SONGÜL KONAR

Karagöz yaptığı açıklamada, Saros Körfezi’nde oluşacak tahribatı bir kez daha hatırlatarak, Pazartesi günü tüm Saros Gönüllüleri’ni, Keşanlıları ve tüm doğaseverleri dayanışmaya beklediklerini söyledi. 

“ENERJİ DEPOLAMA TESİSİ YAPILMASININ PLANLANMASI, DÜNYA MİRASI İÇİN BÜYÜK TEHDİTTİR”

FSRU Limanının bölgemize yapıldığı takdirde ne gibi zararlar görüleceğini, bölge halkının, proje geliştiricilerin ve uygulama arzusunda olanların nelerle karşılaşacağı, nelerin yitip gideceğini önemle vurgulayan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “Bölge Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edilmesine karşın, aynı bakanlık tarafından turizm bölgesinden çıkarılarak fiilen enerji ve sanayi bölgesine dönüştürülmek istenmektedir. Alt ve üst ölçekli imar planlarında tutarsızlık vardır. Saros Körfezi oluşumu milyonlarca yıldır devam eden, çok özel bir habitattır. Dünyada kendi kendini temizleyen 3 körfezinden biridir. Buraya enerji depolama tesisi yapılmasının planlanması dünya mirası için büyük tehdittir. FSRU Limanı proje alanı 1. Derece deprem bölgesidir. Fay hattına 7,8 km yakındır. ÇED raporunda olası deprem, patlamalar ve gemilerin yakıt ikmali sırasında oluşabilecek ihmal için yangın önlemi alınmamıştır. Bu durum telafi edilemez hasarlara ve hatta can kaybına yol açabilecektir. 12 ay sürekli,100 bin tonluk, 300-400 metre uzunluğunda gemiler Saros körfezinin bir ucundan diğer ucuna geçiş yapacak ve yaratacağı dalgalar sığ suların altını üstüne getirecek. Gemilerin körfeze girişi ile 5 ton ağırlığında çapalarıyla her demir atışta deniz dibi bitki örtüsüne, dip faunasına zarar verecektir. Balıkların yuvalandıkları doğal resifler yok olacak. Dip güzelliği bozulacaktır. Boru hatlarının geçeceği noktalarda 10 bine yakın ağaç kesimi olacak, tarım arazilerinin yapısı bozulacak, ülkemizin en verimli tarım alanı olan bölgenin verimliliği ciddi zarara uğrayacaktır. Bölgede bulunan birçok endemik bitki örtüsü ve yaşayan canlı türünün yaşam hakkı ortadan kalkacak ya da yaşam kalitesi ciddi tehdit altına girecektir. Projenin bölgede yaratacağı kirlilik, deniz mahsullerinden, hayvancılıktan ve tarım ürünlerinden, besin zinciri vasıtasıyla insanlara geçecek, bölge halkının sağlığını ciddi tehdit altına girme riski ortaya çıkacaktır. Projeye ilişkin olarak atık yönetim planı hazırlanmamıştır. Gemilerden atılan katı atıklar, sintine suları denizi kirletecek ve başka ülkelerden alınan balants sularının boşaltılması sonucu, körfez suyu melezlenip zararlı canlı türleri denizimize gelerek ekosistem bozulacaktır.”

“PANDEMİ NEDENİYLE TOPLU ARAÇ KALDIRILMAYACAKTIR”

Karagöz, tüm Keşanlıları, Saros Gönüllüleri’ni ve doğaseverleri dayanışmaya çağırdıklarını belirterek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yapılmak istenen FSRU Limanı ve Kara boru hattı ÇED olumlu kararı ile ilgili açtığımız davanın bilirkişi keşfi 9 Kasım 2020 Pazartesi günü Saat 09.30'da Sazlıdere'de gerçekleştirilecektir. Keşfe gidiş- dönüş için pandemi nedeniyle toplu araç kaldırılmayacaktır. Saros Gönüllüleri’ni, Keşanlıları ve tüm doğaseverleri dayanışmaya bekliyoruz.”