MEHMET AYTAÇ

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, dün İbriktepe’de üreticilerle görüştü. Çiftçilerin tarım kredi mağduru olduğunu savunan Gaytancıoğlu; “Tarım kredi mağdurları 20 bin kişiyi aştı. Borçları var, borçlarını ödeyemiyorlar, yüzde 30 peşinat bulamıyorlar” dedi.

DÜZ: “İNEKLER KESİME GİDİYOR”

İbriktepeli üretici İsmail Düz, göz göre göre battıklarını söyleyerek şu şekilde konuştu: “Ben sadece ürettim. Başka bir şey yapmadım. Hiçbir karşılık alamadık. Süt parasına destek yok, buzağılara destek alamadım. Mazot desteği alamadık. Yem parasına yetişemiyoruz. İnekler kesime gidiyor. Borcumuzu ödeyemiyoruz. İşler çok vahim. Günden güne batağa gidiyoruz ve batıyoruz. Göz göre göre batıyoruz. Bu devlet nerede? Devlet biraz bize baksın. Maliye bakanının gözlerinin içine bakıyoruz. Bize de para versin diye.”

GÖREN: “BİZ 4-5 LİRADAN ÇELTİK SATTIK MARKETTE PİRİNÇ 23 LİRA”

İbriktepe’in eski belediye başkanı ve çeltik üretici Galip Gören ise geçen yıl 2,200-2,800 lira arasında aldıkları üre gübresinin, yapılan son zamlar ve dolardaki artış nedeniyle 15 bin liraya çıktığını vurguladı. Devletin desteklemelerinin çok yetersiz olduğunu ifade eden Gören şunları söyledi: “Dolarda son günlerde yapılan indirime rağmen maalesef gübre fiyatlarında sadece 1,100 lira indirim yapıldığı söyleniyor. Ama bizim bir dönüm çeltiğe kullandığımız gübre, en az 100-120 kilo ve bunun karşılığı bin 500 TL. Devletin bize ödemiş olduğu 2022 destekleri açıklandığında 1 dönüm çeltiğe ödenecek destek 8 TL. Yani 1500 lira masrafa 8 lira destek. Bunu söylemek bile ayıp. Televizyonlarda ve basında gübre desteklerini yüzde 100 arttırdık deniyor. Ama elimize 8 Tl geçiyor. Bir de biz çeltik üreticileri olarak hasat döneminde ürettiğimiz çeltiği 4-5 liradan sattık. Ama şuan da marketlerde pirinç 23 lira. Biz gerçek üreticiler kazanamıyoruz ve hükümetin izlemiş olduğu ithalat politikası ile daha da güç durumda kalıyoruz. Bu konuda milli ve yerli üretim isteniyorsa, çeltik üreticileri tohumda, gübrede ve ilaçta desteklenmeli. Yoksa önümüzdeki yıl 1 dönüm çeltiğin maliyeti kendi yerimiz olduğu halde 6 bin 500’liradan aşağıya düşmeyecek ve ekip ekmemekte de karasızız. Çünkü var olan küçük birikimlerimizi de toprağa atıp karşılığını alamazsak hepimiz batacağız.”

Buluşmada konuşan diğer üreticiler de traktörlerine lastik alamadıklarını ve mazotun çok pahalı olduğunu söylediler.

CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu ise “Yüzde 30 faizlerle bu iş olmaz diyor tarım kredi mağdurları. Biraz daha yeni bir yapılnadırma istiyorlar” dedi.