SONGÜL KONAR

“BUNDAN SONRA ELİMİZDEKİ MALI YOK PAHASINA TÜCCARA SATMAK ZORUNDA KALMAYACAĞIZ”

Lisanslı depoculuk sisteminin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen Balcılar, “Bir belediye tarafından yapılan ilk lisanslı depoculuk. Bunun kapasitesi lisansı yeni verildi 29 bin ton kapasitelidir. Buna mal dökmenin şartlarından birincisi üreticinin (Çiftçi Kayıt Sistemi) ÇKS’si olması. Buradaki üretici için en avantajlı konu malını döktüğü zaman devletimiz sizden stopaj vergisi kesmiyor. İkincisi getirdiğin her ton başına nakliye bedeli olarak 25 TL taşıma bedeli ödüyor. Asıl en önemlisi dökmüş olduğun malın % 75’i için 9 ay faizsiz kredi veriyor. Üreticiye ve bölgemize çok büyük bir katkıların olacağını düşünüyoruz. Bu saatten sonra elimizdeki malı tüccara yok pahasına satmak zorunda kalmayacağız ve piyasaların çeltik fiyatlarının böyle yerlerde sürünmesini bu lisanslı depoculuk önleyecek diye düşünüyoruz.” dedi

İPSALA’DA 210 BİN DÖNÜM ÇELTİK EKİLDİ”

Bölgedeki çeltik hasadının da bittiğini ifade eden Sedat Balcılar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıl iyi geçti. Ortalama bereketlerimiz 750, 800 kilogram civarında. Bölge ortalaması olarak kişiden kişiye bu değişiyor. 650 kilo olanda vardır. 950 kilo olanda vardır. Ama ortalama olduğu zaman İpsala’da 210 bin dönüm çeltik ekilişi var. Türkiye’nin pirinç ambarı bu sene iyi bir sezon geçirdi. Bereketler güzel, fiyatlar düşük şu an itibarıyla ama hasat bittiği için malında %70’ i yaklaşık olarak depolara girdi. %30’u da satıldı. Bu saatten sonra bu piyasalar kendini toparlar. Bu lisanslı depoculuğun devreye girmesiyle beraber çeltik fiyatlarının düşmesinin önüne geçilmiş olacaktır. Hatta düşürmeyi bırak bu saatten sonra tırmanma periyoduna girilecek.”

“ÜRÜNLER LİSANSLI DEPOLARA GİRDİĞİ ZAMAN FİYAT DÜŞÜŞÜNÜN ÖNÜNE GEÇİLİR”

‘Peki, bu depolar hepsini alabilecek mi ekilen çeltiklerin hepsini alma imkânı var mı?’ şeklindeki soruya cevap veren Balcılar, “Mümkün değil, bölgede 210 bin dönümü ekiliş var. Üst üste 750 kilogram verim olsa 160 bin ton çeltik çıkıyor. Ama köylünün üreticinin kendi depoları da var. Bu küçük çiftçi durumundaki arkadaşlarımızın malını alsa, zaten piyasanın kökleri almış olunur. Ürünler lisanslı depolara girdiği zaman zaten fiyat düşüşünün önüne geçilir. Piyasa kendi kendini regüle etmeye başlar.” ifadelerini kullandı.