*Eski belediye binasının arsası ile Hükümet ve emniyet müdürlüklerinin bulunduğu arsalar arasındaki emsal değer farkının, Keşan Belediyesi aleyhine yaklaşık 17 milyon TL olduğu açıklandı

MEHMET AYTAÇ

Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun başkanlığında 15.00’te başlayan toplantıda, geçtiğimiz ay Keşan Kaymakamlığından gelen eski belediye binası arsası ile Hükümet Konağı ve Emniyet Müdürlüğü binalarının arsa takas talebi görüşüldü.

Kaymakamlığın arsa takas talebi, mecliste oy çokluğu ile reddedildi.

ARADAKİ EMSAL FARKI YAKLAŞIK 17 MİLYON TL

İmar ve Şehircilik Müdürü Ali Ünal, konuyla ilgili İmar Komisyonu’nun kararını okudu. Raporda, komisyon üyeleri Şafak Uslu ve Mehmet Selim Aras’ın, yapılması düşünülen yapının bir kamu yatırımı olduğundan parseller arasındaki değer farkının gözetilmemesi gerektiği ve takasın uygun olduğu görüşü açıklandı. Komisyonun diğer üyeleri Özlem Uybaş, Erhan Engin ve Coşkun Lofçalı’nın görüşleri açıklandı. Söz konusu kurumların, Keşan meydanında kalmasının Keşan halkının ve kentsel dinamikleri açısından uygun olduğu kanaatinde olduklarını bildiren komisyon üyeleri; “Ancak ilgili ekspertiz raporunda da belirtildiği üzere değerleme açısından denk olmadıkları, kaymakamlık ve emniyet müdürlüğü bulunan arsaların toplam değerinin, belediyeye ait arsaya nazaran yarısından daha düşük değerde oldukları belirlenmiştir. Bu takasa ilave edilebilecek öneriler, Keşan Belediyesi Başkanlığı’na sunulmuştur” şeklinde görüş bildirdiler. Keşan’ın çeşitli mahallelerinde bulunan ve Maliye hazinesi olan 4 adet parselden en az 1’nin takasa dahil edilmesi durumunda talebe olumlu yanıt vereceklerini kaydeden üyeler, bunun olmaması durumunda arada büyük bir değer farkı oluşacağı nedeniyle olumsuz görüş vereceklerini beyan ettiler. İmar İşleri Müdürü Ali Ünal, eski belediye binasının bulunduğu arsanın güncel değerinin 33 milyon TL, kaymakamlık binasının bulunduğu arsanın 14 milyon TL, emniyet müdürlüğünün bulunduğu arsanın ise 2 milyon 167 bin TL olduğunu açıkladı. Buna göre takas talep edilen arsalar arasında Keşan Belediyesi aleyhine yaklaşık 17 milyon TL’lik bir fark olduğu ortaya çıktı.

HELVACIOĞLU: “KEŞAN KAZANSIN, BIRAKIN BELEDİYE KAYBETSİN”

Komisyon raporunun okunmasının ardından bir açıklama yapan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Kaymakamlığımız, Mayıs ayında İçişleri Bakanlığı, Keşan’ın meydanına hızlı bir şekilde emniyet müdürlüğü ve hükümet konağı yapmak için takas talebinde bulundular. Şehir içinde de gitmesin diye talep ettiler. Komisyon çalıştı. Komisyon raporu 3’e karşılık 2 olumsuz görülüyor. Yapılacak bir şey yok. Kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Keşke 84 tane mülkü satarken de bu kadar hesap yapsaydınız, yazık derim. Keşan kaybediyor derim. Keşan kazansın, bırakın belediye kaybetsin” dedi.

TÜMER: “62 BİN KİŞİNİN HAKKINI SAVUNUYORUZ”

Helvacıoğlu’ndan sonra CHP grubu adına söz alan Ferudun Tümer ise şu şekilde konuştu: “CHP ve İYİ Parti gurubu, bu takasın kabul edilebilir seviyelere çekilerek ilave 4 tane alternatif sunmuştur ki bunun bir tanesi de İspat Cami Mahallesi’nde hiç kullanılmayan, ağaçlandırma sahası olarak belirlenen, bizim de pazaryeri yapacağımız bir yerdi. Önerdiğimiz dört arsa da aradaki farkı tamamen kapamasa da neticede minimize edebilir. Devlet kurumunun buradan gidip gitmemesi kararını biz vermiyoruz. Mevcut yerlerinde yeni bina yapabilirler. Gidip gitmeme konusu bakanlığın tasarrufunda. Biz sadece takası konuşuyoruz. Vali Bey (Ekrem Canalp) o binaların 3 kat olacağını bilmiyorduk sonradan öğrendik. Ama Vali Bey biliyordu. Çünkü 6 ay önce Vali Bey, Koruma Kurulu’na başvurmuştu. Bu iki değerleme arasında 16 milyon 800 bin TL fark vardır. Evet ikisi de kamu kurumu. Biz de 1.5 sene önce Milli Eğitim’den arsa istemiştik. Bizden iyi bir yerde bina yapmamızı istediler. 7-8 milyon TL maliyeti vardı. Subay Kantini’nin orasını istedik. Cüzi bir paraydı, sonra 20 milyon sonra 50 milyon TL oldu. Döndük Astsubay Orduevi’ni istiyoruz. Milli Savunma Bakanlığı bizden sadece üst kullanım hakkı için bile o kadar yer istiyor. 18. madde uyguladık, iki tane yerde, hazine yerlerinin verilmesini istemedi. Her kurum kendi hakkını savunuyor. Bu kurumların başını kimse seçmedi. Bizim arkamızda 62 bin nüfus var. Biz bu nüfusun hakkını savunuyoruz.”

İYİ Parti adına söz alan meclis üyesi Coşkun Lofçalı, baştan konuya olumlu baktıklarını ancak belediyenin kendi yaptırdığı değerlemede farkın çok yüksek çıkması nedeniyle ret kararı vereceklerini söyledi.

AK Parti grubu adına söz alan Nehir Gergin ise meselenin halkı düşünmek olduğu ise hizmet alanın da Keşan halkı olduğunu kaydetti.

Tartışmaların ardından madde, oy çokluğu ile reddedildi.

ENCÜMEN VE KOMİSYON ÜYELERİ SEÇİMİ

Toplantının ilk maddesinden bir yıl süre ile görev yapacak olan encümen üyeleri seçimi yapıldı. Seçimde meclis üyeleri, 11’er oy alan Nehir Gergin ve Mehmet Selim Aras’a karşılık 14’er oy alan İbrahim Dinç ve Yüksel Alioğlu encümen üyeliklerine seçildiler.

Meclis tarafından ortak aday gösterilerek oy birliği ile kabul edilen karara göre ise Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliklerine Olcay Soran, Alattin Öztürk, Zafer Topçu, Tarık Uysal ve Yakup Balcı seçildi. İmar ve Bayındırlık Komisyonu üyeliklerine de yine oy birliği ile Özlem Uybaş, Erhan Engin, Coşkun Lofçalı, Şafak Uslu ve Mehmet Selim Aras seçildi.

Ulaşım Komisyonu’na da yine oybirliği ile alınan kararla Hakan Gürel, Süleyman Gürsel Paçaman, Banu Saygı, Barbaros Tokgöz ve Müslim Çekiç seçildi.

ŞEHİT VE GAZİLER PARKI’NDAKİ İŞLETME 10 YIL KİRALANACAK

2021 yılına ait denetim komisyonu inceleme ve araştırma raporu ile faaliyet raporunun okunması maddeleri, ikinci oturuma ertelendi.

Toplantı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 770 litrelik çöp konteynırı alınması için gönderilen 400 bin TL hibenin teslim alınması için Belediye Başkanı Helvacıoğlu’na yetki verilmesiyle devam etti. Helvacıoğlu, alınacak çöp konteynırlarının sahillerde kullanılacağını söyledi.

Toplantının 8. maddesinde, vatandaşlar tarafından bakımsızlığı konusunda tepki çeken Şehit ve Gaziler Parkı’ndaki işletmenin 10 yıl süreyle kiralanması konusunda encümene yetki verildi.

EMNİYETE 2 ADET ARAÇ ALINACAK

9. maddede Yeni Mahalle’deki 11 bin 985 metrekarelik alanda bir spor parkı yapmak için belediyeden kiralama isteğinde bulunan bir yatırımcının talebi, İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Belediye Başkanı Helvacıoğlu, Keşanlı bir yatırımcının buraya 7-8 milyon TL’lik bir yatırım yapmak istediğini belirterek, komisyon üyelerinden bu alanın ihaleye çıkarılması için destek istedi.

Toplantının 10. maddesinde, EDS projesi kapsamında Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne hibe edilmek üzere 2 adet araç alınması karara bağlandı.

11. maddede mülkiyeti Keşan Belediyesi’nde ait olan muhtarlık bina ve alanlar, 10 yıl süreyle muhtarlıklara ücretsiz olarak tahsis edildi.

KOMİSYONLARA HAVALE EDİLEN MADDELER

12. maddede, Keşan Belediyesi Ticari Hatlı Minibüs Yönetmeliğine, geçici madde eklenerek, yönetmelikte belirtilen, “araçların model yaşı  en fazla  10 yıl ve daha  küçük olacaktır” şartının 31 Aralık 2024  tarihine kadar  “12 yıl ve daha küçük  olacaktır” şeklinde düzenlenmesi oy birliği ile kabul edildi.

Toplantı, bazı gündem maddelerinin ilgili komisyonlara havale edilmesiyle sona erdi. Belediye Meclisi’nin 2. oturumu 12 Nisan 2022 Perşembe günü 15.00’te yapılacak.