AYGÜL KONAR

Balcılar, yaptığı açıklamada, üreticiler olarak en büyük sıkıntılarının 2021 yılı üretim sezonunda girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar olduğunu söyledi.

“ENFLASYONU ARTTIRAN ÇELTİKÇİLER VE ÜRETİCİLER DEĞİL”

Girdi maliyetlerinden dolayı birçok sıkıntı yaşadıklarını bir kez daha hatırlatan Balcılar, “Üreticiler olarak en büyük sıkıntımız, 2021 yılı üretim sezonunda özellikle gübrenin girdi maliyetinde %100 ile %150 arasında artış var. Tarım ilaçlarında %60 civarında artış var. Elektrik maliyetlerinde %60 oranında zam var. Geçen yıl tonu bin TL olan kömür bu sene 2 bin TL oldu, tohum desen aynı. Geçen sene 6 bin olan tohumu bu sene Tarım Kredi Kooperatifinden 11 bin 800 TL’ye aldık. Tüm girdi maliyetleri yükseliyor, biz TMO’ya veya Tarım Bakanlığı’na gittiğimizde bize ‘bizim bir enflasyon verilerimiz var’ diyorlar. Bu enflasyonu biz mi arttırıyoruz? Girdi maliyetlerimiz artmasın, bizim de talebimiz daha düşük olur. Enflasyonu arttıran çeltikçiler ve üreticiler değil” dedi.

“TÜM RİSKLERİ GÖĞÜSLÜYORUZ AMA GÜN GELDİĞİNDE EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI BULAMIYORUZ”

Balcılar, açıklamasının devamında: “Küresel ısınma var, geçtiğimiz günlerde çeltik tarlalarını kontrole gittiğimde baştan bir fırtına çıktı, ardından dolu atmaya ve rüzgâr ile birlikte yağmur yağmaya başladı. Çeltikte yağmurdan dolayı yatan saplar oluyor. Biz tüm riskleri göğüslüyoruz ama gün geldiğinde emeğimizin karşılığını bulamıyoruz. Biz, ekmeğimizin peşindeyiz. Paketçiler, 8 TL’lik malı TMO’dan satın alıyor, poşetleyip marketlerde 17,95’e satıyor. Enflasyonu biz arttırmıyoruz, bizim üretici olarak girdi maliyetlerimizde bir sürü artışımız zaten var. Poşetleyen kişinin ne girdisi var, o sadece poşeti alıp pirinci paketliyor ve rafta satıyor. Burada fatura üreticiye kesiliyor. Burada bir haksızlık var. Birkaç zincir marketi dolaştım. Pirinç reyonlarına baktım. TMO’da ve yerel fabrikalarda kilogramı 8 lira olan Camio pirinç marketlerde 17,95 TL. Çeltik üreticileri olarak tüm girdi maliyetlerimiz çok ciddi şekilde artıyor. Küresel ısınmadan dolayı şartlar çok zorlaştı, buna rağmen elimizi taşın altına koyuyoruz. Bu ülke için canla basla çalışıyoruz. Ancak enflasyon sürekli artmasın diye fatura üreticiye kesiliyor” diye konuştu.

“ÜRETİCİ OLARAK ELİMİZDEN GELEN TÜM MÜCADELEMİZİ VERİYORUZ”

23 Ağustos’ta AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba ile birlikte Ankara’da TMO Genel Müdürlüğü’nde toplantıya katılacaklarını ve sorunlarını orada anlatacaklarını dile getiren Sedat Balcılar, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Çeltik üretiminde şu anda bir sıkıntı yok. Geçen sene bu zamanlar tarlaya gittiğimizde maşallah ne güzel bahar var diyorduk, hasada bir girdik, birçok çeşit cinsten dönümünden 400 kilo ürün aldık. Tarlalara biçerdöver girmeden, neyin ne olacağına bakmakla olmuyor. Biz üretici olarak elimizden gelen tüm mücadelemizi veriyoruz. Ne olduğunu son noktada görüyoruz. 23 Ağustos’ta AK Parti Edirne İl Başkanımız Belgin İba ile birlikte Ankara’da TMO Genel Müdürlüğü’nde toplantıya katılacağız ve sorunlarımızı orada anlatacağız, ardından Belgin Hanım 24 Ağustos’ta Cumhurbaşkanımız ile birlikte İl Başkanları toplantısına katılacak.”