MEHMET AYTAÇ

CHP Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem, Keşan’da partililer ile bir araya gelirken, yerel seçimin kaybedilmesini “Keşan Faciası” olarak niteledi ve örgütün ayağa kalkarak hem genel hem de yerel seçimlerde başarılı olması gerektiğini vurguladı. CHP üyeleri de Erdem’den ve parti yönetiminden Edirne ve Keşan’da “önseçim” talebinde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem, Edirne programı kapsamında dün Keşan’a gelerek parti binasında açıklamalarda bulundu.

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ile birlikte Keşan’a gelen Eren Erdem’i parti lokalinde çok sayıda CHP üyesi karşıladı.

CHP Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan’ın açılışının ardından Erdem, ülke gündemine dair açıklamalar yaptı.

“BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ KURUMLARI YENİDEN İNŞA ETMEK”

Açıklamasının başında Türkiye’nin bir seçime doğru gittiğini söyleyene Eren Erdem, bu seçimin çok hayati ve kritik olduğunu ifade etti. Seçime normal şartlarda gidilmediğini savunan Erdem; “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ağır yara almış durumdadır. Devletin kurumları çökertilmiş, devlet mekaniği rafa kaldırılmış, yok edilmiş, Nurettin Nebati’nin (Maliye Bakanı) dediği gibi yasasız, mevzuatsız bir ülkeye dönüştürülmüş vaziyetteyiz. Dolayısıyla gelecek seçimde yeni hükümet kuracak olan Millet İttifakı’nın birinci önceliği devleti normalleştirmek. Yani yeniden kurumları inşa etmek, sökülmüş vidaları sıkılamak” dedi.

TÜRKİYE, ULUSLAR ARASI CAMİADA HUKUK SİSTEMİ RİSKLİ ÜLKELER ARASINA ALINMIŞTIR”

Millet İttifakı’nın çatı adayının devleti çok iyi bilen biri olması, devlet ile meşgul olması ve devlet hukuku açısından acemilik çekmemesi gerektiğini belirten Erdem; “5 yılımız var. 5 yılda bizim Türkiye’yi normalleştirmemiz gerekiyor. Devletin bu düzeyde hasar alması, bu rejim sebebiyle bütün gücün tek bir kişinin elinde toplanması sebebiyle Türkiye, uluslar arası camiada hukuk sistemi riskli ülkeler arasına alınmıştır. Bundan kaynaklı ülkemize gelmesi gereken yatırımlar gelmediği için bir döviz kıtlığı yaşıyoruz. Buna bağlı bir enflasyon ile boğuşuyoruz” şeklinde konuştu.

“TOPLU İĞNE BİLE ÜRETEMİYORUZ”

Bugün çarşıda bir domates, bir patates, bir salatalık alıp evine giden insanların olduğunu iddia eden Erdem, şunları söyledi: “Nureddin Nebati dedi ya Zaten bu ülkeye paranın gelmeme sebebi bu. Ayrıca dışarıdan para geldiği zaman da işi kurtarmış olmuyorsunuz.  Yıllardır bu ülkede bütün milli gelirimizi betona gömüm, Türkiye’nin üretim hatlarını kısırlaştırdılar. Biz üretemiyoruz arkadaşlar. AKP Genel Başkanı (R. Tayyip Erdoğan) dedi ki Ne oldu peki? Dolar 15’leri, 16’ları zorluyor. Geldiğimiz noktada evet ihracat rakamları arttı fakat ihracattan gelen para, ithalatın %80’ini karşılamıyor. Çünkü artık ülkemizde toplu iğne bile üretilemiyor. Bu ülkenin üretim yapan bütün hatlarını satıp peşkeş çekip, Tank Palet Fabrikası dahil peşkeş çekip, ülkenin üretim hayatını kısırlaştırma adına özel bir çaba sarf ettiler.”

“TÜRKİYE’NİN ACİLEN NORMALLEŞMESİ LAZIM”

Erdem, şöyle devam etti: “Çiftçiye, dağlata taşlara ekin diyorlar. Sıkıysa gel sen ek kardeşim. O mazotu doldur traktöre, o gübreyi o fiyata al, ek ve göreyim seni. Buradan ben Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı’na çağrı yapıyorum. Bin traktöre gel. Söz rençberliğini de ben yapacağım. Ücretsiz, gönüllü işçiliğini de ben yapacağım. Buğdayı 5 TL’nin altına mâl et, göreyim seni. Vatandaş, Tarım Bakanı’na (Vahit Kirişçi) kepek almakta zorlandıklarını söylüyor. Koskoca Tarım Bakanı da kepek ekimini teşvik edeceğiz diyor. Kepeğin ekilmeyen bir şey olduğunu biz izah etmek zorundayız. Devlette liyakat sistemi bitti. Bu sistemde ekonominin toparlanma şansı kalmadı. Bu sefalet bizim hayatımızın artık rutin bir parçasına dönüşmüş durumda. Türkiye’nin acilen normalleşmesi, iyileşmesi, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmesi lazım.”

“KEŞAN ÖRGÜTÜNÜN KAYBETTİKLERİNİ GERİ ALMASI GEREKİR”

Türkiye’nin 6 siyasi partisinin bir araya gelerek bir yola çıktığını ifade eden Eren Erdem, 2019 yerel seçimlerinde kaybeden CHP Keşan İlçe Örgütü’ne de uyarılarda bulunarak şunları söyledi: “Türkiye’nin farklı görüşlerinden 6 siyasi lider, bir araya gelip bir yola çıkmıştır. Bu yolda en büyük lokomotif, Cumhuriyet Halk Partisi ve örgütleridir. Bizim örgütlerimizin, ben “Keşan Faciası” olarak tabir edeceğim. Böylesi hadiseler karşısında derhal, yaşanmış olan sıkıntıyı bertaraf edecek nitelikte ayağa kalkıp, coşkuyla canlanması ve kaybettiklerini geri alması gerekir. Yerel seçime de bir şey kalmadı. Genel seçimden 8 ay sonra yerel seçim var. Keşan örgütünün ezici bir farkla bir kaza sonucu kaybettiğimiz bu belediyeyi alması lazım.”

“ERDOĞAN’IN ADAY OLMAMA OLASILIĞINI YÜKSEK GÖRÜYORUM”

Erdem, konuşmasına şu ifadeleri kullandı: “Millet İttifakı, bir Cumhurbaşkanı adayı belirleyecek ve o kişi, Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacak. Biz Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu 13. Cumhurbaşkanı yapacağız. Devlet bilgisiyle, mütevazılığiyle, ahlakıyla, sakinliğiyle, devlet terbiyesiyle çok da güzel yakışır oraya. Elbette ki bu bizim gönlümüzdekidir. Kararı 6 siyasi lider verecek. İlk turda seçimi ciddi bir farkla kazanacağımızı görüyoruz. İktidar da bunu gördüğü için Seçim Yasası değişiklikleriyle canını kurtarmaya çalışıyor. Ama 2023’te Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olmama olasılığını yüksek görüyorum. Kazanma olasılığı sıfırın altına inecek bir ortamda Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olmamasını bile Cumhur İttifakı konuşabilir. Bu seçimde kişiler değil, rejimler yarışacak. Bir tarafta bugünkü krizin, kaosun, açmazın sorumlusu olan tek adam rejimi, diğer tarafta da demokratik güçlendirilmiş parlamenter sistem. Bu seçimde iki seçenek olacak. Tek adam rejimini savunanlar, demokrasiyi, adaleti, hakkı, hukuku savunanlar. Geldiğimiz noktada kepek ekiminden bahseden bakanlarla, orman yangınına havadan bir kova su dökmeyi beceremeyen bir hükümet arasına sıkışmış topluma dönüştük. Artık bu işin hükümetlerle değil, devletle mümkün olduğunu herkes gördü. İşte bu sebeple biz 2023 ile 2028 arasındaki sürece geçiş süreci diyoruz. Şu anda ülke, komaya girmiş bir hasta durumuna düşürüldü. Evvela iyileştireceğiz. Türkiye’yi demokrasiye geçireceğiz. Ondan sonra da geliştireceğiz, Türkiye’yi gecikmiş olarak 21. yüzyıla sokacağız. Yüksek katma değerli teknolojileri, AR-GE yatırımlarını destekleyerek, bilimsel eğitim yoluyla gençlerimizin dünyayla yarışır hale gelmesini sağlayarak, genç istihdamın önünü açacağız.”

“EDİRNE’DE 4’TE 4 YAPILMALI”

Erdem, Anayasaya değişikliği için referandum şartının en az 367 milletvekili olduğunu söyleyerek; “Bu bağlamda Edirne çok kritik. Mesele sadece Cumhurbaşkanlığı değil. Bu örgütün Edirne’yi 4’te 4 yapması gerekiyor. Anayasa değişikliği referandumu için en az 367 milletvekiline ihtiyacımız var. Ben Adalet ve Kalkınma Partisi’ni tanıyorum. Yarın hükümet değişsin. Oradaki milletvekillerinin çoğu demeye başlayacaklar. Türkiye’nin bir an önce parlamenter sisteme geçmesi lazım, bu yetkiler Kemal Bey’de (Kılıçdaroğlu) olmamalı> falan diyecekler. Bizden önce parlamenter sistemi savunacaklar. Ama biz işimizi riske atamayız. Biz taban 367 milletvekili çıkarmamız lazım. Bu yüzden Edirne’nin 4’te 4 yapması lazım. Edirne 4’te 4 yapsın diye biz, bu örgütün memnun olacağı her aday belirleme formülüne parti meclisinde konuşacağız” dedi.