HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Program kapsamında ilk olarak Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, beraberinde Keşan 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Mustafa Özay, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Sesli, kaymakamlık makamında bayram tebriklerini kabul etti. Daha sonra ise tören için Cumhuriyet Meydanı’na geçildi. Törene, vatandaşlar ve çocuklar yoğun ilgi gösterdi. Törenin sunumu öğretmenler Ayşen Sevdi ve İrem Dost tarafından yapıldı. Tören, protokolün törene katılanların bayramını kutlamasıyla başladı. Şeref tribününde CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da yer aldı. Hersekzade Ahmet Paşa Anadolu İmam Hatip Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Fatma Özdemir’in komutuyla saygı duruşunda bulunulması ve Rasim Ergene Ortaokulu Müzik Öğretmeni Göker Durmaz’ın yönetiminde Keşan Belediye Bandosunun eşliğinde İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

Ulu Önder Atatürk’ün daima inandığı ve güvendiği milletinden aldığı güçle, acımasız tuzakları, entrikaları, ihanet ve ateş çemberlerini birer birer aşıp, tarih boyunca hür yaşamış Türk milletine, zamanın büyük devletleri tarafından takılmak istenilen esaret zincirini paramparça ederek, bizlere armağan ettiği, kendi ifadesiyle ‘Bu en büyük eserinin’ 98. yıl dönümünü kutladığını belirten Yılmaz, “Bağımsızlığını her değerin üstünde tutan Türk milletinin, hürriyet, eşitlik, insan hakları, inanç ve düşünce özgürlüğü gibi yüce değerleri yapısında barındıran, harcında yüz binlerce vatan evladının kanı bulunan Cumhuriyet yönetimine kavuşması kolay olmamıştır. Hepimizin çok iyi bildiği gibi 600 yılı aşan muhteşem tarihi boyunca, sınırları Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarına taşan, bulunduğu her yere barış, medeniyet, hak ve adalet göstermiş olan Osmanlı İmparatorluğu, 20. yüzyılın başlarında çökme sürecine girmiştir. Mazisi insanlık tarihi ile başlayan ve o güne kadar 16 devlet kurmuş Türk milletinin tarih sahifesinden tamamıyla silinmek istendiği zamanda, yeni bir güneş gibi doğan o eşsiz dahi, Mustafa Kemal’in önderliğinde başlatılan ve her biri dünya savaş tarihinin en güç ve uzun mücadelelerini içine alan Kurtuluş Savaşı’yla Türk vatanı düşman işgalinden kurtarılmış ve hemen akabinde yine onun öncülüğünde sayısız faziletleri bünyesinde barındıran Cumhuriyet kurulmuştur” dedi.

“ONUN SONSUZLUĞA AKIŞINI BUGÜNE KADAR HİÇBİR ENGEL DURDURAMAMIŞTIR”

Cemalettin Yılmaz, yüce Atatürk’ün ‘Türk milletinin tabiat ve şiarına en uygun idare, Cumhuriyet idaresidir’ dediğini hatırlatarak, “Cumhuriyet, doğruluğu, çalışmayı, bilgi ve becerileri değerlendiren, milleti kendi kendisinin hakimi, efendisi yapan, gelişmelere açık, hak, hukuk ve adalet kavramlarına saygıyı ön planda tutan yapısıyla, bugün bile dünyadaki birçok toplumun düşlerini gördüğü, özlemini duyduğu bir yönetim biçimidir. Ancak ne acıdır ki, bedeli bize pahalıya mahal olan ve en kıymetli varlığımız gibi koruyup, üzerine titrememiz gereken Cumhuriyetimizi bölmeye, parçalamaya çalışanlar çıkmıştır. Hala daha da çıkmaya devam etmektedir. Bedeli ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyetini bölmek isteyenlere karşı Türk milleti dimdik ayaktadır. Cumhuriyetimiz öylesine özlü ve sağlam temeller üzerine oturtulmuştur ki, onun sonsuzluğa akışını bugüne kadar hiçbir engel durduramamıştır. Bundan sonrada durduramayacaktır. Birlik ve bütünlüğümüzü daha da pekiştirip, koruduğumuz sürece, üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun kalmayacağına kesinlikle inanıyorum. Türk milletin, ebediyete akıp giden her sene Cumhuriyetin yıl dönümü bayramlarını daha büyük şerefle, saadetle, huzur ve refah içinde kutlamasını dileyen aziz Atatürk’ün bu vasiyetini sonsuza kadar yaşatacağımızın kesin inancı içinde, o büyük insanı ve aziz şehitlerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyor, bu en büyük bayramı kutluyorum” diye konuştu. 

Konuşmanın ardından Cumhuriyetin kuruluşu ile ilgili yapılan şiir yarışmasında dereceye giren Yekta Baydar Ortaokulu öğrencisi Nukhet Bayrak Huni, eserini okudu. Keşan Halk Eğitimi Merkezi halk oyunları ekibinin gösterilerinin ardından öğrenci ve askerlerin geçit töreni yapıldı. Geçit töreni, büyük alkış aldı.