Belediye Başkanı Helvacıoğlu, Erikli su bağlantı bedelleri nedeniyle açılan davada mahkemenin olası yürütmeyi durdurma kararını da değerlendirdi:

İstenmediğimiz yerde durmayız, Erikli’den çekiliriz

“Projenin yarısını Keşan Belediyesi sübvanse etti”

“Saros Körfezi’nin bir belediyesi olmalı”

MEHMET AYTAÇ

2 bin 316 vatandaşın su abonesi olmak için belediyeye bağlantı bedeli yatırdığını söyleyen Mustafa Helvacıoğlu; “Siyasi dönemimin en büyük yatırımını Erikli’ye yaptık. 58 milyon TL gibi bir rakam harcadık. Bugüne kalmış olsaydı iki buçuk kat bir maliyet olurdu ki bunu da yapmamız mümkün olmazdı.” dedi.

Belediye Başkanlığı makamında belediye başkan yardımcıları Yakup Balcı, Ali Ünal, Bülent Günsal ile Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Bedri Kara ile birlikte düzenlediği basın toplantısında açıklamalar yapan Helvacıoğlu, abone bağlantı bedellerini yatırmayan vatandaşlara yeni şebeke hattından su verilmeyeceğini tekrarladı.

“YENİ ŞEBEKEDEN ABONE OLANLAR SU ALABİLECEK”

Peşin ödeme tarifesinin 31 Mart’ta sona ereceğini belirten Helvacıoğlu; “Ondan sonra peşin ödeme olmayacak. 6 bin 625 TL ödeme bu tarihten sonra yapılamayacak. 1 Nisan’dan itibaren 8 bin 892 TL olarak 3 eşit taksitte yapılabilecek. Su bedeli yatırmayanlar için bir sıkıntı geliyor bu sene. Haziran’da derse vatandaşlar, bana su verin, bağlayın diye. O da yetişmeyecek. Bizim planlama yapmamız için 31 Mart’a kadar herkesin abone bedelini yatırması gerekiyor. Eski şebekeyi bitiriyoruz, yeni şebekeye geçiyoruz ve abone olanlar su alacak.” dedi.

BEDRİ KARA: “1 NİSAN’DA BAĞLANTILARA BAŞLAYACAĞIZ”

Bağlantılarla ilgili bilgi veren Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Bedri Kara ise; “Biz işin sonuna geldik. Geçici kabul heyetimiz çalışmalarına devam ediyor. Yarın (bugün) rapor hazırlanıp geçici kabulü yaptıktan sonra 1 Nisan gibi bağlantılara başlamayı düşünüyoruz. Bağlantıları da Mayıs sonu gibi bitirmeyi düşünüyoruz. 33 km şebeke hattı çektik. Bitti, testleri yapıldı. En çok halkımız, sular patladı, boşa akıyor diye dedikleri durum aslında bizim test aşamasında şebeke hattını temizlediğimiz bölümdü. 17 tane tahliye hattımız var. Hepsi açık, boruları temizledik şu an da bağlantı aşamasına geldik. Abonelik işlemlerini tamamlayanlara 1 Nisan’dan sonra su vermeye başlayacağız. Öncelik abone bağlantı bedeli yatıranların. Önce bu bağlantılar yapılacak.” şeklinde konuştu.

“SOSYAL MEDYADAN ATIP TUTANLAR VAR”

Daha sonra tekrar söz alan Belediye Başkanı Helvacıoğlu, proje nedeniyle Erikli’de yaklaşık 70 km. hat döşediklerini vurgulayarak; “Tabi bu su havadan gelmiyor. Yollar da bozulacak, kanallar da açılacak. Şu anda Erikli’nin yolu niye bozuk? Nasıl havadan mı getirelim bu suyu? Oturduğu yerden, sosyal medyadan atanlar tutanlar var, onları da anlaşım değilim. Çok da önemsemiyoruz. Aksaklıklar tabi ki olacak. Erikli halkına teşekkür ediyorum belediye ile birlikte hareket ettikleri için. Para vermemek için mücadele edenler var. Mücavir alandır burası. Yumurta kırılmadan omlet olmaz” ifadelerini kullandı.

“PROJENİN %50’SİNİ SÜBVANSE ETTİK”

Helvacıoğlu, şöyle devam etti: “Şu ana kadar Erikli halkından 11 milyon 840 bin TL para toplamışız, yarısından. 58 milyon TL harcamışız. Yarısını daha toplamış olmamız halinde 25 milyon TL Erikli’den su bağlantı bedeli topluyoruz ve 58 milyon TL harcıyoruz. Erikli’nin yüzde 50’sini biz sübvanse ettik. Bu kadar açık ve net. Su parasını bizden alıyorsunuz dedikleri takdirde, hesap kitap ortada. Biz Erikli halkında büyük destek verdik. Yollar da olacak ama bu sene değil. İyileştirme olacak bu sene. Çünkü bağlantılar Haziran’a kadar sürecek.”

“AKILLI SAATE GEÇEN ABONELER %30 İNDİRİM ALIYOR”

Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı ise Erikli’de akıllı su sayacına geçen vatandaşların, yüzde 30 su indiriminden faydalandığını hatırlattı. Erikli’de akıllı sayaç kullanan abonelere suyun metreküp fiyatının 5,80 TL’ye geldiğini söyleyen Yakup Balcı, bu rakamın Keşan’da 6,60 TL olduğunu bildirdi.

Balcı’dan sonra konuşan Helvacıoğlu, bu günlerde abone bağlantı ücretinin yatırılmaması durumda yaz aylarında susuz kalınma riski olacağını tekrar vurguladı.

“İSTENMEDİĞİMİZ YERDE DURMAYIZ”

Helvacıoğlu, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Projeye abone bağlantı bedeli istenmesine yönelik davalar açıldığının ve bu davaların sonunda olası bir yürütmeyi durdurma kararının ardından belediyenin nasıl bir tavır alacağını, ne adımlar atacağına yönelik soruya Helvacıoğlu, şu cevabı verdi: “Önce bir mahkeme sonuçlansın. Mücavir alanız, istemiyoruz demektir bu. İstenmeyen yerde durmayız. Kooperatif kalsaydı bu işi yapabilir miydi? Erikli noktasında Allah razı olsun denilmesi gereken o kadar çok iş var. 2500’e yaklaşmış, herkes yatıracak, yatırmak zorunda. Mahkeme dur dedi, ne olacak? Yollar kalacak, su bağlantıları kalacak. Kaos geliyor, kaos. İstenmediğimiz yerde durmayız, çekiliriz Erikli’den. Su abonesi alınmak zorunda. B planı C planı bu.”

“58 DÜKKAN İÇİN PAZARYERİ PROJESİ ÇİZİLDİ”

Soru: “Son meclis toplantısında Erikli’de yeni açılan imarlar var. Bir yıl iki yıl sonra buralarda yapılaşma başladığında buralara bağlantı nasıl olacak?”

Helvacıoğlu: “Bunlar 9 bin 125 TL şuan yeni aboneler. 2022 yılı için geçerli bu rakam. Bundan sonra her tarife, meclis kararıyla artarak devam edecek.”

Soru: “Pazaryeri ne olacak?”

Helvacıoğlu: “Pazaryeri projemizi çizdik, esnafımıza sunduk. Esnafla beraber yapmamız gereken bir pazaryeriydi. Çok da güzel bir pazaryeri yaptık. 58 tane işyeri yapıyoruz. Lunaparkın kurulduğu alanda yapıyoruz. Otoparkın yapıldığı alanda olacak. Yeni bir işletme yok. Sadece 58 tane mevcutları oraya alıyoruz. Yıldız Market’in önündekileri ve yanan yerleri buraya alıyoruz.”

“SAROS KÖRFEZİ’NİN BİR BELEDİYESİ OLMALI”

Soru: “Turizmi geliştirme açısından bir çalışma var mı? Yıllar önce Keşan Belediyesi bir hotel dahi yapmıştı sahile. Buna benzer projeler olacak mı?”

Helvacıoğlu: “Yer yok ki proje olsun. Doğal sit alanı var. Yer yok. Erikli, Yayla, Mecidiye, Danişment kendi belediye olması için çalışma yapması lazım. Uzaktan kumandayla yönetilmez. Saros Belediyesi, Mecidiye Belediyesi’ni hayata geçirmek. Saros Körfezi’ni kurtarmak için tek alan yönetimi olmalı. Oralarda bir olmalı. Keşan Belediyesi de buna yardımcı olacak. Saros Körfezi’nin ir belediyesi olmalı. Çamlıca keşke kapanmasaydı. Mecidiye hiç kapanmamalıydı. Burada kritik hatalar yapılmış. Benim sorumluluğum değil belki ama kritik hatalar yapılmış. Saros’un Mecidiye, Erikli, Yayla merkezli bir belediyesi olmalı. Hızlı bir şekilde belediye çalışmalarına oradaki sakinlerimiz başlamalı. Hazineden destek alınabilmesi ve daha iyi projelerin üretilebilmesi için önümüzdeki yılların daha iyi olması için Özel İdare bakacak, muhtarlar bakacak olmaz. 10 tane muhtarı olsa ne olacak Mecidiye’nin, bakamaz.

Burada mücavir alanlarda yaşayanlar Helvacıoğlu’na kızan da dolu. Erikli mücavir alan olduğu için bizi üvey mi görüyorsunuz diyorlar. Hayır. Erikli ekonominin can damarı elimden gelmiyor. Erikli için para yardımı gelmiyor. Bu hükümetin sorumluluğu veya Keşan’ın sorumsuzluğu anlamında değil. Ben Keşan Belediye başkanıyım. Keşan belediye başkanı, Keşan’da yaşayan hemşerilerine hizmet eder. Mücavir alanına da destek anlamında hizmet götürür. Oradaki tüm derneklere, tüm stk’lara sesleniyorum. Orada bir belediye olun. Ya da mücavir alanlara destek olacak bir kanun çıkmalı. Bu kadar açık ve net. Bunu söylemekten de çekinmiyorum. Çünkü 65 bin nüfusun belediye başkanıyım.”