HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan ve çevresindeki insani kullanım ve tarımsal üretim için su kaynağı konusu dün masaya yatırıldı. Konu hakkında Kaymakam Cemalettin Yılmaz başkanlığında düzenlenen toplantıya Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, DSİ 11. Bölge Müdürü Erdinç Kuran, DSİ 114. Şube Müdürü Çınar Turgay, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Kıyım ile birlikte Kadıköy Barajı Dokuzdere Mercan Göletleri Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Ceylan ve bazı kurum temsilcileri katıldı.

Keşan Kaymakamlığı'nda yapılan toplantıda su seviyesinde azalmaların meydana geldiği belirtilen Kadıköy Barajı'ndaki suyun nasıl kullanılacağı konuşuldu. Edinilen bilgiye göre, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu barajdaki suyun tarımsal üretime verilmemesi ve kaynağın doğrudan Keşan'da aktarılmasını istedi; ancak bu talep Kooperatif Başkanı Ali Ceylan tarafından olumlu karşılanmazken, ikili arasında sert tartışmalar meydana geldi.

64 milyon metreküp kapasiteli Kadıköy Barajı'nda şu an 13.5 milyon metreküp suyun bulunduğu ve pandemi şartları altında Keşan'ın yaklaşık 5.5 milyon metreküp su tükettiği, öte yandan da tarımsal üretim için ise yaklaşık olarak 3 milyon metreküp su gerektiği de konuşulan toplantıda, ortamın giderek gerilmesi üzerinde Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, daha sonra açıklama yapacağını belirterek toplantı salonunu terk etti.

Basına açık olarak devam eden toplantının devamında Kaymakam Cemalettin Yılmaz, bölgede tarımsal üretimin de olacağını; ancak önceliklerinin insan hayatının olduğunu belirtirken, Ceylan ise ilçeye girecek olan suyun Kumdere'deki kuyular ile takviye edilebileceğini öne sürdü.

Keşan için en az 2 yıllık suyun kuraklık ihtimaline karşı Kadıköy Barajı'nda hazır bulundurulması gerektiğinin konuşulduğu toplantıda, çeltik üretimi için yapılacak vahşi sulamada meydana gelecek su ihtiyacının fazla olacağı ve bunun yerine ayçiçeği gibi daha az suya ihtiyaç duyan bitkilerin üretilmesi de masaya yatırıldı.

Öte yandan daha önceden yaşanan sorunları da gündeme taşıyan DSİ yetkilileri, önceki yıllarda kooperatif tarafından kendilerinden habersiz olarak vanaların açıldığı ve kontrolsüz bir şekilde bölgede sulamanın yapıldığını söyleyerek şikayette bulundu. Yılmaz ise kooperatif ve DSİ'nin karşılıklı bilgi akışı yapması ve bu gibi durumların yaşanmaması adına jandarma kuvvetlerinin bölgede olacağını söyledi.

Toplantının sonunda ise karar tarafların attığı imzalar ile şu şekilde açıklandı:

1- Dokuzdere ve Mercan göletlerindeki suyun tarım amaçlı sulamada kullanılması,

2- Kadıköy Barajından tarım amaçlı sulama için Kadıköy Sulama Kooperatifi'ne 3 milyon metreküp su kullandırılması

3- Kadıköy Barajı'ndan suyun kullanımının DSİ görevlileri nezaretinde yapılması

4- Ani gelişen durumlarda (kuraklık, buharlaşma veya yağış ) %10 artı veya %10 eksi miktarda içme suyunu riske atmayacak şekilde tedbir geliştirilmesi

5-Kadıköy Sulama Kooperatifi istenildiği takdirde ilgili kurumlara gerekli, bilgilendirmeyi yapmakla yükümlü olacağı

6-Gerekli görüldüğünde Keşan ilçe Jandarma Komutanlığı'nın anlaşmazlıkların çözümünde müdahalede bulunmasına.