HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Saat 10.30 sıralarında Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan törene; Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, engelli derneklerinin temsilcileri ve engelliler katıldı. Tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı. 

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRİYORUZ

Törende konuşan Helvacıoğlu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde toplumsal duyarlılığın güçlenmesi, tüm engellilerin sağlıklı, mutlu ve engelsiz bir hayat yaşaması için bir arada olduklarını belirterek, “Keşan’ı engelsiz bir şehir haline getirmek, Keşan’da göreve geldiğimizden günden itibaren farkındalığı artırmak en büyük çabamızdan biri olmuştur. Engelsiz yaşam merkezi projemizi KİSEV, kalkınma ajansımız ve belediyemiz ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Proje imzalandı. 2022’nin sonuna doğru bitmesi planlanan bu projemiz hizmete girecek. Engelsiz park ve rehabilitasyon projemizin içerisinde var. 50’ye yakın akülü araba armağan ettik. Bugünde KİSEV adına 10’a yakın arabamızı bağışçılarımız aracılığı ile hazırladık. 1 yıl içerisinde de 40’a akülü arabayı bağışçılarımızdan temin ettik. Engelsiz Yaşam Vakfı başta olmak üzere tüm derneklerimiz ile beraber çalışmaya, daha da iyi işler yapmaya kararlıyız. 1 Aralık 400 engelli öğrencimize Türk Kızılayı ve Engelsiz Yaşam Vakfı’ndan kıyafet ve eğitim desteği aldık. KİSEV’i kurduk. KİSEV Keşan’da değil tüm ülkemizde ve Trakya’da eşi benzeri olmayan bir birliktelik ile çalışıyor. KİSEV ne Keşan Belediyesi’nin, ne odaların, ne borsanın, ne de STK’ların. KİSEV Keşan’ın. Vakfımızın 3 amacı var; eğitime destek, engellilerimizin yanında olmak, sosyal destek sağlamak. KİSEV’e tüm Keşanlılarımız fahri üye olabilir. Vakfımız bağış modeliyle büyüyecek. Her türlü çalışmayı şeffaf, adaletli ve güven çatısı altında yürüteceğiz. Gerçek ihtiyaç sahiplerini bulan bir organizasyon içerisinde yürüyeceğiz” dedi.

EVDE HİZMET MODELİ İLE CİDDİ ADIMLAR ATIYORUZ

Mustafa Helvacıoğlu, engelliliğin, yalnızca engeli olan bireylerin ya da ailelerinin içinde bulunduğu bir sorun olmadığını dile getirerek, “Sosyal boyutlarıyla toplumu yakından ilgilendiren ve tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir konudur. Engelli vatandaşlarımızı sürekli ziyaret ederek, kimi engellimizin kişisel bakımlarında yanında olurken, kimi engellimizin istihdamında omuz vererek aslında bir farkındalık sağlamaya çalışıyoruz. Hepimizin birer engelli adayı olduğu gerçeğinin farkında olarak, engelli kardeşlerimizin herhangi bir günde veya herhangi bir aralıkta değil her zaman yanında olmaktan gurur duyuyoruz. 50 kilometre engelsiz kaldırım yaptık. Meydan düzenlemesinde bu farkı daha da hissedeceğiz. Engelli dostlarımızı evlerinde ziyaret ediyor, evde hizmet modeli ile ciddi adımlar atıyoruz. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ şuuruyla, onların hayatlarını kolaylaştırmak; geleceğe umutla bakan, sosyalleşen, üreten mutlu bireyler olarak yaşamalarını sağlamak için her tür desteği vermeye devam edeceğiz. Bu vesileyle tüm engelli kardeşlerimizin gününü tebrik ediyor, her birine ve vefakar ailelerine saygı ve sevgilerimi sunuyorum” diye konuştu.

ENGELLERİ KALDIRMAK HEPİMİZİN GÖREVİ

Daha sonra söz alan Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Emine Sönmez, KİSEV’in kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, şunları söyledi: “Dernek olarak Keşan’ın içinde bulunmayı arzu ediyoruz. Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Eğer bir toplumun yüzde 10’nunu engelliler oluşturuyorsa onları görmezden gelmek mümkün değildir. Engelleri kaldırmak hepimizin görevi. 33 senedir engelli camiamızın içerisindeyim. Gördüm ki mücadele eden tek ben değilim. Herkes evladı için savaşıyor. Engelli grubunun en mağduru zihinsel engellilerdir.  Yaşamları boyunca destek almaları gerekiyor, mutlaka eğitim almaları gerek. Küçük bir sınıfta başlayan eğitim zihinsel engellilere eğitim veren bir okulda devam ediyor. Katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Dernek yönetimimiz ile Uzunköprü’deki rehabilitasyon merkezini ziyaret etmiştik. Hayatımızda ilk kez yaşlı zihinsel engellileri gördük. Yapılması gereken çok şey var. Senelerdir engelsiz yaşam merkezi gerek diyerek sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. İnanıyoruz ki bir gün bizi duyacaklar, elimizden tutacaklar ve hep birlikte bu merkezi ilçemize kazandıracağız. Tüm insanlık için engelsiz günler diliyorum”

Daha sonra 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, Keşan Gazi Özel Eğitim Uygulama Okulu, Raşit Efendi İlkokulu Özel Eğitim Sınıfı, Balkan Özel Eğitim Merkezi ziyaret edildi.