BÜLENT SAYLAM

Keşan’da, Anafartalar Caddesi’nde sivil toplum örgütleri ve bazı siyasi parti temsilcilerinin de katılımıyla toplanan yaklaşık 2 bin kişi, açtıkları pankart ve ellerinde taşıdıkları dövizlerle sloganlar atarak, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

Meydanda konuşma yapan Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, FSRU inşaatının durdurulması için Saros Dayanışma Gönüllüleri ve Kent Konseyi'nin yürüttüğü hukuki süreç hakkında bilgi verdi.

Karagöz, "Saros’a adalet istiyoruz. Bugün burada bu coşku, bu katılım herhalde sağır kulakları açmış, kör gözleri parlatmıştır. Burada halkın gerçeğini görmüşlerdir. Umarız ki biz mitingi sonlandırdığımızda yetkililer, gidip makineleri bağlar, mahkeme kararlarını uygularlar. 2’nci ÇED davamız kaldı sadece. 4 Ağustos’ta Edirne İdare Mahkemesi’nde, duruşmalı mahkememiz var. Bugün buraya katılan kitlenin 3-5 katını oraya taşımaya var mısınız? Bu memlekette hakimler var, yargıçlar var. Bunu düzelteceğimize inanıyoruz” dedi.

Mitingde, yerel müzik topluluğu 'Grup Dörtyol' ile şarkıcı Haluk Levent, mini konser verdi.

Saat 12.00’de, Enez Kavşağı yakınlarındaki Sarıkız Konakları önünde oluşturulan kortej yaklaşık olarak 1.5 saatte Cumhuriyet Meydanına ulaştı. Kortejin Cumhuriyet Meydanına kadar olan bölümünde birçok slogan ve alkışlarla kalabalığı yol üzerindeki vatandaşlar ev ve işyerlerinden canlı yayın yaparak destek verdi.  

Kortejin yürüyüş esnasında röportaj yaptığımız katılımcılar “Saros’a adalet için Saros’uma Dokunma” ortak düşüncesinde buluştular.

Lüleburgaz’dan gelen Saros Gönüllüsü bir vatandaş, “Bu adaletsizliği protesto etmek için geliyoruz. Söylenecek tek şey var. Para hırsına, rant hırsına Türkiye’nin en güzel doğası talan edilmek isteniyor buna izin vermeyeceğiz.” dedi.

Lüleburgazlı Aktivist Hakan Dedeoğlu da, “En baştan beri Saros’a sahip çıkmaya çalışan biri olarak bugün burada toplandık. Burada yaşanan gerçekleri halkımıza açıklayacağız. 1. Derece deprem bölgesi olan bir bölgede böyle bir projenin gerçekleştirilme iddiası çok önemli bir olumsuzluk. Anayasal haklarımız temelinde halk olarak devletin başının bile hüküm getiremediği bir meselede hüküm getirme çabası içindeyiz. Millet olarak sahip çıkmalıyız. Biz ‘Edirne’de hakimler var’ diyoruz. Onlardan doğru sonuçları bekliyoruz. ”

Keşan Kent Konseyi üyesi Ali Gülmez de şunları aktardı: “Bu yeşili ve maviyi korumak için buradalar. Biz kazanacağız. Saros Gönülleri kazanacak. FSRU limanının tekrar rehabilite edilene kadar mücadelemiz sürecek. Gelenlerin hepsine teşekkür ediyoruz.”

Mitinge katılan bir vatandaş da ‘yap hep ya hiçiz’ diyerek mitinge gelme nedenini söyledikten sonra bir Çanakkale’den gelen İDA Dayanışmasından bir üye de “Saros dayanışmasına destek için geldik. Biz Kaz Dağlarını savunurken bizi yalnız bırakmadılar. Biz de onlara destek vermeye geldik. Her zaman dayanışma içerisinde olacağız. Biz kazanacağız iyiler kazanacak” dedi.

Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Nedim İşlek, Keşan’dan STK’ların katılımının az olduğunu öne sürerek şunları söyledi: “Saros sadece Keşan’ın değil Türkiye’nin güzelliği. FSRU konusunda iddialaşmaya gidildi. Bu limanın iptal edilip daha başka bir yere yapılması gerek. Toplumsal duyarlılıkla itiraz edilerek bu gibi olumsuzlukların giderilmesi oluyor. Ben de torunumla geldim. Yarını yaşamak isteyen bir torunum var. Onların mücadelesini vermeye geldim. Gelen arkadaşlara hepsine teşekkür ediyoruz.”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da şunları söyledi: “Çok uğraş verildi. Ama nedense adaletin, yargının işlemediği bir süreçteyiz. Bunun herkesin görmesini istiyoruz. Niye görsünler? Halkın tepkisi kısa süreli bir tepki değil. Şu an için başarılı olmuş olabilirler ama CHP’nin iktidar olduğu ilk seçimde biz o limanı halkımıza açacağız ve yat limanı haline getireceğiz. Burası doğal gaz limanı olmayacak çünkü ciddi bir çevre ve doğa katliamı var. kendi kendini temizleyen ender denizlerden biri olan Saros Körfezi halkındır, sahiller halkındır, doğa halkındır halkın olmalıdır. 3-5 kişi para kanacak diye bir ülkenin doğal gazı pazarlanacak diye buna aracılık eden 5’li çetenin mensupları para kazanacak diye biz doğayı katledemeyiz.” dedi

Gazetemizin sahibi Mustafa Bezbaş da yürüyüş öncesi şunları aktardı: “Çevre hepimize lazım. Hele gene Saros gibi kendini temizleyen bir denizin bu şekilde bir kirli yatırımla mahvedilmesi çok ciddi sonuçlar doğuracak. Zaten müsilaj da denizlerimiz ciddi sıkıntılar yaratıyor. Denizlerimizin hasta olduğu bir dönemde bir de doğalgaz limanı yapmak doğalgazı taşıyan büyük gemilerin buraya yanaşması büyük çevre kirliliği oluşturacak. Yani biz sesimizi duyurmak için buraya geldik. Torunlarımızın da denizde yüzmesini istiyoruz. Sanırım bu limandan sonra bu mümkün olmayacak. Kendini temizleyen, dünyanın sayılı denizlerinden Saros’umuz mahvolmasın diye tepkimizi gösteriyoruz. Tüm saros bölgesinde yaşayan insanların, çevrecilerin, doğaya doğaseverlerin ve torunlarım da benim yaşadığım. Güzellikleri yaşatsın diye bütün duyarlı insanları hayır demeye davet ediyoruz.. Herkes hep beraber tepkimizi dile getirirsek bu projeden vazgeçilir diye düşünüyorum.”

Cumhuriyet Halk Partisi Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan da düşüncülerini şöyle aktardı: “Partiden biz buraya yürüyerek geldik esnafa da uğradık. Destek çok fazla herkes farkında ama tabi bir sıkıntımız var. Yani sesimizi duyurmak için sesini çıkarmak için sahaya inmek ile ilgili bir sıkıntı var. Bayağı 1 kalabalık olduğunu düşünüyor. Dışarıdan katılımlar var. Uzun süredir Keşan’da böyle bir etkinlik yapılmamıştı. Alışkanlığı kazanmamız gerekiyor. Çok bilinçli bir topluluk var. Asıl önemsediğim gelirken yolda uğradığımız esnaf da farkında. Onlar sesini duyurmakta çıkıp söylemekte biraz çekiniyor olabilirler ama kamuoyu desteği çok fazla. Çok önemli olan da bu. Başından beri karşı çıkması gereken bir belediye başkanı günden beri önce karşı çıkması gereken bir belediye başkanının sesi çıkmadı. Bugün Keşan'da yönettiği kentte bir etkinlik var. Cesaret lazım. Korkmadan bir şeyleri söylemek lazım. Dillendirmek lazım. Çünkü sarı öküz hikayesi gibi elimizde ama bir şey kalmaz.”

Yayla Sahili ile ilgili çalışmaları bulunan İstanbul’da yaşayan harita mühendisi Keşanlı Bora Yavuz da şunları söyledi: “Şimdi yayladan başlayım.  Yayla’daki tam bir doğa katliamı tam bir facia özellikle kıyı hidroliği, koşulları hiç dikkate alınmadan yapılmış olan mendirekler bizim yaptığımız araştırmalar sonucu gördük ki 56 metreye yakın bir ortalama kumsal kaybına sebep oldu. Bununla beraber en ön sıradaki evlerin birçoğunun da çok ciddi hasarlar almasına hatta yıkılmasına varan sonuçlarla karşılaştık. Dolayısıyla biz şurada endişeliyiz. Herhangi bir şekilde yapılacak olan bu çalışmaların öncelikle ekolojik ve doğal sonuçları gözetilmeden yapılıyor olması ki önümüzde örneği var. Yakın zamanda çok çilesini çektiğimiz ikincisi hukuk kararlarını yargı kararlarının göz önünde bulundurulmaması oldu-bittiye getirilmesi bizim canımızı çok maalesef yakıyor halk olarak. Dolayısıyla burada doğmuş, burada büyümüş. Burayı çok seven buraya gözü gibi korumaya çalışan, hatta gönüllülük çerçevesinde birçok çevre temizlik faaliyetlerini vs. de katılmış insanlar olarak bugün geldik. Tepkimizi dile getirmek istiyoruz.”

GÜNEKAB Başkanı Keşan Belediye Meclisi üyesi Erhan Engin de konuyla ilgili şunları aktardı: “Öncelikle Saros’da yapılan plansız bu yapılaşmalar, çeşitli projeler Saros’un doğal yapısına, fauna ve florasına çok ciddi etkileri olmaya başladı. Bu etkileri şimdiden görüyoruz. Gelecekte tabi daha ağır olarak görmeye başlayacağız umarım. 1 yanlışa çok da geç olmadan dur diyebiliriz. Bunun için buradayız. Keşke tüm Keşan burada olsaydı. Biraz katılımda zayıf katılım biraz zayıf kaldı. Keşke tüm yaşam burada olsaydı, özellikle gençlerin gelecekleri için bu tür organizasyonlarda buluşmaları iyi olurdu. Gelenler de bizim için çok değerli. Bu organizasyonda  emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Saros’a sahip çıkıyoruz.”

ESTAB Başkanı Süleyman Paçaman da şunları söyledi: “Güzel bir gün coşkuyla buradaki yanlış yapılan işe kıyıma karşı duruyoruz, karşı çıkıyoruz. Bunun haklı mücadelesine uzun zamandır Saros halkı ve Saros gönüllü olarak veriyoruz. Bugün daha da güçlenerek bu işin yanlış olduğunu projenin yatırımın doğru yerde olmadığını, bir kez daha hep birlikte aykırmak için burada toplandık. Nereden bakarsanız bakın turizm tarafından doğa tarafından çevre tarafından nereden bakarsanız bakın bu projenin yanlış olduğunu görebilirsiniz. Yerinin yanlış olduğunu görebilirsiniz. Bakın geçenlerde bir video yayınlandı. Sonra da BOTAŞ'tan yalanlama geldi. Yani sizin orada bu kazık fore kazık yöntemiyle. Oradaki 20 altındaki dışkıyı denize vermeniz bile başlı başına bu işin yanlış olduğunu zaten gösteriyor bizlere. Bunun deşarjı dışarı yapamıyorsan yani bu işin daha hazırlanırken sen bunun maliyetini karşılamak maliyetinden kaçınmak adına denize deşarj ediyorsan, sonrasını düşünemiyorum. Sonrasında neler olabileceğini düşünemiyorum. Burada artık vicdanlar yara almış durumda. Hep birlikte bunun mücadelesini topyekun vermek zorundayız. Siyasi partiler, iktidar partisi, muhalefet partisi yok bu işin. Yani buradaki bütün seçilmişler Edirne deki bütün seçilmişler yurttaki bütün seçilmişlerin bu işe karşı durması gerekiyor. Vatandaş bize nasıl görev verdiyse bu koltukları getirdiyse biz de vatandaşın çıkarlarını, menfaatini, çevremizi korumak zorundayız. Ben buradan herkese buraya katıldıkları için teşekkür ediyorum. Bizi yalnız bırakmadıkları için teşekkür ediyorum. Çok sağ olun var, teşekkür ederim.”

İYİ Parti Keşan İlçe Başkanı Zafer Sarıkeçe de düşüncelerini şöyle aktardı: “Valla bu bugün buradayız. Geçmişte Rize’deydik, Trabzon’daydık. Türkiye'nin her yerindeyiz. AK Parti kafasına göre bir düzen kuruyor. Ben canım ne isterse yaparım, ben düzen tanımam, kanun tanımam. Bizler de Sen istediğin kadar düzen kur. Biz o düzenin karşısındayız. Haklı biziz. İnşallah hak adalet yerini bulacak. Geç de olsa adalet tecelli edecek.

Keşan Belediye Meclisi üyesi Özlem Uybaş da “Başından beri yanlış bir proje. Halka rağmen de sürdürülmeye çalışılan bir projedir. Bu doğanın şakası yoktur. Onu bozduğunuz zaman yerine başka bir şey koyamazsınız. O yüzden bizim buna karşı olmamız gerekiyor, karşı durmamız gerekiyor. Yani sadece bu bölgede değil, tüm Türkiye’de, tüm dünyada doğaya karşı yapılan her şeyin önünde durmamız gerekiyor. Öyle düşünüyorum.”

CHP Enez İlçe Başkanı Vedat Avcu da katılımın az olduğu eleştirisini yaparak, “Halkımızın daha duyarlı olmasını isterdim, burasının daha kalabalık olmasını isterdim. Baskıdan dolayı korkan insanlarımız var. biz bunlara fırsat vermemiz lazım. Yine de çok güzel bir ortam var.” dedi.

Keşan Belediye Meclisi üyesi Alaaddin Öztürk de düşüncelerini şöyle aktardı: “Doğanın ve çevrenin katledilmesine karşı her türlü platformda mücadelemizi vermeye devam edeceğiz”

Ardından Keşan Belediye Meclisi üyesi ve CHP Grup sözcüsü Feridun Tümer de şunları söyledi: “Katılan herkese teşekkür ediyorum. Saros sadece Keşan’da Saros’da yaşayan muhalefet partililerin ya da muhalif düşünen insanların yeri değil. Bir tane iktidar mensubu göremiyoruz şu anda. Belediye başkanı, meclis üyesi, il genel meclisi üyesi, ilçe yöneticisi. Onların çocukları buralardan yararlanmayacak mı? Miras bırakmayacaklar mı? Bu kadar mı duyarsızlar? ”

Malkara Kent Konseyi Başkanı Hasan Akçay, şunları söyledi: “İnsanların burada birlik beraberlik içinde olması. Saros için mücadele etmesi gurur verici olduğu düşünüyorum. Biz de Malkara’dan Kent Konseyi olarak katıldık. Amacımız da burada yapılacak limana karşı bir dik duruş sergilemek ve bundan sonra da mücadelemizi sürdürmek.”

Enez Kartopu Gönülleri Derneği Başkanı İsmet Esengin de, “Yöre halkının saros’a sahip çıkması gerçekten takdire şayan. Aslında daha fazla kalabalık bekliyorduk. Özellikle Enez yöremizden beklediğimiz katılımı sağlayamadık. Herkes Saros’daki kirlilikten Saros’un geleceği ile ilgili sorunlardan şikayet ediyor ama iş mücadeleye geldiği zaman gerekli katılımı göstermiyor. Her şeye rağmen burada çok büyük bir topluluk var. Saros’un sahipsiz olmadığını gösteriyor. Genel olarak yöre halkı Saros’un geleceğine sahip çıkıyor. Bu da sevindirici bir olay.” şeklinde konuştu.

Saros Gönüllüleri Dayanışması Sözcüsü Mürşide Ertürk Çoban, miting hakkındaki düşüncelerini şöyle dile getirdi:Bugün çok heyecanlıyız. Pandemi nedeniyle Saros Gönülleri ile bir araya gelemedik. Bugünü sabırsızlıkla bekliyorduk. Umarım bugün güçlü bir ses çıkarırız. Adalet de Türkiye de bizi duyar. Bugün burada Çanakkale’den, Trakya’dan, İstanbul’dan, Kaz Dağları’ndan, İkizdere’den gönüllerimiz var. ve hep birlikte ‘Saros’uma dokunma Saros’uma adalet’ diyeceğiz.”