mı?”  şeklindeki sorusunu Ünüvar şu şekilde yanıtladı: “Adliyenin mevcut hali zaten bir ağır ceza mahkemesini kaldırabilecek nitelikte. Ağır Ceza Mahkemesi kurulmasına karar verilmesi durumunda ek bir bina yapılmadan mevcut duruşma salonlarının sadece tabelaları değiştirilerek dahi, şu an yeterli. Şu anda 4 savcımız fiilen çalışıyor. Yeni adliyede ise 6 savcı odası var. Odaların büyük olması nedeniyle gerektiğinde savcı sayısının artması durumunda odaların bölünerek iki oda haline getirilmesi mümkün. Ayrıca koridorlar çok geniş. Bu da vatandaş için çok iyi bir şey. Vatandaş odaklı bir adliye olacak. Hakim ve savcılar ile personel de çok rahat çalışabilecek.”

LOJMAN YAPILMASI İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ

Tamer Ünüvar ayrıca, lojman çalışmalarının da olduğunu belirterek; “Adliyenin yanı sıra bir de lojman çalışmamız var. Bakanlığa bu konuyla ilgili başvuruda bulanacağız. Milli Emlak’ın 298 sayılı bir genel tebliği var. Hazineye ait taşınmazların pazarlık usulü, kat ya da arsa karşılığı inşaat yaptırma imkanı var. Bu yönde şansımızı deneyeceğiz. Adliyenin arka kısmında 7 dönüm boş bir alanımız var.  Bunu değerlendirmeyi düşünüyoruz. Bu konuda gerekli izinleri isteyeceğiz.” dedi.

KEŞAN’A CEZAEVİ YAPILMAYACAK

 Son olarak Keşan’a cezaevi yapılıp yapılmayacağı ile ilgili soruları da yanıtlayan Ünüvar; “Keşan’a cezaevi yapılması iptal edildi. Zaten o 100 dönümlük alanın da tahsisi kaldırıldı. Şu anki cezaevi ile ilgili de arazinin adliyenin yapımına başlanmasıyla birlikte, bu yerle ilgili muhtemel bir tasarrufta bulunacağız. Buranın belediyeye devri ya da başka bir kuruma devriyle ilgili çalışmalarımız olacak. Bina Adalet Bakanlığı’nın, arsa ise hazinenin ama arsanın durumu yeşil alan.” şeklinde konuştu.