HABER MERKEZİ

İpsala’nın çeltik üreticilerinden İsmail Boz yaptığı açıklamada, İpsala’da çeltik arazilerine yağan dolunun %20 ile %40 oranında zarar verdiğini söyledi. Boz, ayrıca doludan sonra TARSİM sigortacılarının da çeltik üreticilerini vurduğunu söyledi.

BOZ: DOLUDAN SONRA TARSİM VURUYOR!

Yağan dolunun çeltiklere zarar verdiğini belirterek, Boz şunları kaydetti: “Geçtiğimiz günlerde bölgemize yağan dolu, çeltiklerde büyük zararlar verdi. İpsala Gümrüğü mevkiinde bulunan yaklaşık 8 ila 10 bin dekar çeltik tarlasına zarar verdiğini saptadık. Bu bölgede kimi yerde %20 kimi yerlerde %40’a varan zararımız var. Aynı şekilde Paşaköy ’de de yaklaşık 3 bin dekar alanda %20-25 oranında zararımız vardır. Ürünlerimizin bir kısmı sigortalı fakat Tarsim eksperlerini çağırıp zararımız için  tespitte bulunmalarını istediğimizde Bizlere o kadar zarar yok diyerek bizi geçiştirdiler ve hastalık var diyerek yanlış yönlendirip çiftçilere mantar ilaçlarını attırıp masraf yaptırıyorlar. Aslında dolu düşen yerlerde bunlar var o anda dolu yağdığında ürünler çiçek döneminde olduğu için denk gelenleri kırmış ve ürünlerin diplerine düşen  dolular ürünü şok etkisi yapıp kurumalar olmuştur bunlar dolu zararıdır. Örnek hamile bir kadının karnındaki bebeğin herhangi bir darbeden dolayı hasar alması gibi. Özellikle TARSİM  eksperlerinden  şikayetçiyiz. Ürünlerde gün geçtikçe daha çok zararlar ortaya çıkmakta ve eksperler kimi tarla için ‘%3 kimi tarla için  de %5 zarar var’ diyerekten dosyayı kapatıyor ya da ‘harmanda yine geleceğiz’ diyerek gidiyorlar. Biz harmanda az ürün aldığımızda kimi kime şikayet edip kendimizi nasıl anlatacağız? 

KİMSE KAÇ KG ÜRÜN ALACAĞINI BİLEMEZ        

TARSİM ekspercilerinin çiftçiye anlamsız soruları olduğunu söyleyen Boz açıklamasına şöyle devam etti: “Neden sigortanı 700 kg’den yaptın, niçin 800 kg’den yaptırdın; 1000 kg’den de yaptırana  neden 1000 Kg’den yaptırdın diye sorular soruyorlar; ekerken kimse kaç kg ürün alacağını bilemez. Bu konuda çiftçilere yardımcı olunması gereken önemli olan konu kaç Kg yaptırdığından önce % kaç kg zararı var olduğunu tespit edilmesidir. Nasıl ki 1000 Ton yaptırana senin yerin 1000 ton vermez, 800 kg verir’ deyip 800 Kg üzerinden ödeme yapılıp diğer 200 Kg sigorta primi geri ödeniyorsa 700 Kg üzerinden yaptığında eğer yeri 800 Kg veriyorsa ona da 800 Kg ödeme yapıp ondan 100 Kg prim alınmalıdır.”

Topçu, konağı mevkiinde ki yaklaşık 500 dekar alanda zararı olduğunu fakat sigorta yaptırmadığını söyleyen çeltik üreticisi Menderes Şenkol kendi tarlalarında da % 30 oranında zarar olduğunu belirtti.

Aynı bölgede çeltik eken ve kendi tarlasının da zarar gördüğünü söyleyen Yaşar Makine Çeltik Fabrikası sahibi Yusuf Polatcan da zararının tespiti için sigortacıları çağırdığını söyledi.