AYGÜL KONAR

Proje bazında uygulama olarak Türkiye’de bir ilk olan, Keşan ve Bulgaristan - Haskovo bölgeleri arasında ortak kalite standartlarının belirlenerek sürdürülebilir bir turizm markası yaratma amacıyla yola çıkılan Ayçiçeği Bölgesel Turizm Markası Projesinin sertifikasyon törenine Keşan TSO Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Arıkan, Bulgarista Envisimo Dünyası Dernek Başkanı Kremena Kyoseva, Trakya Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Gönenç Güler ile birlikte Bulgaristan’dan gelen 40 Kişilik bir kafile katıldı.

Sertifikasyon töreni Keşan TSO Meclis Başkanı Orkun Özkaya’nın açılış konuşmasını yapmasıyla başladı. Meclis Başkanı Özkaya, Bulgaristan’dan gelen misafirleri selamlayarak projenin bugünkü ayağının iki bölge adına da hayırlı olmasını diledi. Meclis Başkanı Özkaya’dan sonra Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı söz aldı.

“TURIZM SEKTÖRÜ İÇIN BELIRLI STANDARTLAR GETIREN BIR PROJE”

Ayçiçeği Bölgesel Turizm Markası’nın önemine dikkat çekerek sözlerine başlayan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, “Projemiz, pandemi öncesinde düşünülmüş ve hazırlanmış bir projedir. Pandemi sürecinde ilgili Bakanlıklarımız tarafından hazırlanan Güvenli Turizm Sertifikası var, bu projeyle ise Keşan ve Haskovo olmak üzere her iki bölgedeki turistik ürünlerin ve turizm işletmelerinin sertifikasyonu yapıldı. Hazırlanan bu proje kapsamında turizm sektörü için belirli standartlar getirildi. Projemiz bu standartların her iki bölgede de sürdürülebilirliğine hizmet ediyor. Seyahat acentelerinden otellere turistlik gezi için gelen misafirlerin dokunabileceği, ulaşabileceği bütün işletmeleri kapsayan bir proje. Daha güvenli seyahat etmek, daha güvenli otobüslere binmek, daha güvenli odalarda konaklamak, daha güvenli yemek yemek ve alış veriş yapmak tüm bunlar için bu sertifikasyon çok önemli. Her türlü platformda Ayçiçeği Markamızın imkânlarına ulaşılabileceğini de belirtmek isterim. Projemizin bölgemiz ekonomisine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“BÖLGEMİZ, KONUMU İTİBARİYLE ULUSLARARASI TİCARET NOKTASINDA ÖNEMLİ BİR YERDE

Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı’dan sonra Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Arıkan söz aldı. Bölgenin turistleri çok özlediğini belirten Arıkan, Hamzadere Bölgesi’nin coğrafi önemine dikkat çekti. Sözlerine devam eden Arıkan, “Bölgemiz, konumu itibariyle uluslararası ticaret noktasında önemli bir yerde. Avrupa’dan gelen misafirlerimizin Türkiye’ye merhaba dediği bir bölgedeyiz. Avrupa’dan ülkemize gelen her turistin bölgemizde ki yerel işletmelerimize katkısı büyük. Özellikle Covid-19 Salgını ile birlikte zor günler geçiren yerel işletmelerimize destek olmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu kapsamda Ayçiçeği Bölgesel Turizm Markası AB Projemiz çok kıymetli. Projemiz kapsamında bugün Bulgaristan’dan gelen yaklaşık 40 misafirimizi bölgemizde ağırlıyoruz. Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 Salgınının başlamasıyla birlikte azalan turizm faaliyetleri nedeniyle uzun bir aradan sonra bölgemize gelen ilk turist kafilesine odamızın aracı olmasından mutluluk duyuyoruz. Misafirlerimiz cumartesi ve pazar günleri burada olacak ve belirlenen bir program çerçevesinde bölgemiz içerisinde ziyaretlerini gerçekleştirecekler. Salı, Çarşamba ve Perşembe günlerinde ise Burgas Heyeti’ni misafir edeceğiz. Gelen heyetimiz ziyaretlerini yine Hamzadere Bölgemizde gerçekleştirecek” ifadelerine yer verdi.

“BU BÖLGENIN BU MARKAYLA GURUR DUYMASI GEREK”

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Arıkan’dan sonra sözü Trakya Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Gönenç Güler aldı. Güler, Trakya Bölgesi’nde sınır ötesi sertifikasyonun ilk çalışanlarından olmanın mutluluğunu dile getirerek, “Öncelikle, bu projeyle Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nın vizyonerliğini ortaya koyduğunu söylemek gerek. Projeyi Bulgaristan – Haskovo ile yapmanın sınır ötesi bir etkisi var. Turizm açısından bu çok önemli. Bölgenin proje ile oluşturulan Ayçiçeği Bölgesel Turizm Markası ile gurur duyması gerek. Projemizde desteklerini esirgemeyen, Keşan TSO yöneticilerine, Haskovo da ki Lider ortaklarımıza ve emeği geçen herkese şahsım adına teşekkür ederim” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından turizm işletmeleri yetkili ve temsilcilerine Ayçiçeği Bölgesel Turizm Markası Sertifikaları törenle teslim edildi.

Sertifika töreninin ardından proje kapsamında gelen 40 kişilik Bulgar heyeti ziyaretlerine başladı.

İlk olarak Keşan merkezini gezip yerel işletmelerden alışveriş yapan Bulgar heyeti, ardından Çamlıca Köyü’nü ziyaret etti. Heyetin sonraki durağı ise Gökçetepe Tabiat Parkı oldu.

Bulgar Heyet ikinci gün ise kültürün, tarihin, yeşilin deniz-kum ve güneşle bir arada olduğu Saros Bölgesi’ni ziyaret etti. Heyet sırası ile Enez Kalesi, Enez’de bulunan Has Yunus Bey Türbesi, Kervansaray, Enez Limanı, Gala Gölü Milli Parkı, Yayla ve Erikli Sahillerini ziyaret etti.

Heyetin başında olan Bulgarista Envisimo Dünyası Dernek Başkanı Kremena Kyoseva gerçekleştirdikleri ziyaretler kapsamında heyet adına mutluluklarını ifade ederek Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi ve çalışanlarına misafirperverlikleri nedeniyle teşekkür etti.