SONGÜL KONAR

Hedeflerinin bayram öncesi suyu vermek olduğunu belirten Başaran, abone olunmadığı için su verilmediği yönünde ki haberlerin doğru olmadığını söyledi.

“GÜMRÜKTE YAŞANAN SIKINTILARDAN DOLAYI BAZI GECİKMELER OLDU”

Kocali köyünde bulunan, DSİ’den alınan ve ilave yapılan su kuyuları ile proje kapsamında çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Erhan Başaran:Daha önce ki açıklamalarımızda temmuz ayının ilk haftasında suyu akıtacağımızı söylemiştik. Fakat bu konuşmaları yaparken ülkenin içinde bulunduğu salgın hasatlık ve yağışlar gibi durumlara da değinmiştik. Çünkü ormanda çalışıyoruz ve yağmurlar çalışmamamızı engelledi. Kullandığımız bazı ekipmanlar yurtdışından sipariş ile geliyor. Gümrükte yaşanan sıkıntılardan dolayı bazı gecikmeler oldu ama 7/24 çalışıyoruz. En büyük hedefimiz bayram öncesi Erikli ’ye suyu getirmek. Zaten bayram öncesi Erekli’nin dolacağını düşünüyoruz. Yaklaşık 25 kilometre boru döşedik. Ufak tefek işlerimiz kaldı. İki tane depomuzun yapımını gerçekleştirdik ve 81 tane elektrik direği diktik. Bu 7 bin metre enerji hattı yapıyor. TREDAŞ’a onaylattıktan sonra elektriği de alacağız. Elektrik bu işin olmazsa olmazı. Kuyular ve terfi pompaları çalışmadan hiçbir işe yaramaz. Kısıtlamalar bittiği için insanlar biraz rahat etsin ve tozla, çamurla mücadele etmesinler diye Erikli’de şehir şebekesinin döşenmesini Eylül ayından sonraya bıraktık. Her sokak ve cadde kazılacak ve bağlantıları yapılacak. Belki birkaç tane ana cadde de çalışma yapabiliriz. Bu yaz vatandaşların mağdur olmaması için eski su deposunu kullanacağız. Eski şehir şebekesini kullanacağız. Bayram öncesi insanlar suyu vermek en büyük hedefimiz” dedi.

Verilen sudan Erikli köyü’nün de faydalanacağını belirten Başaran: “Köyün su deposu bizim su depomuzun 5 metre aşağısında ve bir birleri ile bağlantıları var. Erikli Köyünün yıllar önce yapılan anlaşma kapsamında Koruklu’dan su kullanım hakkı var. Hem bizim getirdiğimiz sudan hem de Koruluk’daki kuyulardan kullanım var” ifadelerini kullandı.

“İNSANLAR ERİKLİ ’YE BİZİM GETİRDİĞİMİZ SUYU DA ALMAK ZORUNDA DEĞİL”

Yeni abonelik bedelleri yatırılmadığı için suyun verilmediği yönünde ki çıkan haberler hakkında da konuşan Başaran: “Öyle bir şey söz konusu bile değil. Bu parayla ölçülebilecek bir şey değil. Maalesef kaynaklar tükendi. Koruklu köyünden alınan su günlük 400- 500 ton civarında. Erikli’nin ihtiyacı olan su günde en az 5 bin ton. Şehir içerisinde kuyular var ama onlar da çok vermek istemediğimiz kuyular. Halk Sağlığı Müdürlüğü şehrin içerisinde bulunana kuyularından kanalizasyon karışma riski olduğu için insanların yaşadığı imar projesinde kuyu açılamayacağını söylüyor. Fakat kooperatiften devralındığı için bir şekilde insanların temel ihtiyaçlarını karşılaması için onları da kullanmak zorunda kalıyoruz. İnsanların bireysel olarak kuyu açması ve o suyu tüketmesi risk barınıyor. Atık suyun karışma riski var. Çok önerilen bir şey değil. Bu %100’de 1 bile olsa risktir. Erikli su konusunda maalesef baya yetersiz kaldığı için insanlar çaresizlikten açıyor kuyularını. Yasa bireysel olarak ne der bilmiyorum ama belediyeye şehir içerisinde su açıp halka veremezsin diyor. Bireylere biz karışamayız. Hangi ilgili kurum karışır bilmiyorum. Ayrıca insanlar Erikli ’ye bizim getirdiğimiz suyu da almak zorunda değil. Örneğin bazı sitelerin kendi kuyuları var. Ücret fazla geliyor ve biz su almayacağız diyorlar. Sadece herkes atık suyunu bağlatmak zorunda. İçme suyuna herkes abone olmak zorunda değil ama bence herkes olmalı. Ankara’da akredite olmuş bir kuruluştan en son Kocaali köyündeki açtığımız kuyunun numunelerini aldık. Yaklaşık 200 tane parametreye bakıldı ve hepsi olumlu. Biz böyle bir su vereceğiz. Bence insanların riske girmemesi lazım. Verdiğimiz su çok kaliteli bir su” ifadelerine dikkat çekti.

“GEREKLİ ÇALIŞMALARI YAPTIK VE İKİ TANE BASINÇ KIRICI VANA ALDIK”

Erikli’de bulunan bazı ev musluklarına su ulaşmadığı yönünde ki eleştirileri de değerlendiren Başaran sözlerini şöyle tamamladı: “Erikli köyünde bulunan ve Erikli sahiline verilen su deposunun rakımı 155 metre. Şehir şebekesi ise sıfır metre. Teknik açıdan yaklaşık 15 bar basınç yapıyor. Çok büyük bir basınç. Şehir şebekesi dolu olduğu zaman depoda su varsa ciddi anlamda basınç ortaya çıkıyor. Bu şehir şebeke borularını çok sık patlaması anlamına geliyor. Bunun içinde gerekli çalışmaları yaptık ve iki tane basınç kırıcı vana aldık. Bunları da depodan şehre inen hatta monte edeceğiz. Bahsettiğim 25 bar basıncı 6-7 bar seviyesine çekip suyun her tarafa dağılacak ve borulara minimum zarar verecek hale dönüştüreceğiz.”