Kariyer ve Girişimcilik Topluluğu ile; Keşan’da girişimcilik ve girişimcilerin karşılaştıkları sorunlar, Keşan’ın girişimcilere neler vaat edip etmediği, Kariyer ve Girişimcilik Topluluğu olarak Keşan’ı nasıl gördükleri konulu sohbet gerçekleştirdik. Sohbete Kariyer ve Girişimcilik Topluluğu Başkanı M. Özlem Keçecigil, Proje Koordinatörü Onur Karadaş, Kurucu Üye Sezer Kaya, Halkla İlişkiler Başkanı Merve Toprak katıldı.
FİRMALARININ GENEL OLARAK YÖNETİM BİÇİMİ AİLE ŞİRKETİ HALİNDE
Keşan ve Trakya bölgesinde girişimcilik adına yapılacak çok iş olduğuna vurgu yapan ve Keşan’ın genel olarak gelişime kapalı bir yer olduğunu belirten Karadaş, “Öncelikle ben girişimciyi şöyle tanımlıyorum: Bir ürün veya hizmeti kendince geliştirerek, Ar-Ge yaparak veya üzerine bir katma değer katarak yeni bir ürün gibi gösteren kişiye girişimci diyorum. Fakat Keşan’ın ve ülkemizin en büyük problemlerinden biri, ürünleri ham halde satıyoruz veya yarı mamul halinde satıyoruz. Ülkemizin bu konuda kendini geliştirmesi gerekiyor. Bunların da biz girişimciler tarafından yapılacağına inanıyorum. Örneğin Keşan’da toprak mamulleri hakim. Domatesten gidersek, domatesi değil domatesin konserve halinde salçasını satarsak sattığımız ürünün hem kalitesini hem de fiyatını yükseltmiş oluruz. Bu bağlamda Keşan bize fırsatlar sunuyor, çünkü ham veya yarı mamul dediğimiz ürünler çok var. Firmalarının genel olarak yönetim biçimi aile şirketi halinde. Değişimlere göre bakarsak kurumsal şirketlere göre kapalı. Düzenlerinin bozulmamasını düşünüyorlar. Bu bağlamda biz girişimcilere fırsat vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Herkes uzman olduğu işi yapmalı. Buradaki şirketler yıllardır süregelen bir düzene sahip ve bu düzen içerisinde kendilerini belirli bir düzene oturtmuşlar, ama bu yeterli değil. Dünya sürekli gelişiyor. Ticaret sürekli gelişiyor. Siz bu değişime önem vermezseniz, ilerleyen dünyada aynı noktada kalırsınız. Kendinizi geliştiremezsiniz. Keşan’ı yeniliğe kapalı bir yer olarak görüyoruz. Bir düzen var ve herkes direkt olarak parayı istiyor. Aslında burada güven ve cesaret eksikliğinden de bahsedebiliriz. Kimse risk alamıyor.” dedi.
ORTA YAŞ VE ÜZERİ OLAN YÖNETİCİLER SOSYAL MEDYAYA KARŞI DA KAPALILAR
Trakya ve Keşan’da girişimcilik gösterecek alanın çok olduğunu ama Keşan’ın rahatına düşkün olduğuna dikkat çeken Sezer,“Keşan’daki şirketler aile şirketi olduğu için önce Keşanlı ise iki kulağı ile dinliyor. Farklı yerlerden veya öğrencilerden talepler gelince önemsememeye başlıyorlar. Değişen dünyada artık reklam bazında örneğin sosyal medya yayılmaya başladı. Keşan’daki şirketlerin yönetim kademsindeki kişiler biraz daha orta yaştan da yüksek olduğu için sosyal medyaya karşı da kapalılar. Uzun vadeli olarak düşünürsek kendilerini ciddi anlamda problemler bekliyor. Gençler girişimcilik açısında bakarsak girişimcilik alanı gösterecek alanlar var. Potansiyeli de var. Trakya’da tanıtım ve reklam yok. Katma değer çok az. Çeltikte dahi tarladan direkt olarak satanlar var. O çeltiği işleyip satmak daha yüksek bir katma değer getirecektir. Alında bu kendi malını değersizleştiriyor. Trakya bölgesinin toprakları çok verimli. Ne ekseniz yetişiyor. Girişimcilerin burada bir şeyler yapma olanağı yüksek.” dedi. Söz alan Karadaş, sözlerine şu şekilde devam etti: “İşler genelde eksikliklerden veya fırsatlardan doğar. Kimse eksiklikleri gidermek adına ertelemeyi seçiyor. Ufak sorunlar erteleye erteleye büyük bir dert olarak getirmiş oluyorlar. Genel olarak babadan oğla geçen bir sistem de var. Sistem bu şekilde olunca geriden gelen de kendini pek geliştireyim diye bakmıyor. Keşan’da buda ayrıca bir sorun diyebiliriz.”
FİRMALAR İSTERLERSE KENDİLERİNİN HAZIRLADIKLARI PROJELERE YARDIMCI OLURUZ
Girişimcilerin önünü açmak için verilen kursların ve hibelerin yeterli olduğuna dikkat çeken Keçeciğil, “Girişimcilik eğitimleri, KOSGEB tarafından verilen hibeler bizce yeterli oluyor. Eğer bizde bir düşünce var ise o fikri hayata geçirmek için yapılan yardımlar ciddi girişimciler için çok ciddi paralar. Başlangıç olarak bu destekler çok önemli. Ayrıca kendinizin devam ettiği bir proje de var ise daha fazla rakamlar da verilebiliyor.” dedi.
Firmalar kendilerinden yardım talep ederlerse Trakya Üniversitesi öğrencileri olarak hazır olduklarını belirten Karadaş, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Diğer yerlerden gelen insanlar buradaki eksiklikleri fark ediyorlar. Bizler diğer yerlerden geldiğimiz için buradaki eksiklikleri görebiliyoruz. Aslında bu bölge için bizlerin görüşlerinin alınması olumlu bir şey. Fakat bunlara geri dönüşler önemli. Bu anlamda Trakya Üniversitesi gençlerinin bu bölge için atakları olabilir. Ama bizlere önayak olabilecek kimseler eksik. Öğrenciler tarafından bu eksiklikleri gidermek adına birtakım çalışmalar da istenilirse yapılabilir. Öğrenci genel olarak iş ve meslek korkusu olan bir kişidir. Sizler bir fırsat sunarsanız bizler de kendimizi göstermek için elimizde geleni yapacağız. Trakya Üniversitemizdeki gençlerimizin potansiyelleri çok fazla. Firmalara eğer isterlerse kendilerinin hazırladıkları projeler hakkında bizlerden yardım talep ederlerse, kendilerine destek sağlayacağız. Sonuç olarak derdini söylemeyen derman bulamaz.” dedi.
ORTAK FİKİR TOPLANTILARI YAPILABİLİR
Girişimci gençler, Trakya Üniversitesi Kariyer ve Girişimcilik Topluluğu olarak Keşanlılar ile ortak spor etkinlikleri organize edeceklerini belirterek sözlerini şu şekilde tamamladılar: “Trakya Üniversitesi gençleri ve ticarette önde gelenler ile fikir toplantıları yapılabilir. Gençlere fikirlerinin danışıldığı ve bizlerin de önayak olabileceği burada ortak fikir veya kararın oluşmasını sağlayacak ortamlar sağlanmalıdır. Sayın Mustafa Helvacıoğlu önderliğinde Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetimi bu anlamda hem bizlere hem de Keşan’da faaliyet gösteren firmalara ön ayak oluyor. Keşan’da ticari işler ile uğraşanlar mesela Keşan TSO’nun gerçekleştirdiği toplantı, brifing, vs. bu faaliyetlere dahi katılmıyor. Keşan TSO duyurular yapıyor, artık o ekonomi ve ticaret seminerlerine ve toplantılarına vs. katılmak da iş adamlarına düşüyor. Keşan’da taş taş üstüne koyan ve koymak isteyen, Keşan ve bölgenin bir adım ilerlemesine katkı veren Sayın Mustafa Helvacıoğlu’na biz Trakya Üniversitesi gençleri ve Kariyer ve Girişimcilik Topluluğu olarak teşekkür ediyoruz. Özellikle Keşan’da yaşayan vatandaşlarımız ile Trakya Üniversitesi öğrencileri olarak önümüzdeki günlerde ortak olarak buluşacağımız birtakım spor etkinlikleri düşünüyoruz. Burada amacımız, Keşan ile Trakya Üniversitesini kaynaştırmaktır.”
Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ
Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ
Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ
Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ
Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ
Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ
Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ