Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak tanımlanan “COVİD-2019-nCoV)” yeni koronavirüs hastalığının bulaş yollarının engellenmesi ve halkın sağlığının korunması amacıyla Keşan’da bugüne kadar yapılan toplantılarda birçok tedbir kararı alınmış ve uygulamaya konmuştu. Toplantıda, gelinen noktada salgının yayılım hızı göz önüne alındığında ülke genelinde alınan tedbirlerle entegre olarak ilçemizde de ek tedbirlerin planlanması/uygulanması gerektiği değerlendirildi ve alınan kararlar şu şekilde açıklandı:

 KARAR

  1. İlçemizde halkımızın hayatın doğal akışı içerisinde günlük işlerini gerçekleştirdiği, ticari olarak faaliyet gösteren ve beşeri sirkülasyonun olduğu işyerlerinde sosyal mesafe ölçüsü, kişisel koruyucu ekipman kullanımı ve çalışma saatlerinin düzenlenmesi gibi sıhhi tedbirlerin alınması, söz konusu alanlarda çalışanlarla hizmet alımı için orada bulunan vatandaşlarımızın sağlığının korunması için bazı koruyucu önlemlerin alınması zarureti hasıl olmuştur.

Bu kapsamda 20.04.2020 Pazartesi gününden itibaren ilçemiz genelinde faaliyet gösteren işyerlerinin çalışma saatlerinin 10:00-17:00 aralığında olacak şekilde düzenlenmesine, bahse konu işyerlerinde çalışanların (maske, dezenfektan vb.) koruyucu ekipmanla ve gerekli sosyal mesafe şartlarına uygun sıhhi tedbirlere riayet ederek faaliyet göstermesine, işyerleri içinde (m2) olarak) kapalı alanın azami %10’u kadar (örneğin: 50 m2 işyerine en fazla 5 kişi) müşteri bulundurulmasına, işyerlerinin kapalı alanlarına maskesiz müşteri alınmamasına karar verilmiştir. Gıda, sağlık ve tarımsal alanda faaliyet gösteren işletmeler ile petrol istasyonları ve vardiyalı mesaisi olan işletmeler çalışma saatleri açısından anılan karardan muaf olup, diğer sıhhi tedbirlerin uygulanması hususunda herhangi bir muafiyet söz konusu değildir.

Bahse konu işletmelerde anılan tedbirlere uyulup uyulmadığı hususunda belediye sınırları ve mücavir alanlarında ilgili belediyelerce, köylerde ise İlçe Jandarma Komutanlığınca gerekli denetimlerin yapılmasına, tespit edilen uygunsuzluklar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun “Emre Aykırı Davranış” başlıklı 32. Maddesi uyarınca işlem yapılmasına, uygulanan idari yaptırıma rağmen uygunsuzluğun devam ettiğinin tespiti halinde işyerinin aranan şartlara uygun hale getirilinceye kadar faaliyetine son verilmesine.

  1. İlçe Hıfzıssıhha Meclisimizin Mart ayı kararlarında; yemeği pakkette satan işyerleri haricindeki (lokanta, restauran vb.) gıda/yemek satış yerlerinde bulunan tüm masaların kaldırılarak yalnızca pakette ürün satışına izin verilmesi, müşterilerin kullanımı amacıyla masa-sandalye konulmaması koşuluyla açık kalmasına müsaade edilen çay ocaklarında da satışı yapılan çay/kahve gibi (orijinal ambalajında bulunmayan) içeceklerin tek kullanımlık bardak ve kaşıkla birlikte ambalajlı şekerle servis edilmesi kararlaştırılmıştı.

Bahse konu perakende olarak yiyecek-içecek satışı/sunumu yapılan lokanta, restaurant, çay ocağı gibi) işletmelerin anılan kararlar ile Edirne Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün bila tarih ve 49820 sayılı yazılarında bahsi geçen “Salgının Yayılmasını Durdurmak ve Tamamen Bitirmek Bakımından”  alınması gereken önlemler açısından Kaymakamlığımızca 01.04.2020 tarihinde oluşturulan “Tavsiye ve Denetim Komisyonu” marifetiyle denetlenmesine,

  1. İlçemiz sınırlarında perakende alkol satışı yapılan (büfe, bakkal, market vb.) işyerlerinin 20.04.2020 Pazartesi gününden itibaren 07:00-22:00 saatleri arasında hizmet vermelerine, kolluk güçlerince anılan işletmelerde özellikle 22.00’den sonra alkol satışı yapılıp yapılmadığıyla ilgili ifa edilen denetimlerin arttırılmasına, anılan karara uymayan işyerleri hakkında belirlenen yasal müeyyidenin uygulanmasına, bahsekonu işyerlerinde çalışanların kişisel koruyucu ekipman, sosyal mesafe ve alınması gereken sıhhi önlemler hususunda ise 01.04.2020 tarihinde oluşturulan “Tavsiye ve Denetim Komisyonu” tarafından denetlenmesine mevcudun oy birliği ile karar verilmiştir. (HABER MERKEZİ)