MEHMET AYTAÇ

Muhtarların kendi mahallelerinde hizmet vermesi amacıyla yeni muhtarlık binaları satın alan Keşan Belediyesi, ilk bina teslimini İspat Cami Mahallesi’nde gerçekleştirdi.

Saat 16.00’da saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, mahalle sakinlerinden Yaşar Kavlak bir konuşma yaparak muhtarlığın mahalleye taşınması nedeniyle Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na teşekkür etti.

Kavlak’ın ardından İspat Cami Mahallesi Muhtarı Mustafa Özkul bir konuşma yaptı.

2004 yılında yapılan mahalli idareler seçiminde muhtar seçildiğini hatırlatan Mustafa Özkul, şu anda 4. döneminin 3. yılına girdiğini söyledi. Muhtarlık hizmetlerinin ilk 9 yılını Kurtuluş Caddesi’ndeki adreste yürüttüğünü kaydeden Özkul, 2013 yılından itibaren Yukarı Zaferiye Mahallesi’nde hizmet vermeye devam ettiğini bildirdi. 2019 yılında yapılan yerel seçimler sonunda Belediye Başkanı seçilen Mustafa Helvacıoğlu ile yaptıkları değerlendirmede, muhtarlık hizmetlerinin mahalle sınırları içinde yapılmasının daha uygun olacağı kanaatine vardıklarını söyleyen Özkul; “Sayın başkanın titiz çalışmaları ve belediye meclisinde görevli arkadaşlarımızın olumlu görüşleri sonucunda çok kısa süre içinde hizmet binamız temin edilmiştir. Mahalle halkımıza hayırlı olsun. Binamızda emeği geçen herkese şahsım ve mahalle halkı adına teşekkür ederim” dedi.

“MUHTARLARIMIZIN KIYMETİNİ BİLELİM DİYE BUGÜNÜ SEÇTİK”

Özkul’un ardından konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da muhtarların her gün etkili, yetkili, sağlıklı ve sıhhatli olmalarını temenni ederek, 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutladı. Bugün (dün) sadece bir muhtarlık müessesini açmadıklarını ifade eden Helvacıoğlu; “Burada bir algı, burada saygı, sevgi, muhtarların kıymetini belirtmek için bir tören yapıyoruz. Bir birlik beraberlik bir dayanışma günü oluşturuyoruz. Buna muhtarlık yeri değişimi ve yeni binamız vesile oluyor aslında. Bugün muhtarlarımızın sevgisini, saygısını, 19 Ekim Muhtarlık Günü’ne denk gelmesini özellikle istedik ki muhtarlarımızın kıymetini arttırtalım. Muhtarlarımıza kıymet verelim, muhtarlarımızın değerini bilelim diye bugünü seçtik” dedi.

“MUHTARLIKLAR MAHALLELERİNDE OLMALI”

Muhtarlık binası önünde yapılan düzenleme çalışmalarından bahseden Helvacıoğlu; “Burada Kurtuluş Meydanı küçük bir meydan burası. Fen işlerimiz, park işlerimiz, kültür ve sosyal işlerimiz, muhtarlık birimimiz, kısacası belediye çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. 10 gün sürmedi yağmurda, soğukta, gece, gündüz burada öyle hızlı çalıştılar ki sadece bu bina yapımı değil burada küçük bir meydan düzenlemesi ile okulun duvarından peyzajına, durağından, kaldırımına, asfaltına, trafosuna, çöplüğüne, oturağına çok hızlı bir şekilde bir tasarım eseri oldu burası. Keşan’ın bu tür meydanlara ve güzelliklere layık olduğunu da bir kez daha gösterdik. Muhtarlık müessesinsin demokrasimizin, yönetim sistemimizin, kültürümüzün ve toplumsal yaşamımızın en önemli yapı taşlarından biri olduğunu hepimiz biliyoruz. 24 saat görevleri başında sevgili muhtarlarımız. Hizmetlerinin hatırlanması, sorunlarının konuşulması ve sorunlarına çözüm üretilmesi düşüncesiyle bulunduğu mahallede ve köyde devletimizin tüm kurumlarını temsil etmekte ve halkımızla devlet kurumları arasında herkesin bildiği bir köprü vazifesi görmektedir. Keşan Belediyesi olarak biz de muhtarlık binası mahallesine yakışır sloganıyla, çarşı merkezde bulunan 3 mahalle muhtarımızın da mahallerinde taşınması için ortak gayret gösterdik. İspat Cami Mahallemizden başladık. Mahallerimize taşınması için girişimlerimizi başlattık. Birinci örneğini sizlerle paylaşıyoruz. Mahallelerde olmalı muhtarlıklar dedik. Mahalle camimiz, mahalle okulumuz, mahallede cenazelerimiz, mahallede düğünlerimiz, muhtarlığımızı ilgilendiren her şey o mahallede olmalı. Muhtarımızın evi de o mahallede olmalı. 24 saat muhtarlarımız o mahallede yaşamalı. Muhtarımızın o mahalleye hakim olması gerektiğine inandık”

“KONTEYNER DİYENLER GÖRSÜN”

Muhtarların, kaymakamımı, valiyi ve en başta da cumhurbaşkanını temsil ettiğini kaydeden Helvacıoğlu, konuşmasında zaman zaman sertleşti. Muhtarların halkın içinde olması gerektiğini vurgulayan Helvacıoğlu, muhtarlık binalarının prefabrik olarak satın alınmasına yönelik eleştirilere de cevap verdi. Helvacıoğlu şöyle konuştu: “Muhtarlar halkın içinde olmalı, halkın yanında olmalı, halkın derdini dert edinmeli deyip, mahallede yakışır muhtarlıklar dedik, yola çıktık. Ve biz muhtarlıklarımızın, mahalleye hizmet sunduğu bu binalarıyla tüm eksikleri tamamlamak için kendimize görev edindik. Kurumsal bir kimlik kazandıralım dedik. Bayrağıyla, olmayan Atatürk büstüyle, içindeki tefrişatıyla, lavabosuyla bir konteyner değil sadece. Bunlara konteyner diyenlere de sesleniyorum. Bir bina vazifesi görmüş bir şekilde muhtarlıklarımıza yakışır, şehrin mahallenin ortasında bir çalışma yaptığımızı da herkese göstermek istedik. Mahalle muhtarımız hizmet edecek, 1+0 kadar 1+1 kadar bir büyüklükte olmalı. Mahalle muhtarlarımız tüm Türkiye’de olduğu gibi işte bu şekilde olmalı dedik. Ne dedik hep beraber muhtar demokrasini temel taşıdır dedik. Ulu Önder Atatürk’ümüzün büstünü de en öne koyma şerefine nail olduk.”

“BU KAPI 24 SAAT AÇIK DEĞİLSE MUHTARI SEÇMEYİN”

Mahalle halkına da seslenen Helvacıoğlu; “Muhtarlarımız, mahallelerde hizmet vermeye başlamasıyla, daha da dikkatli olmasıyla burada hizmet çığ gibi büyüyecek dedik. Muhtarlarımız azalarıyla vardır. Görevinde olmadığı zaman aza vardır. Bu kapı 24 saat açık değilse lütfen mahalle muhtarınızı seçmeyin diyorum herkese, çalışanı seçin. Mahallenin muhtarı çalışırsa ona oy verin diyorum, bana oy verdiğiniz gibi. Çalışanlarla yola çıkalım. Her mahalle muhtarının kapısı 24 saat açık olmalı diye sesleniyorum. Bu bir sitem değil. Ben köy ve mahalle muhtarlarımla da gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Keşan Müftüsü Mehmet Yiğit tarafından dualar okundu. Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, mahalle ve köy muhtarları, siyasi parti ilçe başkanları, oda ve borsa yöneticileri ile mahalle halkının katıldığı törende, halk oyunları ekibinin gösterilerini sunmasının ardından kurdele kesildi ve ikramlarda bulunuldu.