MEHMET AYTAÇ

Keşan Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan meclis toplantısı 2. oturumu dün gerçekleştirildi.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda 15.00’te başlayan toplantıya, meclis üyeleri Zafer Topçu, Barbaros Tokgöz, Mithat Bulut, Şafak Uslu, Mehmet Selim Aras, Erhan Engin ve Volkan Erkan, mazeretleri nedeniyle izinli sayıldılar.

BELKOOP TOPLU KONUT İŞLETMESİ KAPATILDI

Bir önceki oturumda ertelenen maddelerin oylandığı toplantının ilk maddesinde Keşan Belediyesi Belkoop Toplu Konut İşletmesi’nin kapatılması kararlaştırıldı. Oybirliği ile alınan karar öncesi bir açıklama yapan Belediye Başkanı Helvacıoğlu; “Belkoop Toplu İşletmesi’nin 30/01/2010 tarihinde kapatılması gerekiyorken 11 yıl olmasına rağmen hala kapatılmamış. Biz de tabi bunun üzerine hayaller kurduk. Yenisini yaparız, Keşan halkına fayda sağlarız dedik. Aslında niyetimiz yenilerini yapmaktı. Arsamızı onun üstünde şekillendiririz diyorduk. Olmadı ve komisyonumuzun kararı doğrultusunda Belkoop’un kapatılması farz oldu” dedi.

2022 YILI GELİR BÜTÇESİ 238 MİLYON TL, GİDER BÜTÇESİ 276 MİLYON TL

Toplantının diğer gündem maddesinde Keşan Belediyesi’nin 2022 yılı gelir ve gider bütçeleri görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen raporun okunmasının ardından açıklama yapan Helvacıoğlu şunları söyledi: “2022 yılı için tahmini bütçemiz, 238 milyon TL olarak belirledik. 2019’da göreve geldiğimizdeki bütçemiz, yaklaşık 100 milyon TL idi. 200 bin nüfuslu Süleymanpaşa ve 150 bin nüfuslu Lüleburgaz Belediyesi’nin 2021 yılı bütçelerini neredeyse yakaladık. Pandemiye rağmen Keşan’ımızın potansiyeli ortaya çıkmış oldu. Gerçek potansiyel buydu. 9 ay maaş verilmeyen belediyemizde emeğin hakkını da verdik, bütçesini de 2 buçuk katına çıkardık, mali disiplinle, tasarruflarımızla, titiz çalışmalarımızla ciddi bir yere geldik.”

Bunun üzerine söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi Feridun Tümer; “1866 yılından beri Keşan Belediyesi’nde hiçbir çalışanın, hiç kimsenin alacağı kalmamıştır. Tabi ki her gelen bir kademe üste çıkarmıştır. Belli dönemlerde her belediyede sıkıntı olmuştur. Keşan Belediyesi’nin bütçesi şu an tahmini, inşallah gerçekleşeni de bu olur. Başarının temeli gerçekleşen bütçelerdedir” şeklinde konuştu.

Gelir ve gider bütçelerinin oylanmasına geçilmeden önce CHP Belediye Meclis Üyesi Olcay Soran da söz alarak gider bütçesini açıkladı. 2022 yılı gider bütçenin 276 milyon TL olduğunu söyleyen Soran; “Gelir ve gider bütçeleri arasındaki 38 milyon TL borçlanmadır. Bu 38 milyon borçlanmanın da 10 milyonu Danişment Sahili kanalizasyon hattı yapımı için, 20 milyonu eski itfaiye alanındaki pazar yeri ve otopark alanı için kullanılacaktır. 8 milyon TL ise Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü kredi kullanacaktır” dedi.

2022 yılı gelir ve gider bütçelerinin oybirliği ile kabul edilmesinin ardından 2022 yılı performans raporları da yine oybirliği ile karara bağlandı.

PROJELER İÇİN EK ÖDENEK

Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü bütçesine Trakya Kalkınma Ajansı 2021 SOGEP Projeleri kapsamındaki yıl boyu üretim ve istihdam ile okula giden mutlu çocukları projeleri için gerekli olan 1 milyon TL ek ödenek talep edilmesi de oy birliği ile kabul edildi.

İNSANİ SU HAKKI İNDİRİMİ UYGULAMASI KALDIRILDI

Keşan Belediyesi Meclisi’nin daha önce aldığı bir karar ile su aboneleri için uygulanan indirimli su tarifesinin,  “İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ nezdinde Sayıştay Başkanlığı tarafından yapılan 2020 cari yılı denetimleri sonucu, kullanılan suyun belirli oranlarda bedelsiz olarak sağlanmasına yönelik indirim düzenlemesinin yürürlükteki mevzuata uygun olmaması, bu konuda kanuni bir düzenleme yapılması zorunluluğu ile kamu zararı doğacağı” örneğiyle kanuni düzenlemeler tamamlanana kadar kaldırılması meclis tarafından oy birliği ile kabul edildi. Karar, 1 Aralık 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak.

ERİKLİ’YE SU GETİRME ÇALIŞMALARI AÇIKLAMASI GERGİNLİK ÇIKARDI

Maddelerin oylanmasının ardından Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Erikli’ye içme ve kullanma suyu getirilmesi projesi ile ilgili bazı vatandaşlardan gelen eleştiriler ilgili bir açıklama yaptı. Bir önceki meclis toplantısında vatandaşların bu konudaki şikâyetlerini önerge olarak Meclis’e taşıyan Millet İttifakı meclis üyelerine cevap veren Helvacıoğlu, belediyenin zarara uğratılmadığını ve projenin meclis tarafından hep birlikte oylandığını vurguladı.

Konuyla ilgili Feridun Tümer’in daha önceki meclis toplantılarından birinde konuyla ilgili yaptığı konuşmanın videosunu yayınlayan Helvacıoğlu’na “Bu video geçtiğimiz yılın videosudur. Söylediğim tarih ile o yılın 15 Temmuz’u değil. Yanıltıcı konuşuyorsunuz” demesi üzerine Meclis’te tartışmalar yaşandı.

Karşılıklı konuşmaların ardından Belediye Başkanı Helvacıoğlu toplantıyı sonlandırırken, Tümer ise konuyla ilgili basın açıklaması yapacağını söyledi.

Aralık ayı meclis toplantısı, 2 Aralık 2021 Perşembe günü saat 15:00’te yapılacak.