SONGÜL KONAR

Fiyatlardan genel olarak memnuniyet duyulduğunu belirten Hasan Şen, fiyat kadar verimin de önemli olduğuna değindi.

“DEVLET DESTEKLERİNDE ARTIŞ SAĞLANARAK BU AÇIĞIN KAPANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Bölgemizde kuraklık yaşanmadığını kaydeden Şen, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanının 2021 yılı için açıklamış olduğu hububat fiyatları ile ilgili çiftçiler ile yaptığım istişareler neticesinde üreticiler fiyatlardan memnun. Genel anlamda %37 civarında bir fiyat artışı var.  Ben fiyattan ziyade çiftçinin aldığı verime bakarım. Fiyat yüksek olsa da üründen verim alınmadığı takdirde para kazanma şansımız yok. Türkiye’nin belli başlı bölgelerinde kuraklık hakim ve buralarda fiyat çiftçilere 5 bin TL olarak açıklansa da verim düşükse hiçbir anlamı kalmıyor. Önemli olan Trakya bölgesinde üreticilerimiz iyi bir verim alması. Tabii ki bizim girdi maliyetlerinde de bir artış mevcut. Bunu hükümet bir şekilde karşılar çünkü girdi maliyetlerinde devlet destekleri var. Devlet desteklerinde artış sağlanarak bu açığın kapanacağını düşünüyorum. Çiftçinin enflasyonu ile ülkenin enflasyonu arasında bir farklılık oluştu. 2021 yılında gübre desteğini sonradan arttırdılar. Mazot desteği artışı da sağlanmamıştı. Sertifikalı buğday artışı da vardı. Bu destekleri bir yıl sonra alacağımız için bu dönemde mazotta olduğu gibi bir farklılık uygulanırsa bu açığın kapanacağını düşünüyorum. Çiftçilerimize hayırlı olsun.”

“KEŞAN BÖLGESİNDE KURAKLIKLA İLGİLİ BİR SORUN YAŞAMIYORUZ”

Cumhurbaşkanının kuraklıktan olumsuz yönde etkilenen çiftçilerin Ziraat Bankası ve tarım kooperatiflerine olan borçlarına yönelik açıklamalarını da değerlendiren Şen: “Ziraat Bankası ödemelerinde kuraklık ile ilgili bir erteleme var. Keşan bölgesinde kuraklıkla ilgili bir sorun yaşamıyoruz. Diğer bölgelerde biçilemeyecek durumda olan buğdaylar var. Keşan bölgemizde bizim göletlerimiz var. O yüzden pek kuraklık yaşamıyoruz. Zaten çiftçilerimiz yağışın ve göletlerin olduğu alanlarda sulu bitkilerini ekiyorlar” İfadelerini kullandı.

Geçen sene gündeme gelen kuraklık sorunu hakkında konuşan Şen, sözlerini şöyle tamamladı: “Geçen sene aslında bizim bölgemizde kuraklık yoktu. Edirne’nin üst bölgelerinde Lalapaşa taraflarında kuraklık yaşanmıştı. Onlar bir önceki yıl da bu sorunu yaşamıştı. O bölgede etkilenen çiftçiler oldu ama Keşan bölgesinde ürettiğimiz ürün çeşidi ve çeltik ile buğday üretiminde ki ÇKS ve Tarım İlçe Müdürlüğünde verim anlamında ki kayıtlarımız normal seviyelerde. Kuraklık yaşadığımız zaman verimlerde, ÇKS belgelerinde ve devlet desteklerinde sıkıntı yaşıyor çiftçilerimiz.”