SONGÜL KONAR

İl genelinde yoğun bir mücadele verdiklerini belirten Geçmiş, vatandaşların da tedbirlere uyması gerektiğini vurguladı.

Covid-19 ile bir yıldan beri mücadele ettiklerini vurgulayan Mehmet Geçmiş, “Kim ne derse desin sayın valimiz Ekrem Canalp’in çok hassasiyet gösterdiği bir yapı içerisindeyiz.  İlaçlamalar ile ilgili, köylerde ve ilçelerde kamu kurumlarını ve özel apartmanları program dahiline aldık ve aynı zamanda her işyerine bedava ilaç dağıttık. Bunları il özel idaresi imkânlarıyla aldık ve sayın valimizin talimatlarıyla 9 ilçemize dağıttık. Fakat sayın valimiz ile birlikte bu kadar yoğun uğraşlara, ilaçlamalara, belediye başkanlarının çok büyük çaba sarf etmelerine rağmen bir türlü vatandaşımıza dışarıdan gelecek bu hastalığa karşı tedbirli davranmayı öğretemedik” dedi.

“BU VİRÜS KORKUNÇ BİR HIZDA BULAŞIYOR”

Daha önce Edirne’yi kontrol altına aldıklarını kaydeden Geçmiş, “Bir dönem 9 ilçemizde 253 köyümüzde vakalar sıfırdı. Ama dışardan ziyarete gelen ya da dışarıya gidenler oluyor. Ev gezileri, günler, toplu alanlarda birlikte bulunma ile mutasyona uğrayan bu virüs korkunç bir hızda bulaşıyor. Bu bulaşmayla birlikte şu an birinci derecede İpsala, ikinci derecede Keşan, üçüncü derecede Uzunköprü, dördüncü derecede Edirne merkez ve köyleri olmak üzere vaka sayılarında korkunç derecede bir artış var. Hastalarımızın birçoğunu sayın valimizin, kaymakamlarımızın, belediye başkanlarımızın uğraşlarıyla kredi ve yurtlar kurumunda karantina altına alıyoruz. Diğer vatandaşlarımızı evde kontrol altına alıyoruz, takip ediyoruz. Bir hafta on gün içerisinde bu hastalığı atlatıyorlar. Ama arada kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın da çok az olmasına rağmen vefat haberlerini alıyoruz. Şu an üniversitemizde ve devlet hastanemizde yoğun bakımda doluluk oranında çok bir şey yok. Ama kısmi bulaşma riski çok yüksek bir alana geldi. Bu alanla birlikte mücadelemiz devam ediyor. Bildiğiniz üzere Beyendik’i karantinaya aldık. Edirne merkez dahil bazı köylerde vaka sayısı 8-10 civarı olduğunda hemen köye giriş çıkışları kontrol altına alarak buralarda virüsle ilgilimücadelemizi başlatıyoruz ve bulaşma riskini en aza indirmeye çalışıyoruz. Biz ne kadar devlet olarak uğraşsak ta, sayın valimiz, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız ne kadar uğraşsalar da bu konuda en büyük görev vatandaşımıza düşüyor. Vatandaşımız mutlaka maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyması gerekiyor. Toplu alanlarda bulunmaktan kaçınmaları gerekiyor ki bu lanet hastalıktan kurtulalım. Başka türlü bu hastalığın önüne geçmemiz mümkün olamayacaktır. Tekrar ediyorum, biz il özel idaresi olarak, valilik olarak, kaymakamlar ve belediye başkanları olarak gerçekten takdire şayan hizmetler veriyoruz. Ama bir türlüde baş edemedik. Edirne hala kırmızı. Ben inanıyorum ki vatandaşlarımız duyarlı davranırlarsa en geç bir ay içerisinde sarı yada maviye geçeceğiz” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Edirne’ye gelmesiyle ilgili de konuşan Geçmiş, sözlerini, “Bakanımızdan en büyük talebimiz Saros Körfezi imar planlarının kendi bakanlığında olması hasebiyle bir an önce çıkarılmasını talep ediyoruz. Çünkü Edirne’de yapılması gereken bütün planlarla ilgili çalışmaların hepsi şu an Çevre ve Şehircilik Bakanımızın önündedir. Bir tek onayıyla birlikte Saros’ta imar planları hayata geçer” diyerek tamamladı.