HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Ancak firmanın faaliyetlerine halen devam ettiği görüldü.

Keşan Kent Konseyi, geçen aralık ayında Belkoop Mevkii’ndeki Radyolink Yolu üzerinde bulunan eski taş ocağının yeniden faal hale getirildiğini belirterek, buradan çekilen taşların nereye götürüldüğü konusunda Keşan Kaymakamlığı’na dilekçe verdi. Dilekçeye istinaden Keşan Kaymakamlığı’ndan verilen cevapta, “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında vermiş olduğunuz ilgili dilekçe kapsamında gerekli incelemeler yapılmıştır. İlçemize bağlı Aşağı Zaferiye Mahallesi’nde bulunan 328 ada 1 parsel nolu taşınmaz taş ocağı olarak kullanılmak üzere idaremiz tarafından herhangi bir şirkete kiralanmamıştır. Taş ocakları Edirne İl Özel İdaresi’nin sorumluluk alanında kalması nedeniyle idaremiz ve İl Özel İdaresi’nin yetkilileri ile yapılan tespitte, izinsiz olarak taş çıkarıldığı belirlenen şirketle ilgili tutanak tutularak, yapılan çalışmalar durdurulmuştur. Ayrıca ilgili şirkete gerekli cezai işlemlerde uygulanacaktır” denildi.

Keşan Kent Konseyi, dün taş ocağının önünde bir basın açıklaması düzenledi. Saat 13.30’da başlayan basın açıklamasında konuşan Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, yaşam alanının kıyısına taş ocağı istemediklerini ve bu talan ile keyfiyetin derhal durdurulması gerektiğini belirterek, “21.12.2021 tarihinde aynı keyfiyetin sonlandırılası için Keşan Kaymakamlık makamına dilekçelerimiz ile başvurmuştuk. Bunun sonucu olarak keyfiyet durdurulmuştu. Bu alandan kaçak taş alındığı, ilgili şirket hakkında tutanak tutulduğu ve cezai işlem uygulanacağı tarafımıza bildirilmişti. Bir aylık süre zarfında ne oldu ki aynı şirket yine buradan taş almaya başladı. Bu konuda önceki sorularımızı yineliyoruz. 1- Bu taşocağı hangi şirkete, ne zaman, hangi bedel ile kim tarafından kiralanmıştır? Bu kiralama ile ilgili bir ihale yapılmış mıdır? Şu anda taşocağından taş çıkarıp taşıyan firmanın Milli Emlak Müdürlüğü ile kira sözleşmesi var mıdır? 2- Taşocağından çıkarılan taşlar nerede ve hangi şirket tarafından kullanılmaktadır? 3- Mevcut maden mevzuatına göre taş ocakları ruhsatsız olarak işletilemez. Taşı çıkartan şirketin bu taşocağı ile ilgili maden ruhsatı var mıdır? 4- Taşı çıkartan şirketin İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı var mıdır? 5- Taşocakları için Proje Tanıtım Dosyası (PTD) ve ÇED kararları gereklidir. Edirne Valiliğinin bu taş ocağının şimdiki faaliyeti için verdiği ÇED kararı var mıdır? 6- Sayın Kaymakamlık Makamınca şu an devam etmekte olan faaliyet hakkında tutulmuş tutanak, yapılmış denetim var mıdır?” dedi.

HUKUK VE ADALET BİR GÜN HERKESE LAZIM OLACAKTIR

Bu taşların Saros Körfezi’ne yapılmakta olan FSRU Limanı inşaatına taşındığını bildiklerini ifade eden Karagöz, “Bu anlamda Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünü görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Çünkü bu durum ÇED Yönetmeliği ile ilgili mevzuatlara aykırıdır. Mevzuatlara göre ÇED raporlarında açıkça ve detaylı bir şekilde belirtilmemiş hiç bir işlem ilgili inşaat alanına yapılamaz. BOTAŞ ve ilgili taşeron firmayı yasa ve mevzuatlara uymaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını da yasa ve yönetmelikleri uygulamaya davet ediyoruz. FSRU Limanının ÇED raporunda limanda kullanılacak taşların Mecidiye Köyü taşocaklarından alınacağı, bu konu ile ilgili analiz ve diğer detayları ile belirtilmektedir. ÇED raporunda detaylı bir şekilde belirtilmemiş hiç bir etkinlik ÇED raporuna rağmen yapılamaz. Bu hukuk ve adalet bir gün herkese lazım olacaktır. Buradan tüm ilgililere ve yetkililere sesleniyoruz. Bu vandalizmi durdurun. Ayrıca Keşan Belediye Başkanlığı da bu konuda sessiz kalmamalıdır. Yasaların kendilerine tanıdığı yetkileri kullanarak bu duruma derhal müdahale etmelidir” diye konuştu.

Açıklamaya katılanlar daha sonra konuyla ilgili Keşan Kaymakamlığı’na dilekçe verdiler.