MEHMET AYTAÇ

2021 yılı gelir ve gider bütçesinin 352 bin 706 TL olarak kabul edildiği toplantıda, “Birliğe üye mahalli idareler, her yıl bütçelerinin binde 1’ni katılım payı olarak öderler” maddesinin, tüzük değişikliği yapılarak “İl Özel İdaresi bütçesinin binde 1’ni, Keşan, İpsala ve Enez belediyeleri binde 2 olarak öder” şeklinde düzenlenmesinin görüşülmesi sırasında tartışmalar yaşandı.

Tüzük değişikliği talebine birlik üyeleri olan Keşan Belediyesi adına Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve İpsala Belediyesi adına Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal itiraz etti.

HELVACIOĞLU: “BU PARAYI ÖDEYEMEYİZ”

Maddenin görüşülmesi sırasında söz alan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, birlik katılım paylarında adalet ve eşitlik sağlanması gerektiğini vurgulayarak; “Yüzde 100 artış yapıyorsunuz. Bizim Trakya Belediyeler Birliği’nden çıkmamıza izin vermediniz. Şimdi kendi birliğinize yüzde 100 zam yapıyorsunuz. 200 milyonluk bütçenin binde 2’sini düşünsenize. Maaşları ödeyemez, yolları yapamaz haldeyiz, ESTAB acil değil şuanda bizim için. Biz bu parayı ödeyemeyiz” dedi.

“DAVA AÇACAĞIM”

Birliğin İl Özel İdaresi’ne zam yapamadığını ve bu konuda Vali ile görüşmediğini iddia eden Helvacıoğlu şunları söyledi: “Gelip demelisiniz ki Keşan Belediyesi’nin mücavir alanlarında biz şunu yapıyoruz. Vallahi de billahi de herkesin huzurunda söylüyorum yüzde 99 bütçemi koyarım ortaya, ESTAB yapsın. Belediye ile yapın projelerinizi. Kültür projelerimize bütçe verilmedi meclisten. Etkinlikler iptal oldu. Bu yüzden ESTAB’la olan projele ilişiğimiz de iptal oldu. Özel İdare’den neden almıyorsunuz aynı parayı? Dava açacağım ben bu konuda. Keşan Belediyesi’nin hakkını savunmak zorundayım. Burada bir eşitsizlik var.

ÜNSAL: “İL ÖZEL İDARESİ ÇIKMAK İSTERSE ÇIKABİLİR”

Maddeye bir itiraz da İpsala Belediye Başkanı A. Naci Ünsal’dan geldi. Katkı paylarında İl Özel İdaresi’nden neden binde bir istendiğini soran Ünsal; “Belediyeler ve İl Özel İdaresi ile artışın aynı olması lazım. İdarenin bizden ne farkı var? Yarın köylere de yatırım yapacaksınız. Valilik işine geldiğinde onun dediği olacak, paraya geldiğinde biz ödeyeceğiz. Ben bundan muzdaripim. Başkanım sen de para vardır, sen yap diyorlar. Sonra da kaymakamlığın hediyesi oluyor. Bu iş böyle olmaz her şey aynı payı ödesin. İl Özel İdaresi üyelikten çıkmak isterse çıkabilir” şeklinde konuştu.

PAÇAMAN: “BEN DE KEŞAN BELEDİYESİNİN HAKKINI SAVUNUYORUM”

Bu itirazlar üzerine bir açıklama yapan Birlik Başkanı Süleyman Gürsel Paçaman ise bu kararı alırken Türkiye’deki diğer turizm birliklerindeki uygulamaları da araştırdıklarını ve birçok yer de aynı şekilde karar alındığını bildirdi. ESTAB’ın genel olarak belediyeler ve mücavir alanları için hizmet ürettiğini kaydeden Paçaman; “Zaten projelerin çoğu belediyelere katkı sağlamak için yapıldı. Yapılan projelerin çoğunda biz kendi bütçemizi en az 3-4 katlamışız. Keşan Belediyesi’ne bir projesine üretmişiz. Ama yıllık bütçemize 3-4 katı daha fazla ödemişiz. Samimi konuşalım o zaman. Belediyeyle proje yapın diyorsunuz 3 seneden beri belediyeyle kurduğumuz temaslardan ne kadar sonuç aldık? Bu sene Keşan’ın 100. yılı etkinlikleri kapsamında Keşan Belediyesi ile beraber yürüteceğimiz projeler var. Bizim bir dalış festivali hazırlığımız var. Ve bu festivali sadece bölgemize değil ülkemize de büyük katma değer sağlayacak önemli bir etkinlik olacak. Biz bu konuda çok iddialıyız. Önümüzdeki yıl da bunu uluslar arası hale getireceğiz. Bugüne kadar ESTAB’a verdiğiniz katılım payları, mücavir alanlarınıza hizmet olarak dönsün. Biz yürütmüş olduğumuz projelerde belediye mücavir alanlarında daha fazla efor sarf ediyoruz. Motivasyonumuzu belediyelere veriyoruz. Ben de Keşan Belediye Meclisi üyesiyim ben de Keşan Belediyesinin hakkını savunuyorum.” dedi.

Paçaman, Helvacıoğlu’nun “Vali Bey’in bu konudan haber var mı?” sorusu üzerine de, “Geçtiğimiz Eylül ayından beri eski Valimizden (Ekrem Canalp) birliğin sorunları ile ilgili randevu talep ediyoruz. Bize randevu vermediler. Kendilerine yazılı tebliğ ediyoruz. Valilik de birliğin üyesi. Gündem maddeleri ve toplantı çağrısı onlara da gidiyor” şeklinde cevap verdi.

Madde, Keşan Belediye Başkanı Helvacıoğlu ve İpsala Belediye Başkanı Ünsal’ın ret oyların karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

ENCÜMEN VE KOMİSYON ÜYELERİ BELİRLENDİ

Toplantıda birliğin 2021 yılı faaliyet raporunu Meclis 1. Başkanvekili Olcay Soran, denetim kurulu raporunu ise Denetim Kurulu Başkanı Erdoğan Gümülcineli okudu.

Bazı tüzük değişikliklerinin ardından encümen, plan ve bütçe komisyonu ve denetim kurulu üyeleri seçimi yapıldı.

Birlik encümen üyeliklerine; Abdullah Naci Ünsal (11 oy), Enver Yüksekdağ (11 oy), Erdoğan Gümülcineli (11 oy) ve Osman Gülcan (11 oy)  seçildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’na; Olcay Soran (11 oy), İsmail Aliş (11 oy) ve Sezgin Gündoğdu (11 oy) seçildi.

Denetim Komisyonu’na ise Volkan Korkmaz (9 oy), Olcay Soran (10 oy) ve İsmail Özcan (10 oy) seçildi.

Toplantının son maddesinde birliğe üye olmayan, birlik hizmetlerinden yararlanmak isteyen mesire alanı, tabiat parkı, özel ve kamu kuruluşlarının işlettiği kumsal alanlar için 2022 yılı tarifleri belirlendi. Buna göre bin 500 Tl olan tarife, yapılan zamla 2 bin 16 TL 90 kuruş olarak belirlendi.