Keşan Belediyesi Balık Hali esnaflarından Yıldız Balıkçılık Sahibi Rıdvan Yıldız, dün yaptığı açıklamada Marmara Denizi ve Saros Körfezi’nde yıllardır sürdürüle gelen kaçak, bilinçsiz avlanma ve her geçen yıl artan kirlilik nedeniyle balık neslinin neredeyse tükenmek üzere olduğunu söyledi.

Balık halinde satılan balığın büyük bir çoğunluğunun Karedeniz’den geldiğini belirten Yıldız, “Bir Karadeniz koca Türkiye’ye yeter mi? Tabi bundan sonra balık kıt olacak hem de fiyatı yükselecek” dedi. Son birkaç yıldır uygulamaya konan avlanma yasaklarının sıkı bir şekilde denetlenmesinin az da olsa faydasının görüldüğünü ancak Saros ve Marmara’da tam olarak balık bolluğu yaşanması için çok uzun yıllar geçmesi gerektiğini de kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:  “Tüm bu denetimlere rağmen izin alırken ‘Uluslar arası Sularda’ avlanacağım diyerek Saoros ‘a gelen büyük trol gemileri bu sularda avlanmak yerine bir fırsatını bularak Saros Körfezi’ne giriyor ve avlanıyor. Bu durumun çok daha sıkı denetlenmesi ve bu gemilerin Saros’a trol atmalarının engellenmesi gerekiyor. Bizim şu an için tezgâhlarımıza koyduğumuz balığın büyük bir kısmı Karadeniz’den geliyor. Böyle olunca balık fiyatları haliyle biraz pahalı oluyor. Artık kış mevsimine de girdik. Balık bundan sonra her geçen gün biraz daha azalır ve fiyatı da daha da yükselmeye başlar.”

SAROS’DA BALIK ARTMADIKÇA BÖLGEMİZDE FİYATLAR DÜŞMEZ

Kış mevsimin gelmesiyle balıkçıların avlanmaya çıkmak için fırtınasız havalar beklemeye başladığını da belirten Yıldız, “Bu nedenle önümüzdeki günlerde tezgâhlardaki balık çeşidi ve miktarı her geçen gün azalmaya başlar. Balık az olunca da fiyatı yükselişe geçecektir. Bölge halkının bol ve daha ucuz balık yemesi Saros’dan tutulacak balık miktarının daha bol ve çeşitlilik göstermesine bağlı” diye konuştu.