HABER MERKEZİ

Demir, gazetecilere ekonomik ve sosyal haklar sağlayan 212 Sayılı Kanun’un 10 Ocak 1961 yılında kabul edilmesiyle ilan edilen Çalışan Gazeteciler Günü’nün ülkemizde 57. yılının kutlandığını belirterek “Her türlü doğa ve toplum şartlarında görevlerini yerine getirmeye çalışan gazeteciler, doğal olarak yıpranmaya da açık olmaktadırlar. O nedenle gazetecilerin ekonomik ve sosyal imkânları yeniden gözden geçirilmelidir.

Gündemi belirleyen, yorum, eleştiri ve haberleriyle kamuoyunun doğru bilgilenmesini sağlayan, çok sesliliğin ve özgürlüğün temel taşlarından olan kamuoyunun sesi ve toplumun nabzı olan, yürütülen hizmetlerin halkımıza ulaştırılmasında ciddi görevler üstlenen değerli basınımız günümüzde çeşitli zorluklar yaşamaktadır. Günümüzde 146 gazeteci tutuklu olarak cezaevinde bulunmaktadır. Türkiye olarak maalesef en fazla gazetecinin tutuklu olduğu ülkeler arasında bulunmaktayız. Ülkemizde son yıllarda maalesef basın tek elde toplanarak tamamına yakını tek gazete gibi yayınlanmaktadır.

Öte yandan son aylarda kâğıda yapılan olağanüstü zamlar da yerel basını büyük bir şekilde etkilemiş, yayın yaşamlarını zora sokmuştur. Ülkemizde son 1 yılda 400’e yakın yerel gazetenin kapanmış olması da basının ne kadar zor durumda olduğunu ortaya koymuştur.

Keşan ilçesinde yayın yapan 4 gazetenin de geçtiğimiz günlerde yaptıkları ortak açıklama ile kamuoyundan ve halkımızdan destek istedikleri açıklamada maalesef yerel basının çaresizliğini ve yaşadığı sıkıntıyı da dile getiren bir açıklama olmuştur.

10 Ocak vesilesiyle kıymetli basın mensuplarının ve tüm çalışanlarının Basın Bayramını kutlar, zor şartlar altında ve basın ilkeleri doğrultusunda sürdürdükleri fedakâr çalışmalarında başarılarının devamını diler, sağlık ve esenlikler temenni ederim. Bunun yanı sıra hayatını kaybeden tüm basın mensuplarımıza Allah’tan rahmet, kederli aileleri ve yakınlarına sabır ve başsağlığı dilerim.” dedi.