HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

İbrice Balıkçı Barınağı'nda uzun yıllardır hizmet veren ve Saros Körfezi'ndeki turizme katkı sağlayan dalış merkezi yetkilileri, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce kendilerine tebliğ edilen tahliye kararıyla karşılaştı. Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce, barınak içerisinde hizmet veren dalış merkezlerine gönderilen tebliğde 'amaç dışı kullanım fiili oluşturdukları' gerekçe gösterilerek, yapılarını kaldırıp, barınak sahasını 15 gün içerisinde terk etmeleri istendi. 

KALDIRILMAMASI DURUMUNDA BELİRLENEN CEZAİ YAPTIRIMLAR UYGULANACAKTIR

Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce gönderilen tebliğde, "İl müdürlüğümü denetim ekiplerince Keşan ilçesi Mecidiye köyünde bulunan İbrice Balıkçı Barınağı'nda yapılan kontrollerde, balıkçı barınağı alanı içinde tarafınıza ait olduğu belirlenen bir adet sabit yapı bulunduğu tespit edilmiştir. Bu durum barınakta amaç dışı kullanım fiilini oluşturmakta olup, Balıkçı Barınakları Yönetmeliği'nin işletme esaslarını belirleyen 12. maddesine aykırılık teşkil etmektedir. Ayrıca 2886 sayılı devlet ihale kanununun 75. maddesine göre devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarruf altında bulunan taşınmaz malları üzerine işgal durumu oluşturmaktadır. Bu sebeple, aynı kanunun ilgili maddesine istinaden tebliğ tarihinden 15 gün içerisinde İbrice Balıkçı Barınağı sahasında bulunan ve tarafınıza ait olan sabit yapının kaldırılarak, barınak sahası dışına çıkarılması gerekmektedir. Kaldırılmaması durumunda bahsi geçen mevzuat hükümlerince belirlenen cezai yaptırımlar uygulanacaktır" ifadeleri yer aldı.

TÜM SU ALTI SEVDALILARI OLARAK DİRENMEK İSTİYORUZ

Dalış merkezi yetkilileri ortak bir açıklama yaparken, 'change.org' adlı internet sitesi üzerinden kararın durdurulması için 'İbrice alış turizmini kurtar' başlıklı imza kampanyası başlatıldı. 

Yapılan ortak basın açıklamasında, "Saros Körfezi İbrice Limanı bölgesinde uzun yıllardır su altı sporları ile uğraşan dalış merkezleri olarak, vergimizi ödeyerek, izinlerimizi alarak ve üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getirerek faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı dalıcıya hizmet  vererek civar yerleşimlerdeki ekonomiyi de burada oluşturduğumuz dalış turizmiyle büyük ölçüde canlandırıyoruz. Faaliyetlerimizi tamamen kendi imkanlarımızla 'tatlı suyun taşıma olması vs' yapıyoruz. Merkezlerimiz Balıkçı Barınağı olarak belirlenen bölgenin dışında, hazine arazisinde bulunuyor ve geçtiğimiz yıllar boyunca kimseyle bir sorun yaşamadık. Hatta bölgedeki güvenlik, özellikle Sahil Güvenlik güçlerine elimizden geldiğince destek oluyor; aradıklarında 'önceliğimiz can güvenliği' diyerek yardıma gidiyoruz. İbrice Limanı, milyonlarca liralık yatırımlarla yapılan yapay resif projeleri, gemi, uçak, müze olsun, doğal olarak sunduğu dalış alanları olsun, eşi bulunamayacak bir bölge. Kıyıda eğitim yapılabilmesiyle ülkemizdeki nadir noktalardan biri, birbirine yakın bulunan onlarca dalış noktaları ile dalıcılarımız için de tercih sebebi. Biz burada sadece turizm faaliyeti değil, deniz temizleme gibi sosyal sorumluluk projeleri de oluşturuyor ve uyguluyoruz. Tüm bunlara rağmen, son yapılan ölçümlerle birlikte, sebebini anlamadığımız bir şekilde bulunduğumuz bölge hazine arazisinden çıkarılmış ve Balıkçı Barınağı sınırlarına alınmış. Bu kararla birlikte, bize dalış merkezlerimizin kapatılması için 15 gün süre verildi ve alternatif yer dahi gösterilmedi. Edirne sınırları içerisinde dalış turizmini bu şekliyle bitirmek, buraya yapılan bütün projelerin ve bizim yıllar boyu verdiğimiz emeğin çöpe gitmesi demek. Sizlerden ve İbrice'den ayrılmak istemiyoruz. Bu oldu-bittiye gelen karara karşı dalış merkezi yetkilileri olarak değil, tüm su altı sevdalıları olarak direnmek istiyoruz. Arkamızda duracak herhangi bir destekçi olmadığından, sesimizi birlikte daha güçlü duyuracağımıza inandığımız için desteklerinizi bekliyoruz" denildi.