SONGÜL KONAR

Aralık 2019’da, binanın, kent müzesi olarak kullanılması için Keşan Belediyesi’ne tahsisi ile başlayan çalışmalarda, projenin önceliğini oluşturan bina restorasyonu için gerekli anıtlar kurulu onayını, pandemi şartlarında kurulların toplanamaması ve yoğunluk yaşanması nedeniyle Ekim ayında aldıklarını ve yeni yıl itibari ile gerçekleştirilecek çalışmalar için alt yapı oluşturmaya başladıklarını belirterek, “Bu süreçte neler yaptığımızı projenin başından beri yanımızda olan ve desteğini esirgemeyen değerli Keşanlılarla paylaşmak istiyoruz” diyerek müze çalışmalarında gelinen son durumu aktardı.

KENTİN SOSYOKÜLTÜREL DİNAMİKLERİNİ ETKİLEYECEK BİR PROJE

Kent Müzesi Koordinatörü Aslı Avcı ilk olarak, 2020 Şubat ayında koordinasyon merkezinin faaliyete geçmesi ile hem kent içinde hem de kent dışında farklı kulvarda pek çok kişiyi ziyaret edip, projeyi anlatarak işe başladıklarını belirterek, “Kurum, kuruluş, oda-borsa, muhtar, STK, siyasi parti ve akademisyenleri içine alan 107 görüşme gerçekleştirdik. Projemizin ana hatlarını, sadece bir müze değil, içinde kütüphanesi, sergi salonu, atölyeleri; bahçesinde sineması, amfi tiyatrosu, kafesi olan bir kültür kampüsü planladığımızı anlattık. Kent Araştırmaları Merkezi (KAM), Keşan Kitabı, Keşan Sempozyumu, sözlü tarih gibi alt çalışmalarla kentin sosyokültürel dinamiklerini etkileyecek bir proje olduğunu vurguladık” ifadelerine yer verdi ve devamında, müze var oldukça devam edecek sözlü tarih çalışmaları kapsamında, futbolcudan öğretmene, gazeteciden fotoğrafçıya, süpürgeciden oyuncuya, farklı pek çok alanda hikâyesi olan 36 kişiyle röportaj yaptıklarını kaydetti.

Avcı, henüz hazırlık aşamasında ve ziyarete açılmamış bir müze olunmasına rağmen envanter bağışçılar dışında 143 ziyaretçi ağırladıklarını ve 397 envanter topladıklarının bilgisini verdi. 58 yıllık geçmişe sahip Önder Gazetesi arşivinin dijitale aktarma işine başladıklarını ve 17 yıllık bölümünün taramasını bitirdiklerini, dijital arşiv kapsamında kullanılabilmesi için çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Avcı, projeyi daha geniş ve farklı kitlelere duyurmak adına; Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Burak İşçimen ile ‘Hafızanızdaki Müzeden Hayalinizdeki Müzeye’, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ile lise son sınıf öğrencilerine mesleki bilgilendirme, Keşan FM Bunu Konuşalım programı yapımcısı Cavit Deniz ile proje tanıtımı konularında canlı yayınlar gerçekleştirdiklerini, bu tür çalışmaların önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini söyledi.

Kent müzesi olarak kentin hafızasını yeniden canlandırma sorumluluğu kapsamında, Keşan’ın Kurtuluşu’nun 98. yıl dönümünde; Keşan’ın ilkleri, ticaret hayatı, önemli yapıları gibi başlıklar altında topladıkları fotoğrafları, ‘Hafızamdaki Keşan Fotoğraf Sergisi’ ile Keşanlılarla buluşturduklarını belirten Avcı, “Sergimizi, kültürel miras konusunda farkındalık yaratmak için 1900’lü yılların başından beri kentteki alışverişin, ticaretin, yaşamın kalbi olan ve bu işlevini hala sürdüren, yaşayan kültür mirası Kunduracılar Çarşısı’nda gerçekleştirdik. Kültür-sanat alanındaki hedeflerimiz doğrultusunda, Keşan Belediyesi’nin AB Hibe Programlı ‘Renkler’ projesinin resim sergisine ev sahipliği yaptık” diyerek kültür-sanat alanında yapacakları çalışmalarla bundan sonra da fark yaratmayı sürdüreceklerini belirtti. 

Avcı, “Birlikte neler yapabileceğimiz konusunda fikir alışverişinde bulunduğumuz gençlerle ve uzun zamandır bir müze hayali kuran ve hatta bunun için eşya biriktiren, sosyal medyayı en az gençler kadar etkin kullanan orta yaş ve üstü takipçilerimizle oluşturduğumuz sinerji sayesinde, Facebook, İnstagram ve Youtube sayfalarımızda 1800 takipçi sayımızla gün geçtikçe çoğalıyoruz. Çalışmalarımızı duyurmak için yazılı ve görsel basınla paylaşmaya önem veriyoruz.  Kamuoyunun son derece hazır olduğu ve sahiplendiği projemiz ile ulusal ve yerel olmak üzere farklı mecralarda 90 haber ile yer aldık” diyerek, halkla ve basınla iletişime önem verdiklerini vurguladı.

2019 Aralık ayında başlayan Kent Müzesi çalışmalarında, araya giren ve tüm dünyayı olumsuz yönde etkileyen pandemi koşullarına rağmen oldukça başarılı bir yol kat ettiklerini belirten Aslı Avcı“Yaptıklarımızın dışında elbette henüz yapamadıklarımız ama bu zorlu süreci atlatır atlatmaz gerçekleştirmeyi planladıklarımız var. Farklı kurumları paydaş olarak dahil edeceğimiz, müze olarak bizim paydaş olacağımız; eğitim, kültür, sanat alanında farklılık ve farkındalık yaratacak projelerle, Müze Keşan, Keşan’ın aydınlık yüzü olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.