*Recep Ordu, göreve geldiğinden bu yana halka verdikleri sözlerin birçoğunu yerine getirdiklerini belirterek, Keşan ile Yenimuhacir arasındaki mesafe azlığı nedeniyle nüfusun 2 binin altına düşmesi halinde halka sorularak beldenin Keşan’a mahalle olarak bağlanabileceğini ifade etti.  

 

Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu, dün yaptığı açıklamada, beldede yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İki dönemdir belediye başkanlığı yaptığını ve Yenimuhacir halkına verdiği sözleri yerine getirdiğini ifade eden Ordu, “2014 seçimlerinde tekrar aday oldum ve halkın büyük çoğunluğunun güveniyle tekrar göreve seçildim. Bu anlamda belde halkına teşekkür ediyorum. Göreve geldiğimde beldenin altyapısı yoktu. 2009 seçimlerinden sonra konuyla ilgili gerekli proje çalışmalarını tamamladık ve ihale sürecine girildiği. Seçimden önce de 12 bin metrelik kanalizasyon inşaatının tamamlandı. Seçimden sonra da 6 aylık dönem içerisinde halkın büyük desteğiyle, belde etrafındaki işyerlerinin desteğiyle 2 bin 400 metre kanalizasyon inşaatı yapılmaya başlandı. Bunun şu anda 76 parsel bacası noksanımız kaldı. Müteahhit onu da tamamladıktan sonra beldenin kanalizasyon sorunu bitmiş olacak. Keşan-İstanbul Karayolu üzerindeki işyerlerimiz bin 200 metrelik kanalizasyon inşaatı Özbingöller, Keşan Petrol, Özdemir Tekstil ve Hacıköylü Yazıcılar Mobilya tarafından yapıldı. Onun akabinde TOKİ konutları ve Yenimuhacir Belediyesi müşterek yaptık. 80’lik diye tabir edilen kısımlar kanalizasyona bağlanmıştı. Seçimden sonra 100’lük diyle tabir edilen çalışmalar devam etti. Şu an Perge Tekstil, Serin Beton, TOKi Yönetimi ve Yenimuhacir Belediyesi’nin işbirliğiyle bin 700 metrelik kanalizasyon işini bitirdik. Yenimuhacir toplamda 17 bin 900 metre kanalizasyona kavuşmuş oldu. Kanalizasyon çalışmaları sürerken bazı yerlerde yol genişletme çalışmaları yaptık. Gerek görülen yerlere istinat duvarları yaptık.” dedi.

MEZARLIK ONARILDI

Recep Ordu, mezarlıkta yıkılan duvarların tamir edildiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Bunun yanında mezarlıkta yeni defin için adalar açtık. Halkın talebi doğrultusunda ücretli mezar yerleri açtık. Aile mezarlığı şeklinde talep edenler için 250 TL karşılığında mezar yeri satışlarımız başlayacak.”

BELDE, GÜVENLİK KAMERALARIYLA İZLENİYOR

Beldede olası asayiş olaylarına karşı da çeşitli yerlere 6 adet güvenlik kamerası konulduğunu kaydeden Ordu, “Geçen dönem belediye binamızı yeni yerimize taşıdık. Geçen dönem Meclis toplantılarımızı başkan odasında yapıyorduk. Bu dönem kütüphane olarak kullandığımız odayı düzenleyerek hem kütüphane hem de Meclis toplantılarımızda kullanmaya başladık.” şeklinde konuştu.

HALI SAHA KAZANDIRILACAK

Recep Ordu, gençlere halı saha yapma sözünü verdiklerini belirterek, şöyle dedi: “Dere kenarında halı saha yapmayı planladık. Yer zemin olarak çukurdaydı. Kanalizasyon çalışmaları döneminde fazla çıkan toprağı orada dolgu malzemesi olarak kullandık. Önümüzdeki günlerde burada gençlerimize halı saha kazandırmayı düşünüyoruz.”

KAMULAŞTIRMA YAPILDI

Beldede park alanı olan yeri kamulaştırma çalışmalarına başladıklarını da söyleyen Ordu, “Bununla ilgili gerekli tebligatları yaptık. Takriben 10 dönümlük yeri kamulaştırıp belediyenin hizmet alanı içerisine alacağız. Tabii ki bu dönem zarfında bozulan arazi yollarımızı Çiftçi Malları Koruma’yla birlikte yaptık.” şeklinde konuştu.

BELDE HALKI, ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Recep Ordu, seçimlerin ardından belde halkına Çanakkale Şehitliği ziyaretleri düzenlediklerini belirterek, şunları söyledi: “Bu kapsamda talep eden 184 vatandaşımızı geçtiğimiz Mayıs ayı içinde abideleri gezdirdik. Ramazan Ayı içerisinde de 42 vatandaşımızı Edirne’de camilere götürdük.”

ŞEBEKE SUYU GÖTÜRÜLMESİ

Veristas Şarapçılık ve Marmara Cam Mozaik fabrikalarına şebeke suyu götürülmesi için 500 metrelik çalışma yapıldığını ifade eden Ordu, bu konuda da Marmara Cam Mozaikleri Sahibi Cemil Erkan ve Veristas Şarapçılık Sahibi Ali Osman Tunca’dan da maddi destek aldıklarını ifade etti.

DIŞARIDAN YENİMUHACİR’E GELEN OLMADI VE NÜFUSUMUZ ARTMADI

Recep Ordu, beldenin nazım imar planlarının yapımını İlbank’a verdiklerini, konuyla ilgili kurum görüşlerinin alındığını, jeolojik etüdlerin de şu ana kadar tamamlandığını dile getirerek, “Projenin yapımı %50’si hibe, 41 bin 800 TL’si belediyenin kredi kullanarak gerçekleştirilecek. İnşallah en yakın zamanda nazım imar planlarımızın yapımı da gerçekleşir. Yenimuhacir TOKİ konutları arasındaki bin 900-2 bin metrelik alan var. Çalışma çerçevesinde bir bütünlük sağlanması amacıyla buraları imara açılırsa iyi olacak. 1/25 binlik hali hazır haritalarda beldeden TOKİ konutlarına kadar olan kısım ile beldeden Karanlıkdere Mevkii’ne kadar olan kısım konut alanı olarak görülüyordu. 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle beldelimizin nüfusu 2 bin 20. Tabii ki 246 adet TOKİ konutu yapıldı. Ama TOKi konutlarında ikamet edenlerin %80’i beldemizden. O yüzden dışarıdan Yenimuhacir’e gelen olmadı ve nüfusumuz artmadı.” dedi.

DERE ISLAHI ÇALIŞMALARI

Dere ıslahı çalışmaları hakkında da bilgi veren Ordu, şunları kaydetti: “Beldemizin su ihtiyacını Küçükdoğanca Köyü yolu üzerinde Aydoğmuş Mevkii denilen yerde açılan su kuyularından sağlıyoruz. Yeraltı suları şu anki ihtiyacımızı karşılıyor. Devletimizin ‘Bin Köye Bin Gölet’ projesi çerçevesinde ve beldenin su ihtiyacını da karşılamayı düşündüğümüz bir göletin ihalesi yapıldı. Şu anda bitme aşamasına geldi. Sulama kanalları da eski depoya kadar getirildi. Bundan sonra beldenin ihtiyacı olan suyu göletten sağlamayı düşünüyoruz. Bu konuda da DSİ Bölge Müdürümüz Adil Sabancı ve İpsala Şube Müdürü Egemen Gökalp’le görüşmelerimiz sürdü. Su toplanacak havzanın içerisindeki ağaçlık ve çalıların temizlenmesi lazım. Bu temizleme çalışmaları da bittikten sonra su toplama çalışmasına başlanacak. 1,5 kilometrelik baraj yoluna ulaşımı sağlayan yolla ilgili olarak araç gereç yardımında bulunan Güvenal Şirketi’nden İsmail ve Hurşit Yener araç yardımında bulundu. Bu yüzden kendilerine de teşekkür ediyorum.”

KEŞAN’DA MEYDANA GELEN KAZALARIN % 30’U YENİMUHACİR SINIRLARI İÇERİSİNDE

Recep Ordu, kanalizasyon çalışmaları çerçevesinde yolların bozulduğunu ifade ederek, “Bu konuda kaymakamlık üzerinden müracaat ettik. Bu konuda destek olan Kaymakamımıza ve Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ederim. 2009’da göreve geldiğimde TOKİ konutları tamamlanmış ve oturma ruhsatları verilecek konuma gelmişti. Konutların karayolunun iki tarafında da olmasından dolayı vatandaşlarımız büyük risklerle karşılaşıyordu. Karayolları yetkililerine batçık yapılmasının daha faydalı olacağını bildirerek müracaat ettik. Müracaat ederken, 2008 yılından bu yana olan kaza raporlarını da aldık. O raporda da görülüyor ki, Keşan’da meydana gelen kazaların % 30’u Yenimuhacir sınırları içerisinde. O rapor da fayda sağladı ki şu anda batçık yapımına başlandı ve büyük bir kısmı da bitti sayılır. Bu iş bittikten sonra TOKİ konutlarındaki vatandaşlarımız daha sağlıklı ve risksiz şekilde yoldan geçecektir. İstanbul için batçık aşağıdan olacak. Üstten sadece Yenimuhacir’e gelen araçlar girecek. Bu yapıldığı takdirde trafik yoğunluğu da o kadar olmayacak. Bu konuda bize destek veren tüm siyasilere de yardımlarından dolayı teşekkür ederim.” dedi.

240 KONUTUMUZDA HALA BOŞ OLANLAR VAR

Yenimuhacir’e yeni TOKİ Konutları’na ihtiyaç olup-olmadığı konusundaki soruyu yanıtlayan Ordu, şunları söyledi: “Bu konuyla ilgili TOKİ’yle görüşmelerimiz oldu. TOKİ diyor ki; ‘Siz talebi toplayacaksınız ve 100 metrenin üzerinde konutlar için 10 bin TL, 100 metrenin altındaki konutlar içinde 6 bin TL civarında para yatırılacak, ondan sonra biz inşalara başlayacağız’ İş paraya gelince, bu denli bir talepte olmuyor. 240 konutumuzda hala boş olanlar var. Talep olursa, bu konuda bir sıkıntı olması durumunda yine düşünülür, ne gerekiyorsa yapılır. Önümüzde 4,5 yıllık bir süreç var. Bu süreç içerisinde durumu göreceğiz.”

KEŞAN’LA OLAN YOL KISALDI

Recep Ordu, Yenimuhacir Beldesi ile Keşan Karanlık Dere Mevkii arasında kalan yolun Özel İdare Müdürlüğü ağında olduğunu belirterek, “Bununla ilgili yol iyileştirme çalışmaları yapıldı. Burada Keşanlı il genel meclisi üyelerimiz, bu konunun takipçisi oldu. Bu yolda gerekli düzenleme çalışmaları bitirilmiş oldu. Vatandaşlarımız traktörü veya arabasıyla bu yolu kullanacak. Çünkü eğer Keşan TOKİ’ye gideceksek ana yoldan 15 kilometre tutuyor. Ama Karanlıkdere Mevkii’ndeki yoldan gidersek 3,5 kilometre. Çok kısalıyor. Yenimuhacir TOKİ’den belde merkezine kadar da 2 kilometrelik asfalt yolumuz var. Bununla ilgilide yol yapım çalışmaları devam ediyor. Daha öncede Sağlık Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu’ndan böyle bir talebim olmuştu. Yenimuhacir’e yardımcı olacağını söylemişlerdi. Karayollarıyla da görüştük ve buna olumlu baktılar. İnşallah olursa Yenimuhacir için hayırlısı olur. Bana bu güne kadar destek olan başta Yenimuhacirli meclis üyelerime, kamu kurum ve kurukuş yöneticilerine, siyasi parti temsilcilerine ve sevgili Yenimuhacirlilere bana duydukları güvenden dolayı, destekten dolayı hepsine teşekkür ederim.” diye konuştu.

MAHALLE OLMA KONUSUNDA TEK BAŞIMIZA KARAR ALAMAYIZ

Yeni yapılan yolla Keşan’la, Yenimuhacir’in mesafesinin azaldığı ve gelecekte beldenin ilçenin bir mahallesi olabileceği şeklindeki soruyu yanıtlayan Ordu, şunları söyledi: “Şu an zaten biz Keşan’la birleşmiş durumdayız. Şu an bizim konut dışı alanımız Gölbaşı Restoran’a kadar. İmar çizgimizde Keşan’la birbirimize bitişik. Buradan da Karanlıkdere Mevkii’ne kadar imarımızı açacak, konut alanı yönünden de birbirimize birleşmiş olacağız. İlerleyen zaman içerisinde neler olur bilmiyorum. Mahalle olma konusunda da tek başımıza karar alamayız. Böyle bir konuma gelirse buradaki Yenimuhacirlilarla konuşup, halkın verdiği karar doğrultusunda karar doğrultusunda hareket ederiz.  Kimi temsilen buradaysak onların sesine kulak vereceğiz.”