BÜLENT SAYLAM- SONGÜL KONAR

Dün saat 15.00’te Selim Sesler Konferans ve Tiyatro Salonunda gerçekleşen toplantı, Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında gerçekleşti.

Meclis Üyeleri Zafer Topçu ve Abdi Kıyakoğlu, mazeretleri nedeniyle izinli sayıldı.

1. Madde;­ Mevcut Pazaryeri Üst Kapaması ile Eski İtfaiye Alanına Kapalı Giyim Pazarı ve Otopark Yapımı Projesi ile ilgili; Kredi alınması halinde Belediyemizin Mevcut Bütçe Durumunun görüşülmesi, kredi yapısı uygunluğunun değerlendirilmesi ve kredi marifeti ile yapılması dışındaki alternatiflerin

sunularak yeni kurulacak bir komisyonda değerlendirilmesi için gelecek meclise bırakılması

hususunun karara bağlanması.

“CHP GRUBU ORTAĞINA BİLE SORMADI”

Başkan Mustafa Helvacıoğlu, yapılması planlanan Pazaryeri ile ilgili yaptığı sunumda şunları söyledi: “Şahsım ve grubum adına planlamanın yetersiz olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Düz bir karar verilmiştir. Kredi dışında yap-işlet-devret modelleri var. İmar komisyonunun projeyi bir kez daha gözden geçirmesini temenni ediyorum. Projeyi geçen ay mecliste de komisyona getirmiştik. Bu hususta bütçe yapımız ve kredi durumumuz göz önünde bulundurulmadan görüşülmesi ve karara bağlanması gerçekleşti. Üzülerek ifade etmek istiyorum ki; imar komisyonu daha inceleme yapmadan öyle bir karar vermişler ki, geçen meclisin ardından Cumhuriyet Halk Partisi kıymetli Keşan İlçe Başkanım Recep Pekcan’ın olumsuz söylemleriyle konu zaten karar bağlanmıştı. İmar komisyonunda tartışmadan bile karar verilmiş. CHP grubu ortağına bile sormadı. Bize saygıyı öğretmeye çalıştılar, oysa ortağına bile sormadan karar verdiler. Komisyonlar laf olsun diye toplanıyor. Çoğunluk karar veriyor. Lafa gelince demokrasi naraları atanları kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Kararları vermek Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanının değil, Keşan halkının oyları ile seçilmiş meclisin ve o meclisin kurduğu komisyonları görevi olduğunu hatırlatmak istiyorum. 30 senedir Keşan’ı yönettiniz ama biz hala pazaryerini konuşuyoruz. 7 senedir pazaryerinin üzeri açık ama 2 senedir ‘neden kapatmıyorsunuz’ diye soruyorsunuz. Eski projenin görüntüsü ekranlarda, ben bu proje ile kandırıldım. Ticaret Odası Başkanıydım, bu pazaryerine sokaktaki tüm pazarcılar da girecek diye anlatıldı bana. Geçmiş dönemin hesabını şimdi bizim üzerimize bırakıyorlar. Gelin hatayı hep birlikte düzeltelim, çok amaçlı pazaryeri değil, çok amaçlı meydan projesi olarak bugün tarihe geçelim. Yeni pazaryerimizin üzerinin kapanması 19 milyon 551 bin TL’ye mal oluyor. Bir sonraki proje eski itfaiye alanında yapmayı düşündüğümüz kapalı giyim pazarı ve otopark projemiz. Bu projemiz de 22 milyona mal oluyor.”

1. maddenin oylamasına geçilmeden önce grup başkan vekillerine söz verildi.

İlk olarak söz alan CHP Grubu adına Feridun Tümer söz aldı. Feridun Tümer ile Mustafa Helvacıoğlu arasında şu diyalog gerçekleşti.

Feridun Tümer: Ben sizin kadar konuşmayacağım meclisi de bu kadar meşgul etmeyeceğim.

Mustafa Helvacıoğlu: Konuşmaya bir şeyiniz yok çünkü.

Feridun Tümer: Bakın saygıyla dinledik. Ben bitireyim istediğiniz kadar konuşun. Bunların hepsine cevap vereceğiz ama yeri değil. Bu kadar hastalık varken burada daha uzun tutmanın bir anlamı yok. İller Bankasına olan borçlarımızı söylediniz. Her zaman olduğu gibi rakamlar doğru değil. Erikli için 12 milyon ödeyeceğiz yıllık dediniz. 5 yılda 60 milyon yapıyor. Bu doğru değil. Erikli ile biz % kaç ile borçlandık sayın başkan?

Mustafa Helvacıoğlu: Onu size burada değil. İnceleseydiniz bunları öğrenirdiniz. Sizin başkanınız karar veriyor her şeye bana sormayın.

Feridun Tümer: % 1 ile borçlandık % 10 ile değil. Ocak ayının 20’siydi. Siz İller Bankasının rakamlarını verdiniz matematik bilen insanlarız biz de iller Bankasından rakam aldık. Dediğiniz gibi bir faiz çıkıyor bir. İlçe başkanımız o açıklamayı yapmadan biz mecliste zaten 21 dönüm ile ilgili fikrimizi söylemiştik. İmar komisyonunun başkanlarıyla birlikte komisyon toplandı. Riyaset makamı sizsiniz komisyon makamı projelerin finansmanını kredi marifeti ile yapılmasını uygun gördü. Oy çokluğuyla oy birliği ile değil. Diğer arkadaşlar da başka bir yöntem koydular. Biz bunu oylarız. Siz de plan bütçe komisyonu yerinde duruyor. Komisyon kura kura 2 yıl geçti. Bırakalım meclis karar merciği. Keşan’ı bir tek siz düşünmüyorsunuz. Eskileri konuşamasak bugüne bir fayda sağlayamayız. Konumuz pazar yerinin kapanması 2 yıldır.

Mustafa Helvacıoğlu: Keşke 7 yıl önce çözseydiniz. 2 yıldır konuşmasaydık.

Feridun Tümer: Bir daha uyarıyorum sözümü kesmeyin.

Ben meclis başkanıyım sizin konuşmanızı sürelendiren bu kıymetli makamdır.

Feridun Tümer: Pazaryerinin kapatılması ile ilgili sizin bir projeniz vardı 32 milyon TL. İmar Komisyonu çalışmasak bir proje ortaya çıkardı. Siz eski itfaiye ilgili bir proje çıkardınız çok güzel. Sizin projeniz gençlik merkezi, nikâh salonu. Proje 4 katlıdır ama bizim tırnağımız 2 katına yetiyordur. Biz hastayı kurtarmaya çalışıyoruz. Derdimiz pazarcı esnafımızın bu çileden kurtulması.

Gündem maddesi, belediye başkanının belirleyeceği bir komisyon ile görüşülmesi ve bir sonraki mecliste karar verilmesi onayına sunuldu, madde oy çokluğu ile ret edildi.

Ardından 2. maddeye geçildi.

2. Maddede; İlçemiz Yukarı Zaferiye Mahallesi 1442 ada, 7 ve 8 nolu parselde bulunan Çok Amaçlı Pazar Yeri Kompleksinin Üzerinin Kapatılması amacıyla hazırlatılan projenin ve 842 ada da (Eski İtfaiye İstasyonu) Keşan Belediyesi adına kayıtlı taşınmaz üzerine Katlı Otopark ve Manifaturacılara Pazaryeri olarak yapımının; Belediyemiz mülkiyetindeki E=1,00, 7 Kat Konut İmarlı 1310 ada, 3 ve 4 nolu parseller ile finanse edilmesi konusuna ait Komisyon Raporunun görüşülerek karara bağlanması.

2. Maddenin oylamasından önce CHP grubu adına Feridun Tümer konuyla ilgili olarak söz aldı.

Feridun Tümer: Bir mazeretli arkadaşımızın olduğu komisyon toplantısında komisyona gelen meclis maddesi takas yöntemiyle arsanın değerlendirilmesiydi. Ve biz takas yöntemini şu an orman binası takas ediliyor. Takas sistemi uzun sürüyor. Bürokrasi uzun şeyler. Bakın bu mecliste de bak bir şey çıktı toplu konut dediniz. Fikir bir daha değişti. İmar komisyonuna gelen ve grup başkanlarıyla konuştuğumuz takas yöntemiydi ve takas yönteminin yapılmasının uygun olmadığını pazar yeriyle ilgili bir toplantı daha yaptık biz. Şoförler odasında. O toplantıda belli rakamlar verdiniz ve biz de bir çalışma yaptık. Kredinin rakamları ile ilgili olarak. Yanlış bilgi veriyorsunuz dedim ya. Mesela % 12 Erikli suyunun oranıyla 35 milyon lira alırsak 658 bin ayda 55 milyon 772 bin TL geri ödüyoruz.

Mustafa Helvacıoğlu: Sizin istediğiniz gibi alabiliyorsak hemen el kaldırıyorum. Söyler misin o fiyatları kefil oluyor musun?

Feridun Tümer: Biraz sakin olur musunuz?

Mustafa Helvacıoğlu: Sakinim. Burada milleti kandırmayın. Tekrar söylüyorum. O rakamlarla alabiliyorsak Oda başkanlarım da kaldırsın. Böyle bir şey yok. Milleti yanıltmayın.

Feridun Tümer: Ben yanıltmıyorum. Konuşmamın sonunu dinleseydiniz. Ben diyorum ki iller bankasına gittiniz konuştunuz. Yüzde kaç ile kredi veriyorlar diye sordum.

Mustafa Helvacıoğlu: Ben size hesap vereceğim. Size hesap vermekle olmuyor halkıma hesap vereceğim.

Erikli’nin borçlanma oranıyla yapılan hesap yaptık.

Mustafa Helvacıoğlu: Herkesin huzurunda başkanlık makamı olarak söz veriyorum. Bu rakamlarla kredi al şimdi el kaldırıyorum.

Feridun Tümer: Ben size rakam veriyorum. %12, %15 ve %20’yi okuyacağım şimdi beklemiyorsunuz ki. İller Bankası rakamını bilmiyorum. Ben en son Keşan Belediyesinin 1 ay önce kullandığı krediye göre hesabını yapıyoruz. İller bankası ile görüştüm faiz oranlarını aldım. İller Bankasındaki oranları oranlayarak bir rakam çıkardım. Siz kaçla almayı düşünüyorsunuz onu bilmiyorum. 1 ay önce %12 ile kullandık. Onu bilmediğim için sordum baştan size ben. Siz başka türlü anlıyorsunuz. İmar komisyonu burada çalıştı çalışmadı değil. Ve böyle uygun gördü. 1 ay sonra gittiniz o resmi evrakı da göstermiyorum dediniz, diğer arkadaşlara da gösterirsiniz. Ben de diyorum ki mali yapı grup başkanlarını da gerekirse çağırın. Görev yapmaktan kaçmadık hiç bir zaman.

Mustafa Helvacıoğlu: Bu bölümü zaten tartışmıyoruz bu bölümde biz zaten yokuz. Bu bölümü halkıma anlat halkım ikna olursa Yaparız. Özkaynaklarla varız.

Feridun Tümer: Anlatırız. Özkaynak değişti şimdi. Şoförler odasında dediniz ki Pazar  yerini kredi ile yapalım sen arasayı meydan projesi için verindediniz ya bu arsa aşkınız ne sizin ben onu anlamadım.

Mustafa Helvacıoğlu: Sizi kovalıyorum nereye kaçacaksınız bakalım? Her planı söylüyorum size.

Canlı yayında hayıra kalkan kolları kıracaktınız buyrun kollar burada.

Mustafa Helvacıoğlu: Vatandaşım bunu yapacak ben değil.

Feridun Tümer: Bunu yapmayın, doğru değil.

Mustafa Helvacıoğlu: Benim öyle bir hadsizliğim olmaz. Sokaktaki CHP’liler bile bu durumdan rahatsız olduklarını söylüyorlar.

Görüşmelerin ardından, maddenin imar komisyonuna kabulü oy çokluğu ile kabul edildi.

Daha sonra üçüncü maddeye geçildi.

3­. Madde; 7221 Sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında ki Kanunun 6.maddesi ile İmar Kanununun 8.maddesine eklenen “İmar planlarında bina yükseklikleri

yençok=serbest olarak belirtilemez.” hükmü gereği İlçemiz genelinde yençok=serbest nizamlı yapı

adalarında “Plan Tadilatı Yapılması” konusuna ait Komisyon Raporunun görüşülerek karara

bağlanması, İmar ve Şehircilik Müdürü Ali Ünal madde ile ilgili bilgi verdi, madde oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra 4. maddeye geçildi.

4. madde;  Erikli Sahiline İçme ve Kullanma suyu temini amacıyla “Erikli Sahili İçme Suyu Terfi ve Şehir Şebeke Hattı Yapım İşi” kapsamında Erikli köyünde bulunan 171 ada 17 parseldeki 2154,82 m²lik taşınmazın su deposu alanı olarak satın alınması konusuna ait Komisyon Raporunun görüşülerek karara bağlanması, madde ile ilgili Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Erhan Başaran söz aldı. Başaran’ın bilgilendirmesinin ardından madde, oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra 5. maddeye geçildi.

5. Madde; ­ İlçemizdeki Mahalle Muhtarlık Hizmet Binalarına ait faturaların 400,00.­ TL.ye kadar kısmının ödenmesi ve kırtasiye yardımı yapılması hususunda verilen Önergeye ait Komisyon Raporunun görüşülerek karara bağlanması, madde ile ilgili Muhtarlık İşleri Müdürü Murat Sezen bilgi verdi. Sezen’in bilgilendirmesinin ardından madde oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra 6. maddeye geçildi.            

“ŞEHİRİÇİ MİNİBÜSLERDE SİVİL ÜCRET 3 TL OLDU”

6. madde;­ Sınırlı Sayılı 25 Nolu Şehir içi Minibüs Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifinin sivil ücret tarifesi

talebine ait Komisyon Raporunun görüşülerek karara bağlanması, Zabıta Müdür Gökahn Yılmaz madde ile ilgili verdiği bilgide şunları söyledi: “Sınırlı Sayılı 25 Nolu Şehir içi Minibüs Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifinin sivil ücret tarifelerinin 2,75 TL’den, 3 TL’ye yükseltilmesi plan bütçe komisyonunda görüşülmek için havale edilmişti. Komisyon tarafından yapılan inceleme neticesinde şehir içinde M plakada hizmet verilen hatlarda, sivil ücret tarifesinin 2,75 TL’den, 3 TL’ye yükseltilmesi uygun görülmüş olup, meclisin onayına sunuldu.” Madde oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra 7. maddeye geçildi.

7. Madde; ­ İlçemiz Büyük Cami Mah. Gökhan Sokağın İçkili Yerler Bölgesine alınması talebine ait Komisyon Raporunun görüşülerek karara bağlanması, Zabıta Müdürü Gökhan Yılmaz’ın konu ile ilgili bilgilendirmesinden sonra madde, oy birliği ile ret edildi. 

Daha sonra 8. maddeye geçildi.

8. madde;  Keşan Belediyesi Oto Galericiler Sitesi Yönetmeliğinin “Kapsam” başlıklı (e) bendinin yeniden düzenlenmesi talebine ait Komisyon Raporunun görüşülerek karara bağlanması, Zabıta Müdürü Gökhan Yılmaz’ın konu ile ilgili bilgilendirmesinden sonra madde, oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra 9. maddeye geçildi.

9. Madde; Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğüne yapılacak 3 adet aracın hibe edilmesi konusuna ait Komisyon Raporunun görüşülerek karara bağlanması, Emlak ve İstimlak Müdürü Ahmet Yaşar, konu ile ilgili bilgi verdi. Madde oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra 10. Maddeye geçildi.

10­. Madde; İsim Belirleme Komisyonundan gelen 2021/02 Sayılı Raporun görüşülerek karara bağlanması, Bilgi İşlem Müdürü Yasin Paçaman’ın bilgilendirmesinin ardından madde, oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra 11. maddeye geçildi.

11. Madde; ­ İlçemiz İspat Cami Mahallesi 88 ada, 1 nolu parselde bulunan Akaryakıt İstasyonu Alanının Arka Bahçe Çekme Mesafesine ilişkin “Plan Tadilatı” talebinin görüşülerek karara bağlanması, maddesi imar komisyonuna havale edildi.

Daha sonra 12. maddeye geçildi.

12. Madde;  İlçemiz Yukarı Zaferiye Mahallesi Paşayiğit Caddesinde bulunan 1268 ada, 17 nolu parselde “PLAN TADİLATI” yapılması talebi hususunda alınan 2021­47 sayılı Meclis Kararının iptal edilerek askı sürecinin durdurulması hususunun görüşülerek karara bağlanması, madde oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra 13. maddeye geçildi.

13. Madde; ­ İlçemiz Evreşe Caddesi üzerinde bulunan 1818 m2.lik Park Alanı olarak ayrılan bölgenin, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununun 45.maddesi gereğince açık artırım usulü ile 10 yıla kadar ihaleye

çıkarma yetkisinin Belediye Encümenine verilmesi hususunun görüşülerek karara bağlanması, maddesi oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra 14. maddeye geçildi.

14. Madde; ­ Belediyemize, BURULAŞ (Bursa Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeleri San. ve Tic.A.Ş.) tarafından, BEDELSİZ olarak HİBE edilecek olan 16 BZP 08 Plakalı, 2007 model Mercedes Solo Tipi 1 adet Otobüsün kabul  edilmesi ve gerekli  yasal işlemlerin yapılabilmesi için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na veya görevlendireceği bir Başkan Yardımcısına yetki verilmesinin

görüşülerek karara bağlanması, Belediye Başkan Yardımcısı Nuran Uslu’nun yaptığı bilgilendirmenin ardından madde oy çokluğu ile kabul edildi.

Daha sonra 15. maddeye geçildi.

15. Madde; Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü isminin Kültür, Gençlik ve Spor İşleri Müdürlüğü olarak

değiştirilmesi hususunun görüşülerek karara bağlanması, Sosyal ve Kültür İşler Müdür Andaç Gedik’in bilgilendirmesinin ardından madde oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra 16. maddeyie geçildi.

16­. Madde;  Muhtarlık İşleri Müdürlüğü isminin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü olarak değiştirilmesi ve Muhtarlık İşleri Müdürlüğünün Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde Muhtarlık İşleri Birimi olarak görevine devam etmesi hususunun görüşülerek karara bağlanması, madde oy birliği ile kabul edildi.

Daha sonra 17. maddeye geçildi.

17­. Madde;  Mücavir alanımız Erikli Sahiline getirilecek içme ve kullanma suyu için abonelerden su bağlantı bedelinin tespit edilmesine ait konu hakkında Meclise Bilgi verilmesi, Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Olcay Soran’ın bilgilendirmesinin ardından madde Nisan ayı meclisinde görüşülmek üzere onaylandı.

Dilek ve temennilerin ardından, Nisan ayı meclis toplantısının, 8 Nisan 2021 Perşembe günü yapılmasına karar verildi.