SONGÜL KONAR

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, yapım çalışmaları devam eden Keşan Kent Müzesi'ni ziyaret ederek, Müzesi Koordinatörü Arkeolog Aslı Avcı'dan bilgi aldı.

Helvacıoğlu ayrıca Merhum Başbakan Adnan Menderes'in 1955 yılında Keşan ziyareti sırasında çekilen ve dün itibariyle sergilenmeye başlayan fotoğraf hakkında bilgi verdi.

“BU FOTOĞRAF HEM KEŞAN HEM MÜZE İÇİN ANLAMLI BİR FOTOĞRAF”

Helvacıoğlu, yaptığı bilgilendirmede şu cümlelere yer verdi:“Bu fotoğrafı dün teslim aldık, bugünde tanıtıyoruz. Adnan Menderes, Fatih Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın idam edilişlerinin 59. yıldönümünde onları saygı ve rahmetle andığımızı ifade ediyorum. Darbelerin her türlüsüne karşıyız. Milli egemenlik ve demokrasiden yana olduğumuzu üstüne basa basa her yerde söylüyoruz. Milletimizin demokrasi kahramanlarını unutmadığını da belirtmek istiyoruz. Sayın Adnan Menderes’in 1955’te Keşan’a geldiği ve tek hatırası kaldığı bu fotoğrafın hikâyesiyle başladık. Milletimiz esasen darbecileri unutmadı. Bunu herkesin aynı fikirde olduğunu düşünerek milli iradeye uzanan elleri asla aklından çıkarmayan toplum olduğumuzu belirtmek isterim. Buradan aldığımız derslerin hiç ama hiç bitmediğini söylemeden geçemeyeceğim. Darbe sadece milli iradeye karşı değildir. Darbe, fotoğraflara, toplumsal hafızaya da karşı olduğunu belirtmek istiyorum. Burada çok önemli bir hatıraya dikkat çekek istiyorum. 1955 yılında Keşan’ı ziyaret eden Sayın Menderes’in fotoğraflarını çeken, iki kuşak fotoğrafçı Sayın Orhan Saatçioğlu, bu ziyaret gününden 60 fotoğraf çekmiş ve vitrinde sergilemiş. Darbeciler o dönemde önce fotoğrafları kaldırtıyor ve sonra negatifleri imha etmiş. 60 fotoğraftan geriye sadece bu fotoğraf kalmış. Keşan ziyaretinden tek bu kare kalıyor. Bu fotoğraf hem Keşan hem müze için anlamlı bir fotoğraf. Bu fotoğraf milletin kendi seçtiği kişilerin korumasıdır. Bu fotoğraf darbeye direniştir. Dün olduğu gibi bugünde, 12 Eylül, 27 Mayıs, 15 Temmuz gibi kimden gelirse gelsin, nasıl olursa olsun, her türlü darbe girişine, bu ülke, bu toplum karşı. Ulu Önder’imizin dediği gibi ‘Egemenlik Kayıtsız, Şartsız Milletindir.’ Bu anlamlı günde bir kez daha haykırıyoruz, ‘yaşasın milli egemenlik, yaşasın demokrasi, yaşasın demokrasi kahramanları.’ Bu fotoğrafın müzeye teslimiyle bugünü anlamlı kılıyoruz. Menderes ve arkadaşlarının idamından sonra, fotoğraflar silinerek yalnız bu fotoğraf kalmış o güne ait. Fotoğraf, Keşan Kent Müzesi’ne konulmak üzere armağan edildi. Bu fotoğrafı Keşan Kent Müzesi’nin en güzel yerinde muhafaza edeceğiz. Bu fotoğrafı çeken, saklayan ve Kent Müzesi’ne armağan eden Saatçioğlu ailesine teşekkür ediyorum.”