BÜLENT SAYLAM

Karagöz, Keşan ve Enez’deki il genel meclis üyelerinin, Belediye, ESTAB’ın kurumsal anlamda dava açmıyorsa Başkan ve encümen, meclis üyelerinin o sıfatlarını kullanarak bireysel olarak dava açabileceklerini söyledi. Karagöz, son zamanlarda kurumların açıklama yaparak başka bir şey yapmayarak sorumluluktan kaçtığını hatırlatarak sürecin hala bitmediğini herkesin bir şeyler yapabileceğini dile getirdi.

İHALE YÖNETMELİĞİNE AYKIRILIK VAR

Edirne Çevre Vakfı ve Edirne Valiliğinin, yapmış oldukları itirazları dikkate almayarak 23 Haziran 2021 tarihinde Edirne'de ihaleyi gerçekleştirdiğini hatırlatan Karagöz açıklamasına şöyle başladı: “İhale gerçekleşti. Gerçi 14 yerden şu an 7’si sahibini buldu, diğerleri boşta kalmış vaziyette ama. Aynı gün orada basında yer aldığı şekliyle işte çevreciler deniyordu. O çevrecilerin içerisinde 3 Kent Konseyi vardı. Edirne Kent Konseyi, Keşan Kent Konseyi ve Uzunköprü Kent Konseyi kurumsal anlamda itiraz dilekçesi veren kurumlardı. Bunun yanı başında en az 45 tane de dernek vardı. Mecidiye Turizm Derneği, Uzunköprü’den ve Edirne'den dernekler vardı ve bireyler vardı. İtiraz dilekçelerini alan komisyon başkanı bize yazılı cevap vereceğini söyledi. Şimdi bunun anlamı şu, yani iptal vs. konusunda sizi pek kaile almıyorum işte kendimize göre aklımız var diyor. Bizim itiraz dilekçesinde belirttiğimiz o mevzuatları aykırılıklarda haklılık tarifini nasıl yapacak? Cevap yazılarını merak ediyoruz. Yani bu komisyon başkanı orada neler söyleyecek? İhale mevzuatında aykırılık var, tabiat varlıkları koruma sit alanlarıyla ilgili mevzuata aykırılık var. Uluslararası sözleşmelere aykırılık var, ihale yönetmeliğine aykırılık var, eksik evraklar var vs. Bunlar tek tek dilekçede belirtildi.”

UYGULAMA YERİNE TAM TERSİNİ SEÇTİLER

Edirne Çevre Vakfının kuruluş amacına aykırı olduğunu hatırlatan Karagöz, açıklamasına şöyle devam etti: “Çevre vakfı, çevreyi koruma ve tüm kamunun yararlanacağı şekle dönüştürüp hizmet sunma genel amaçları arasında. Şimdi burada belli kişilere buralarını verip kenara çekilemez. ESTAB’ın Enez ve Keşan Sahillerinin en iyi şekilde kamuya hizmet verecek şekilde değerlendirilmesi ile ilgili güzel projeler oluşturduğunu veya Edirne Çevre Vakfının da bunu aldığını takdir ettiğini, çok hoşlarına gittiğini ve bunu bizzat uygulayacaklarını biliyoruz. Yaptığımız ikili görüşmeler sonucunda, uygulama yerine tam tersini seçtiler.”

SEÇİLMİŞLER HIZLI BİR ŞEKİLDE HAREKETE GEÇMELİ

Karagöz, bazı kurumların sadece açıklama yapıp kenara çekildiklerini gözlediğini söyleyerek eleştirdi ve açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Türkiye'de herhangi bir olumsuz konuyla ilgili bir basın açıklaması yapıp tepkimizi ortaya koyduktan sonra işte biz tamam,  imanımızı tazeledik işte görevimizi de yaptık. Olay bitti. Bundan sonra vatandaş yapsın beklentisine girme tarzı var. Bu doğru bir tarz değil doğru bir davranış değil. Sonuçta bu halk tarafından seçilmiş yapılar var. Bu seçilmişler hızlı bir şekilde harekete geçmeli. Ortak bir çağrı yapılmalı ki biz buradan bu çağrıyı yineliyoruz. Tüm seçilmişleri veya bireyleri duyarlı yurttaşları duyarlı davranmaya çağırıyoruz.”