KİAD (Keşan İş Adamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Özbek, dün yaptığı açıklamada, 2012 yılının genel bir değerlendirmesi ile gelecek yıla ait beklentilerini sıraladı. Bu yıl ticari faaliyetlerde çok büyük artış ve azalış olmadığını kaydeden Özbek, 2014 yılında Keşan’da faaliyete geçecek olan alış veriş merkezine (AVM) yönelik kaygılarını dile getirdi.

“SONUÇLARINI BEKLEYİP GÖRECEĞİZ”

2013’ün, ticari faaliyetler açısından bu yıldan daha iyi olmayacağına vurgu yapan Tarık Özbek, şöyle dedi: “2012 yılında işlerimizde abartalı bir artış ya da azalış olmadı. Ancak 2013’te ne olacağını tam olarak bilememekle beraber, daha iyi olacağını düşünmüyorum. Sonuçlarını bekleyip göreceğiz. Büyük olasılıkla 2012 gibi geçecek. Bu durumda 2012 yılında beklentilerimizin tam olarak gerçekleştiğini söyleyemeyiz. Ancak 2014 yılında Keşan’da faaliyete geçecek olan büyük AVM bizi korkutuyor. Keşan Dörtyol Kavşağı’nda Migros’un arkasına açılacak olan AVM, çarşı merkezindeki esnafı olumsuz etkileyecek. Bu yıl içerisinde Kipa bünyesinde yer alan büyük markaların artış göstermesi zaten bizleri olumsuz etkiledi.”

“AVM’LERE KARŞI BİRLEŞMELİYİZ”

Daha sonra, Keşan esnafının büyük firmalarla rekabet edemeyeceğine değinen Özbek, çözümün birleşmek olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben kendi işimden örnek verecek olursam, işimiz düğün mevsimine endeksli olduğu için 6 ay iş yapıyor, 6 ay da oturuyoruz. Sadece altın sektöründe artış var. Ev ya da otomobil alacaklar, altınlarını bozduruyor. Bu işlemin ise belli mevsimi yok. Yılın her ayında işlem yapılabiliyor. Bu da işyerimizi günlük olarak döndürüyor. Büyük AVM’lere karşı küçük esnaf olarak birleşmeliyiz. Bu bir çözüm olabilir. AVM’lerin bulunduğu alandan işyeri satın alan bir Keşan firması, büyük markalarla rekabet etmek zorunda ve büyük markaların karşısında barınabilmek çok zor.”

“OTOPARK SORUNU ÇÖZÜLMEDEN,

ŞEHİR İÇİNDE TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLMEZ”

Tarık Özbek, şehir merkezindeki ticaretin en önemli sorununun, trafik ve otopark olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şehir merkezindeki ticaretin canlanması ve gelişebilmesi için de esnafın yapabilmesi gereken önemli şeyler var. Bunların başında, çarşımızı güzelleştirmek geliyor. Belirli saatlere kadar açık kalmalıyız. Hafta sonları da mesai yapmalıyız. Pazaryeri projesi hayata geçtiğinde, Keşan esnafı için olumlu olacak. Bir başka deyişle Yeni Pazaryeri, ticari hayatı canlandıracak. Keşan şehir içi trafiği ve otopark sorunu çözülmeden, şehir içinde ticaret canlanmaz. Pazaryeri Projesi’nin yanısıra Kentsel Dönüşüm bölgesinin, ticaret alanı olması da uygundur. Gayet olumlu olur.”