HABER MERKEZİ

Geçmiş ve Kılıç’ın ardından söz alan CHP, AK Parti ve İYİ Parti grup başkanları da bu görüşe destek vererek, “Yatırım programının en kısa zamanda meclise gönderilmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verdiler.

“YATIRIM PROGRAMI MECLİSE SUNULMALI”

Edirne İl Genel Meclisi’nde 2021 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor. Meclisin 4 Kasım 2020 Çarşamba günü gerçekleştirilen oturumunda, 2021 yılı bütçe tasarısı görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulunan İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş“2021 yılı mali bütçe tasarısı görüşmelerine Pazartesi gününden itibaren başladık. Performans programını ve taslak bütçeyi meclise sunduk. Fakat hala taslak bütçenin eki olan ‘yatırım programı’ başkanlığımıza ulaşmadı. O nedenle detay bilgileri görmekte zorlanıyoruz. Ben buradan tekrar sesleniyorum; Sayın Valimizin talimatıyla Genel Sekreterimiz bir an önce yatırım programını meclise sunsun ki; meclis üyelerimiz nereye ne yatırımı yapabileceğini, bütçeyi neye göre şekillendireceğinin bilgilerine ve ihtiyaçları karşılama imkanlarına sahip olsun” diye konuştu.

“90 MİLYON OLAN BÜTÇEMİZİ BU YIL 85 MİLYON LİRAYA ANCAK BAĞLAYABİLDİK”

Pandemi nedeniyle bütçede 5 milyonluk bir düşüş olduğunu belirten Geçmiş, konuşmasının devamında, “Bildiğiniz gibi 2020 yılı ülkemizde felaketlerle başlayan bir yıl olarak başladı. Cenabı Allah inşallah bugünleri bir daha yaşatmasın. Bütün dünyayı saran pandemi, ülkedeki en küçük esnafımızdan devlette de gelir düşüklüğüne sebep verdi. Bundan dolayı da geçen yıl 90 milyon olan bütçemizi bu yıl 85 milyon liraya ancak bağlayabildik. Ama bir anlamda da cari giderlerimiz de artmaya başladı. Bununla ilgili gelişen süreç içerisinde yapılan toplantılarda da peyderpey arkadaşlarıma bilgi vermeye çalışacağım. Baktığımızda 2018 yılında İller Bankası’nda genel payımız 66 milyonmuş. 2019’da 1 milyon aşağıya düşmüş ve 65 milyon gelmiş ama İl Özel İdaresi’nin kaynakları vardı bunun yanında. Kendi öz gelirlerimiz vardı. Bu gelirlerden 90 milyon liralık bütçeyi tamamlayabilmiştik. Biz bu sene en az 100 milyon lira gibi bir bütçemizin olmasını tahmin ediyorduk ama söylediğimiz gibi pandemiden dolayı gelirlerimiz düştü. Biraz da çok fazla yatırım yaptık, kaynaklarımızı biraz fazla harcadık. 2018, 2019 ve 2020 yıllarında köylerimizi adeta eksiksiz hale getirdik. Her köydeki ihtiyaçları giderdik. Şu anda köylerde çok büyük ihtiyaçlarımızın olmadığını tahmin ediyorum. Bu yıla bakarsak 2020 yılında İller Bankası’ndan gelen ödeneğimiz 63 milyon 145 bin 883 lira. 2 ayımız daha var. Tahmin ediyorum 12-13 milyon lira gibi bir para gelebilir. Belki de aşağı düşebilir. Doğal olarak bu paramız 70-75 milyon gibi rakamlara ulaşacak, kendi imkanlarımız, yaratacağımız gelirlerle de 85 milyonluk bütçeyi tutturabileceğimizi tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı. 

“25 MİLYON LİRA BORÇLANDIK”

Ülkede ciddi bir enflasyon sorunu olduğunu vurgulayan Geçmiş“Enflasyon gerçeğini göz ardı edemeyiz. Bununla ilgili yatırım yapacağımız alanlarda en büyük nokta ilk önce bütçede cari giderlerimizi bir kenara ayırmak zorundayız bu paranın içerisinde. Geçen yıl yapılan görüşmelerde ve meclisimizde yapılan incelemelerde yaklaşık 45-46 milyonluk bir cari giderimiz vardı. Bununla ilgili de yine 45-46 milyon liralık bir yatırım programımız vardı. Ama bu sene enflasyonla birlikte cari giderlerimiz, işçi maaşlarımız, mazot ve benzindeki yükselişle tahmin ediyorum 55-60 milyon liralık bir cari gider çıkabilir. Yatırım programımızda bütçe ödeneklerimizin kısıtlı olması sebebiyle de 25 milyon lira borçlandık. Henüz ek bütçe gelmedi bu paranın nereye harcandığını bilmiyoruz. Yılsonu bitmeden bu paranın mutlaka ek bütçe olarak meclise gelmesi gerekir. Eğer cari giderlerimiz yatırım giderlerini aşmaya başlarsa Özel İdare’nin geleceği karanlık olur. Mutlaka yatırımlarımız yüksek, cari giderlerimiz en az olmalı ve gelir getirici imkanları da yaratmak zorundayız. Nelerden gelir getirebiliriz? Gerçekten Özel İdaresi olarak Edirne’de gelir fakiri bir kurum bazındayız. 4-5 tane kapımız var ama İl Özel İdaresi’ne gelen hiçbir kaynak yok. Ama sıkıştıklarında yardım yapmaya devam edeceğiz. Her türlü katkıyı veriyoruz. Bu gibi alanlardan 25 kuruş İl Özel İdare’mize gelir kaynağımız yok. Mesela geçen yıl Kapıkule’de Türkiye’ye örnek olan bir otopark yaptık 1750 araçlık gurbetçilerimiz için ama oradan ısrarla söylememize rağmen bir hizmet bedeli, otopark bedeli koyalım ve giderlerimizi bir miktar karşılayalım dedik. Bunu da beceremedik. Hal bu ki bu miktarı alsak oradaki gurbetçilere hizmet olarak geri gelecek. Meclis üyelerimizin de bu konuda kafa yorması gerekir. İmkanlarımız neler, bunları düşünmeliyiz” şeklinde konuştu.

“GEÇTİĞİMİZ YILA 5 MİLYON LİRA KÜÇÜLME GÖRÜYORUZ”

Bütçe hakkında söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Şenol Kılıç ise, “Bu yıl ki tahmini bütçemiz 85 milyon lira olarak görülmekte. Geçtiğimiz yıla 5 milyon lira küçülme görüyoruz. 2021 yılı tahmini bütçe taslağının ilk bakışta dikkat çeken yanlarına baktığımızda bütçenin geçen yıla oranla düşüş göstermesi. Tabii ki bunda ülkemizin içinde bulunduğu pandemi denen lanet hastalığın etkisi var. Ama biraz daha konuyu irdelediğimizde gerçekten geçtiğimiz yıl çok fazla para harcadık. Dolayısıyla bütçede geçtiğimiz yıl hesabımızda kalan bir para vardı ve bu paranın da bir faiz getirisi vardı. Dolayısıyla şimdi paramız bittiği için o faiz gelirinden de faydalanamıyoruz. Burada bir açığımız oluştu. Diğer taraftan baktığımızda  İl Genel Meclisi’nin çalışmasının aynası dediğimiz 2 müdürlüğümüz var; Yol ve Şube Müdürlüğümüz ve Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz. Bunlar  sahada olan köylülerimizi gördüğü işleri fazlasıyla ortaya koyan müdürlüklerimiz. Ama bu müdürlüklerimizin bütçesine baktığımızda, örneğin Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’ne geçtiğimiz yıldan bu yana bayağı küçülmüş bütçesi. Şu an 2 milyon ayrılan bütçe. Diğer taraftan Yol ve Şube Müdürlüğü’müz de 4 milyon civarında. Geçen yıl Yol ve Şube Müdürlüğü’ne 7-7,5 milyon gibi pay ayırmıştık. İl Genel Meclisi’nin aynası olan bu müdürlüklerin bütçesini, bütçe denkliği içerisinde artırmalıyız diye düşünüyorum” dedi. 

“MECLİSİN EN ÖNEMLİ GÖREVİ ZATEN BÜTÇE YAPMAKTIR”

Yatırım programının henüz meclise gelmemesi hakkında da konuşan Kılıç“Sürekli burada geçtiğimiz yıl bütçe görüşmelerimizde şunu söylemiştim. Yatırım programıyla bütçe aynı anda gelmeli. Bunu çok iyi hatırlıyorum; 3-4 sefer farklı günlerde söylemiştim, bir türlü olmadı. Bu yıl hiç olmazsa olsun. Biz İl Genel Meclis üyeleri olarak nereye ne verdiğimizi, hangi köyde ne planlandığını bilme hakkına sahibiz. Meclisin en önemli görevi zaten bütçe yapmaktır. Bu görevimizi ifa ederken nereye ne verdiğimizi bilelim. Yatırım programının en kısa zamanda meclise gönderilmesini talep ediyorum komisyonum adına” şeklinde konuştu.

Geçmiş ve Kılıç’ın ardından bütçe hakkında söz alan CHP, AK Parti ve MHP grup başkanları da yatırım programının ivedilikle meclise gelmesi gerektiğini belirttiler.