SONGÜL KONAR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemir’le görüştüğünü de belirten Aksal, bölgede yapılan projeler ile ilgili istişarelerde bulunduklarını söyledi. 

‘Köyüme Yaşamak için Bir Sürü Nedenim Var’  projesinin büyük ilgi gördüğünü kaydeden Fatma Aksal, projenin ikinci aşamasının olacağının da müjdesini verdi.

“ŞUBAT SONU MART BAŞINDA DESTEKLER HESAPLARA YATIRILACAK”    

Cumhurbaşkanının Bakanlar Kurulu toplantısından sonra bu büyük bir müjde verdiğini belirten Aksal, sözlerine şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanımız gübre desteklerinin %100 arttırıldığını söyledi. İnşallah şubat sonu mart başında destekler hesaplara yatırılacak. Biliyorsunuz son zamanlarda gübrede fiyat artışı olmuştu.  Bu anlamda çiftçilerimize destek olmak amacıyla gübre desteklerimizi yüzde 100 arttırdık. Büyük bir pandemi yaşanıyor ve bu pandemide gıdanın önemini bir kez daha anladık. Biz pandeminin başından beri üreticilerimize sesleniyoruz, siz üretmeye devam edin biz size destek olacağız diye. Bu da desteğin göstergesidir.” 

“PROJENİN İKİNCİ BİR AŞAMASI OLACAK”

Bakan Bekir Pakdemirli ile yaptığı istişarelerden bahseden Aksal, sözlerine şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanımızın açıklamalarından sonra Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ile görüşme fırsatım oldu. Birkaç konu hakkında konuştuk. Bizim verimli topraklarımız var ama bu toprakları suyla buluşturmamız gerekiyor. Sulamayla birlikte verim 2,3 katına çıkıyor, ürün çeşitliliği artıyor. Bizim Hamzedere barajımız var. Çakmak barajımız var. Onun haricinde Karaağaç sulaması var. Meriç sulaması var. Bu sulama projelerimizle ilgili sayın bakanımızla bir değerlendirmede bulunduk. Bazı dere ıslahlarımız var, onları görüştük. Tabi hayvancılıkta bölgemiz için çok önemli. ‘Köyüme Yaşamak için Bir Sürü Nedenim Var’ diye bir projemiz var. Küçükbaş hayvancılığını teşvik etmek için destek veriyoruz. Bu işi hâlihazırda yapan ama sürüsünü arttırmak isteyenler için güzel imkanları var. Çok büyük bir ilgili gördü. Bu koyun cinsleriyle ilgili bir görüşmememiz oldu sayın bakanımızla. Bizim bölgemiz hastalıklardan ari bir bölge olduğu için başka yerlerden hayvan girişi yasak. Kendi bölgemizin hayvan varlığını değerlendirdik. Ziraat bankasıyla daha yakından çalışacağız. Üreticilerimizin bize ilettikleri bazı sıkıntıları vardı. Bunların çözümü noktasında sayın bakanımızdan destek aldık. Projenin ikinci bir aşaması olacak. Çünkü çok büyük bir talep var. Süre bitti ama insanlar tekrar başvurmak istiyorlar.” 

Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi hakkında da bilgi veren Aksal:“Sayın bakanımız OSB’nin başından beri çok ciddi destek verdi. Bu projenin hangi aşamada olduğunu sordu. Onunla ilgili istişarelerde bulunduk. Bu hizmetler bölgemize inşallah hayırlı bereketli olarak dönecektir” dedi.

“NORMALLEŞMEYE GEÇERKEN DE VAKA SAYILARINA BAKARAK HAREKET EDECEĞİZ” 

Korona virüsü salgının kapsamında alınan tedbirlerin illerdeki vaka sayılarına göre kademli olarak kaldırılacağını da değerlendiren Aksal: “7 günlük olarak il bazında vaka sayılarını açıklıyoruz. Vakalar her ilde aynı değil. Bazı ilerde çok düşük, bazılarında çok yüksek. Hepsini aynı yere koymak çok doğru değil. Yavaş yavaş kademeli olarak normalleşmeye geçeceğiz. Bu normalleşmeye geçerken de vaka sayılarına bakarak hareket edeceğiz. Çok zor bir durum tabi. Bir yanda insanımızın sağlığı var ama öbür taraftan hayatın devam etmesi lazım. Ekonominin çarklarının dönmesi lazım. Türkiye’yi 4 dört bölgeye ayırıyoruz, vaka sayılarına bakarak. Ben vakaların il bazında açıklanmasının ve bölgelere ayrılmasının çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü insanımız sabırsızlıkla normalleşmeye geçilmesini bekliyor. Kuralara ne kadar çok dikkat edersek kısıtlamalarında o kadar erken kalkacağını görmüş oluyoruz. Ben buradan tekrar kıymetli hemşerilerime çağrıda bulunmak istiyorum. Gerçekten hepimiz bu pandemiden, bu kısıtlamalardan çok yorulduk. Biran önce normal hayata dönmek istiyoruz. Bu gerçekten bizim elimizde. Kurallara ne kadar çok riayet edersek, maske mesafe, temizlik kuralına uyarsak normalleşmeye o kadar erken geçeceğiz” şeklinde konuştu.