Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" programının toplantısı dün Keşan’da gerçekleştirildi.

Toplantı, saat 10.00’da, Şapçı Ağadayı Tesisleri’nde Edirne Valisi Günay Özdemir başkanlığında yapıldı. Toplantıya, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, İpsala Kaymakamı Ali Uysal, Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer Ersöz, Keşan Belediye Başkanı Vekili Ercan Ersoylu, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, Yenimuhacir Belediye Başkanı Recep Ordu, Edirne Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Şengül Çildam, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık, STK temsilcileri, meslek odaları başkanları ve işadamları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Çalışma hayatında milli seferberlik programı dolayısıyla, Edirne Valiliğimiz, Sosyal Güvenlik Kurumu, İşkur ve biz oda borsalar olarak bir aradayız. Bu projenin tanıtılmasını ve anlatılmasını sağlayacağız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve İŞKUR olarak ekonominin büyümesini sağlamak amacıyla ‘Türkiye’nin geleceğine sen de bir istihdam sağla’ başlığıyla yeni bir büyüme atılımı başlatılmıştır. 81 il ve 160 ilçede İŞKUR Faaliyetleri hakkında işverenleri bilgilendirilen toplantılar yapılmaktadır. Oda ve Borsalarımız İŞKUR Hizmet noktaları haline getirilerek, İŞKUR’un meslek danışmanları görev yapmaya başlamıştır. Böylece hizmeti işverenin ve işsizin ayağına götürmüş olmaktayız.” dedi.  

BABANIN OĞLUNA YAPMAYACAĞINI İŞKUR ÖZEL SEKTÖRÜMÜZE YAPIYOR

Programa, ‘Türkiye’nin geleceğine sen de bir istihdam sağla’ sloganıyla başladıklarını ifade eden Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Bu teklifimizin de şirketlerimizin imkanları ölçüsünde sağlanmasını istiyoruz. İŞKUR işe alacağın kişinin maaşını ödüyor, sigortasını yapıyor, firmaya hiçbir maliyeti yok. O zaman işsiz bir kardeşimize istihdam sağlamak ve ekmeğini paylaşmak en önemli görevimiz olduğunu düşünüyorum. Bizim kültürümüzde bir söz var, ‘insanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.’ Bu gün en hayırlı iş bir insana iş ve aş vermek, karnını tok, sırtını pek tutabilmektir. Çalışma hayatında istihdam seferberliği adı altındaki bu program sonunda bir kişi istihdam edersek SGK İşveren payını İŞKUR ödüyor. Yani İŞKUR, senin istihdam üzerindeki yükünü azaltıyor. Bakın, babanın oğluna yapmayacağını İŞKUR özel sektörümüze yapıyor. Bize de firmalar olarak bu fırsattan yararlanmak düşer.”  

BİZE DÜŞEN DAHA FAZLA ÜRETİM, DAHA FAZLA İSTİHDAM SAĞLAMAKTIR

Mustafa Helvacıoğlu, ülke olarak zor bir dönemden geçildiğini dile getirerek, “Bize düşen daha fazla üretim, daha fazla istihdam sağlamaktır. İstihdamı arttırmak için işverenlerin teşvik edilmesi amacıyla birçok çalışmalar yaptık. İstihdam üzerindeki vergi yükünde ilk sıralarda olan ülkelerden olduğumuzu hep söyledik. İşte şimdi fırsat zamanı. Bu çalışma hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak hem de iş dünyasına moral olacak. Türkiye’nin en önemli sorunu istihdam sorunudur. Bu sorun kadar önemli bir sorunumuz daha var. Yetersiz iş eğitimi sistemi, iş gücümüzü vasıfsızlaştırıyor. Vasıfsız iş gücü verimsiz işletmelerin sayısını arttırıyor. Verimsiz işletmeler de rekabet gücümüzü zayıflatıyor. Ülke ve bölge ekonomisi yeterinde büyüyemiyor. İşte bu seferberliğin esas amacı, ülke çapında verimlilik sıçramasını başlatmak ise, öncelikle iş eğitimi sisteminin de gözden geçirilmesi gerekliliğine inanıyoruz.” diye konuştu.   

TÜRKİYE’DE HER YIL 900 BİN GENÇ İŞSİZLİK NÜFUSUNA KATILIYOR

Türkiye’de her yıl 900 bin gencin işsizlik nüfusuna katıldığı kaydeden Helvacıoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bunların hepsine devletten iş bulma şansımız yok. Bunlara ancak özel sektör eliyle iş bulacağız. İşte tam bu noktada işsizliği eritebilmemiz için girişimci sayımızı arttırmamız gerekiyor. Çünkü her girişimci ortalama 10 kişiye istihdam sağlıyor. Bu yüzden girişimci sayımızı hızla arttırmamız gerekiyor. Milli istihdam seferberliği adı altında başlatılan bu çalışmada Keşan, İpsala ve Enez’in hak ettiği yerde olmasını diliyoruz. Çünkü bölgemizi birliktelik, sorumluluk, üretim ve istihdam değerleri ile bir cazibe merkezi haline getirmek ana hedeflerimizdendir. Ortak aklımız, irademiz, inancımız, bilgi birikimi ve tecrübemiz bunların gerçekleşmesi için yeterlidir. Bu vesileyle; istihdam seferberliği projesine, bu gün bu salonda bulunan ve bulunmayan tüm girişimcilerimizin katılımlarını bekliyor.” 

ÇİLDAM: KEŞAN’DA KAYITLI İŞSİZ SAYISI 2 BİN 383

Daha sonra söz alan İŞKUR İl Müdürü Şengül Çildam ise slayt sunumu eşliğinde bölgedeki istihdam verilerini katılımcılarla paylaştı. İŞKUR’un bölgede istihdamın arttırılması amacıyla aktif iş gücü programları uyguladığını belirten Çildam, işverenlerin talep ettiği nitelikli insan gücü yetiştirmek için meslek edindirme kursları açtıklarını söyledi. Dünyanın en büyük sorunlarından birinin işsizlik diğerinin ise mesleksizlik olduğunu ifade eden Şengül Çildam, meslek ve istihdam kursları ile KOSGEB kredileri hakkında teknik bilgi sundu. İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısının 13 bin 698 olduğunu dile getiren Çildam, “İstihdamın arttırılması ve meslek edindirmek için İŞKUR olarak meslek edindirme kursları düzenliyoruz. İşverenlerin talep ettiği nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Dünya’nın en önemli ülkelerinin başlıca sorunu işsizlik ve mesleksizliktir. Bizler de bu soruna çare bulmaya çalışıyoruz. Girişimcilik kursları da düzenliyoruz. 50 bin TL hibe 100 bin TL’ye kadar da faizsiz kredi imkânı sunuyoruz. Amacımız yeni iş yerleri kurularak istihdama katkı sağlanmasıdır. Toplum Yararına Programlar da düzenliyoruz. Bu işlerde vatandaşlarımız kısa süreli geçici gelirler elde ediyor. Şuan Edirne genelinde bin 250 kişilik toplum yararına programlar için başvurular başladı. 15 Mart 2017’de bin 250 kişi istihdam edilecek. İş başı eğitim programlarımız da var. Bu programda işsizlerimize ve öğrencilerime deneyim kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu programdan en az 2 çalışanı olan işyerlerimiz faydalanıyor. Edirne genelinde İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı 13 bin 698 tanedir. Bunların çoğunluğu ilköğretim mezunu vatandaşlarımızdır. 20-34 yaş arası işsizlerimiz daha yoğunluktadır. Keşan’da kayıtlı işsiz sayısı 2 bin 383 kişidir. Bunların bin 375’i kadın bin 8’i erkekten oluşuyor. İpsala’da 723, Enez’de 195 işsizimiz var.” şeklinde konuştu.

VALİ ÖZDEMİR: PROBLEMLERİ AYRI TARTIŞMAMIZ GEREKİYOR

Edirne Valisi Günay Özdemir, Keşan’ın Edirne’den daha iyi göründüğünü belirterek, “Keşan ve bölgesinin problemlerinin farkında olduğumuzu ve farklı değerlendirilmesi gerektiği söyleyebilirim. Geçen turizm ile ilgili bir toplantı yaptığımızda Edirne’nin tarihi ve kültürel anlamdaki değerleri tartışılıyor ama Saros Körfezi’nin yaz turizmiyle ilgili alanlara çok girilmedi. Baktık ki Keşan, İpsala ve Enez’i ayrı değerlendirmediğimiz zaman Edirne’de tartışılan problemlerin altında bazen bunlar kaybolup gidiyor. Onun için bu ay içerisinde bölgemizde turizm ile ilgili ayrı bir toplantı yapmamız ve burasının problemlerini ayrı tartışmamız gerekiyor. Onunda programını şimdiden hazırlıyoruz.” dedi.

BİR YOL HARİTASI BELİRLEYELİM

Sanayide de Keşan’ın ayrı göründüğünü ifade eden Vali Özdemir, şunları söyledi: “Çünkü bölgenin gıda organize sanayiyle ilgili hızlı şekilde yol alması gerekiyor. Tabi bazı engeller var onları aşmaya çalışıyoruz. Bu konuda sayın bakanımız Mehmet Müezzinoğlu olmak üzere, milletvekilimiz, siyasilerimiz büyük katkı sunuyorlar. Tabi zaman zaman AK Parti ilçe başkanımıza takılıyorum, Keşan’ı il yapalım da, hiç olmazsa Keşan farklı bir şekilde kendini tanımlasın. Onun için ticaret odası ve borsa başkanlarımız ciddi destek sağlıyorlar. İnşallah bu bölgeye has bir gıda organize sanayi yapılır. İstihdamı arttırmak içinde bizim yapabileceklerimiz nelerdir bunu konuşuyoruz. Yerel anlamda sorunlarımız var. Bu problemleri kendi içimizde de çözebiliriz. Aslında çok daha fazla istihdam sağlayabileceğimiz bazı sıkıntılarımız oluyor. En azından problemlerimizi tartışalım. Problemlerimize çözüm yolları bulalım. Bir yol haritası belirleyelim ve o yol haritasından hareket ederek sorunları yerinde çözelim. Çeşitli toplantılarla ilin sorunları tartışılıyor. Eğer elimizde somut öneriler olursa biz o önerilerinizi de sayın bakanlarımızla bir araya geldiğimizde raporlar halinde iletmeye çalışıyoruz.”

Toplantı soru-cevap şeklinde devam etti. Toplantıda söz alan işadamları ağırlıklı olarak kalifiye teknik eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

STAJYERLER GÖREVLENDİRİLEBİLİR

Edirne Valisi Günay Özdemir de, üniversiteyle yapılacak işbirliği sayesinde teknik eleman ihtiyacının karşılanabileceğini ifade ederek, “Eğer üniversiteyle işbirliği yapabilirsek tesiste çalışacak kalifiye eleman bulma konusunda sizlere yardımcı oluruz. Çünkü üniversitelerimiz artık ağırlıklı olarak teorik üzerine çalışıyor. Teknik olarak arkadaşlarımızı bu alanlarda staj anlamında görevlendirebiliriz.” diye konuştu.

BOYALIK: KADINLARIMIZI DA ÜRETİME KATMALIYIZ

AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık da, özellikle Keşan’da işsizlikte kadınların oranının yüksek olduğunu belirterek, “Artık insanların tek maaşla geçinmesi gibi bir durumu yok. Mutlaka evdeki hanımlarında çalışması gerekiyor. Kadınlardaki işsizlik oranı buradaki tablonun çok üzerinde. Kadınlara istihdam sağlayacak işler üretmeliyiz. Kadınlarımızın da ekonomiye katkıda bulunması gerekiyor. Avrupa’da da çalışmayan kadın yok denecek kadar az. Bizim toplumuzda ise kadınların çalışma oranı çok düşük. Biz Keşanlı işadamları olarak bu işe de el atmalıyız. Kadınları çalıştıracak işler üreterek, Keşan’ın ekonomisine de katkıda bulunmalıyız. Kadınlarımızı da üretime katmalıyız.” dedi.

BEZBAŞ: YAPILMAMIŞ OLANI YAPMALIYIZ

Toplantıda konuşan İşadamı Mustafa Bezbaş, Keşan’da çok sayıda kişiye istihdam sağlayan şirket sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini belirterek, şunları söyledi: “Keşan’da, Küçük ölçekli işletmelerin bol olduğu ama insanının çok mütevazi, çok samimi, ilerici, dünyayı kavrayan, gelişmeye ve yatırım yapmaya açık topluluklar olduğunu da görmüşsünüzdür. İstihdam sorununu da inşallah gıda organize sanayiyle aşmış olacağız. Meslek lisesi okuyanların kat sayı sorunu nedeniyle üniversite tercihlerinde çeşitli problemler yaşandı. Öte yandan bir işletmeye kalifiye eleman bulmak, geliştirmek çok zor. Son 10 yıldır bakıyorum hayvancılık yapanların birçoğu işletmelerini kapattı. Büyük krediler çeken işletmeler oldu. Biz aile şirketiyiz. Eğer çoban kaçarsa gidip biz bakıyoruz. Hayvancılık yapmak isteyen müteşebbisler bilmedikleri işe girerlerse herkes tarafından aldatılıyorlar. Kaliteli işçi bulma şansları yok. Ara eleman bulmakta ciddi sorunlar yaşıyoruz. Öte yandan eğer dünyada birinci olmak istiyorsak yapılmamış olanı yapmalıyız.” 

Toplantı, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmasıyla son buldu.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ