HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Güngör ayrıca hem yazlık sahiplerinden hem de otel, pansiyon gibi büyük işletmelerden aynı abonelik ücreti alınmasına da tepki gösterdi.

Erikli Sahili sakini Mefail Güngör, Erikli Sahili’nin 1985 yılından bu yana Keşan’ın mücavir alanı olduğunu belirterek, “Ama belediyenin mücavir alan olması sebebi ile Erikli’ye yatırım yapmaması, burada yaşayan insanların yol, su kanalizasyon gibi cevre ihtiyaçları çözümsüz kalınca Erikli sakinleri 1989 yılında valilik oluru ile Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi’ni kuruyor. Bu kooperatifin çabaları ve Erikli sakinlerinden para toplanarak 1989-1992 yılları arasında Erikli ve Koruklu’da açılan kuyulardan su getiriliyor. Kooperatif belediye bundan sonra yatırımlara katkı sunar, Erikli’ye sahip çıkar düşüncesi ile iş makineleri, itfaiye aracı, arazöz, kamyonlar, binek arabası, bina vs. gibi değeri milyonları geçen menkul, gayrimenkulünü aktif pasif demeden oy birliği ile belediyeye devretti” dedi.

FÖYLERDE ‘KREDİYİ 5 YILLIK ALDIK’ DEMİŞLER TAKSİTLERİ 4 YILA BÖLMÜŞLER

Gecen zaman için de Erikli Sahili’ndeki nüfusun özellikle hotel ve ev pansiyonculuğu artınca mevcut su kaynaklarının yetersiz kaldığını ifade eden Güngör, “Trajikomik olaylar silsilesi de bundan sonra başladı. 2020 yılında, belediye önce çalışılmış projeleri bir kenara bırakarak İller Bankası’na yeni bir içme suyu projesi hazırlattı ve muhtelif ihale süreçlerinden sonra 21/12/2020 tarihinde ihale bedeli 27 milyon 212 bin TL iş bitimi 05/07/2021 olmak üzere bir sözleşme imzaladı. Daha sonra kendisinin dağıttığı bilgi föylerine göre, KDV dahil 32 milyon 110 bin 160 TL olan ihale bedelini daha iş bitmeden keşif artışımı olacak eksilişimi olacak belli olmadan nasılsa Erikli halkı ödeyecek kesin keşif artışı olur mantığı ile muhtemelen fiyat farkları vs. düz hesap 38 milyon TL,  12 milyon TL vade farkı da koyarak 50 milyon TL ye çıkarmış. Ondan sonra kooperatiften aldığı 3750 abone ve 1450 muhtelif abone arasında bölüştürmüş. Mevcut abonelerden Peşin olursa 6 bin 625 TL vadeli olursa 8 bin 932 TL hesaplamış. Yeni abonelerden 9 bin 125 TL peşin vadeli 11 bin 432 TL olarak üstelik ticaret yapmayan emekli aile ile hotel, pansiyon, restoran ayırmaksızın tüm abonelerden eşit olarak bölüştürmüşler. Föylerde ‘krediyi 5 yıllık aldık’ demişler taksitleri 4 yıla bölmüşler. Bu hesapla zaten herkes peşin öderse 38 milyon TL vadeli öderse 50 milyon TL toplanıyor”

YAYLA’YA YAPILAN HAT PROJENİN YÜZDE 3’ÜNE TEKABÜL EDİYOR VE TAMAMLANMIŞ

Mefail Güngör, mevcut projenin sadece Erikli Sahili için değil ayrıca Yayla Sahili içinde yapıldığını kaydederek, “Yayla Sahili sakinlerinden herhangi bir abonelik ücreti istenmedi. Bu ihale dosyasındaki belediye imzalı resmi kayıtlarda mevcut. Proje, Erikli’deki 37 bin 500 yazlık nüfus. Yayla’daki 25 bin kişilik nüfus için projelendirilmiş. Sadece Yayla’ya yapılan hat projenin yüzde 3’üne tekabül ediyor ve tamamlanmış. Ayrıca ortak kullandığım hatlar ve diğer makine bina vs maliyetleri de eklenince yüzde 30’lara ulaşan bir maliyet mevcut. Üstelik yüzde 30’lara varan Yayla maliyetlerinin de tahminen oy kaygısı ile buradaki 5 bin 200 kişiden karşılanması istenmiş. Ayrıca hiç planlamada bile yokken Erikli Köyü’ne bizim ödeyeceğimiz hattan 5 TL’den su verilmesi de meclis kararı ile oy birliği ile alınmış. Erikli köyünün nüfusu 560 kişi bununla beraber yapılan sitelerle yazın binlerce kişiye ulaşıyor. Burada da abonelik ücreti istemiyorlar. Proje kriterlerini incelediğimiz zaman Erikli’deki paylaşım için 18 bin kişilik günübirlik, 30 bin kişilik festival nüfusu ve ayrıca burada faaliyet gösteren pansiyon hotel için turizm, ticaret, hizmet sektörü altında su tüketiminin yüzde 10’luk kısmı hesaplanmış. Belediye meclisimiz bu suyun yüzde 10’luk kısmının ticari işletmeler tarafından kullanılacağını görememiş, demek ki okumamışlar da” ifadelerini kullandı.

Konuyu ulaşabildikleri gerek meclis, gerekse meclis dışından herkese ilettiklerini belirten Güngör, “Haklı olduğumuzu görüyorlar ama siyasi hesaplarla konuyu ele almak için gereğini yapmıyorlar. Birbirlerini suçlayarak bu maliyeti burada yaşayan 3-5 emeklinin sırtına yıkmaya razılar. Keşan belediye meclisi belki de Türkiye tarihinde örneği olmayan haksız, adaletsiz, trajikomik bu meclis kararına oy birliği ile imza atarak siyasetin geldiği son noktayı gösteriyor.”